*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

RIAA-oikeudenkäynti tuli kalliiksi Tanya Andersenille

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 26.6.2008 02:00 Kommentteja (10)

RIAA-oikeudenkäynti tuli kalliiksi Tanya Andersenille Oikeustaistelut tekijänoikeusjärjestöjä vastaan Yhdysvalloissa voivat kestää muutamia vuosia ja maksaa useita satoja tuhansia dollareita. Tämän takia monet epäillyt ovat sopineet juttunsa oikeuden ulkopuolella, jolloin maksettavaa tulee vähemmän. Tämän seikan sai todeta myös yhdysvaltalainen Tanya Andersen, joka onnistui asianajajiensa avulla todistamaan syyttömyytensä oikeudessa, mutta tämän syyttömyyden hinta saattaa nousta jopa 200 000 dollariin.
Kun levy-yhtiöiden etuja Yhdysvalloissa puolustava RIAA (Recording Industry Association of America) huomasi viime kesänä, ettei Andersenin syyllisyyttä voida todistaa, lopetti tekijänoikeusjärjestö oikeuskäsittelyn omalta osaltaan siihen. Andersenin voitto ei kuitenkaan tullut halvaksi, sillä oikeudenkäyntien seurauksena hänelle jäi lähes 300 000 dollarin laskut mm. asianajajien palkoista. Andersenin onneksi RIAA:n piti maksaa hänen oikeudenkäyntikulujaan, koska RIAA lopetti jutun käsittelyn ja tekijänoikeusjärjestö todettiin näin hävinneeksi osapuoleksi.

Viime kuussa Andersen sai kuulla oikeuden näkemyksen, jonka mukaan RIAA:n pitää korvata Andersenin oikeudenkäyntikuluja noin 108 000 dollarin edestä. Molemmat osapuolet olivat kuitenkin tyytymättömiä tähän lopputulokseen ja täten korvaussumman käsittely jatkui seuraavassa oikeusasteessa valituksien jälkeen. Tuomari hylkäsi kuitenkin molempien osapuolien valitukset ja Andersenin saaman korvaussumman suuruudeksi jää täten sama noin 108 000 dollaria.

Osapuolet voivat vielä valittaa tuomiosta, mutta todennäköisesti korvaussumma ei enää muutu. Andersenin syyttömyydelle tulee täten hintaa lähes 200 000 dollaria. Myös viime vuonna oikeudessa voittoisasti taistellut Debbie Foster jäi ilman vaatimiaan korvauksia, joten myös hänen kohdalla syyttömyyden hinta oli korkea.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

126.6.2008 2:36

Luultavasti oikeus katsoi, että Tanya avasi vähän turhankin anteliaasti lompakkonsa nyörejä. Äkkiäkös sitä maksaa nimellisesti miljoonan asianajajalle palkkiota ja sitten voitettuaan jutun vaatii kuluja hyvitettäväksi. Parhaassa tapauksessa laittaa vielä voitot puoliksi asianajajan kanssa.

Vaan mistäpäs minä tiedän, mutta 300 000 dollaria oikeudenkäyntikuluja kuulostaa melko hurjalta.
edit: dollaria tietysti.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.6.2008 @ 11:04

226.6.2008 2:54

dollari ja euro eri asia. 300,000dollaria on vajaa 200,000€

326.6.2008 3:58

Joitakin tekijänoikeusjuttuja kannattaa aina lukea varauksella. Arvelen että Suomen banaanitasavallaan syyttäjävirastokaan ei ole lahjomaton.

426.6.2008 7:42

Muutamaa täysin eri alan "oikeusriitaa" seuranneena olen huomannut, että asianajajat ovatkin yllättäen laskeneet laksuaan, kun tuomari onkin yhtäkkiä määrännyt vain osan oikeudenkäyntikuluista korvattavaksi. Mutta tämä siis Suomessa, jenkkien oikeuskäytännöistä en tiedä yhtään mitään.

526.6.2008 8:44

Eikös amerikkalaisilla ainakin ole oikeus saada itselleen oikeusavustaja (lakimies) ellei itsellä ole varaa omaan. Ja siltä pohjalta, ei voisi tulla noin kallista asianajolaskua syytetyn maksettavaksi.

Mutta sellaista se elämä on tuolla rapakon takana, älköön tulko tänne...

626.6.2008 10:09

Otetaanpa huomioon että oikeudenkäynti kesti melko pitkään, ja amerikasta ei halpaa oikeusasianajajaa löydykkään (muistaakseni keskimääräinen vuosipalkka oli yli 60000 dollaria). Vielä kun luetaan että "onnistui asianajajiensa avulla todistamaan syyttömyytensä", niin ei ihme jos lasku on mitä on. Piratismista saatavat mätkyt ovat huikeat, mutta kohta syytteistä vapautuminen on vieläkin kalliinpaa. :P

726.6.2008 11:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Spike_B:
Otetaanpa huomioon että oikeudenkäynti kesti melko pitkään, ja amerikasta ei halpaa oikeusasianajajaa löydykkään (muistaakseni keskimääräinen vuosipalkka oli yli 60000 dollaria). Vielä kun luetaan että "onnistui asianajajiensa avulla todistamaan syyttömyytensä", niin ei ihme jos lasku on mitä on. Piratismista saatavat mätkyt ovat huikeat, mutta kohta syytteistä vapautuminen on vieläkin kalliinpaa. :P
Meinaatko että tuo juttu sitoi useita asianajajia täysin? Ei tietenkään, vaan totta kai he käsittelivät muitakin tapauksia välillä. Ei siis jää vuosiansio yksin Tanyan maksettavaksi.

826.6.2008 11:47
pseDe
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Eikös amerikkalaisilla ainakin ole oikeus saada itselleen oikeusavustaja (lakimies) ellei itsellä ole varaa omaan. Ja siltä pohjalta, ei voisi tulla noin kallista asianajolaskua syytetyn maksettavaksi.

Mutta sellaista se elämä on tuolla rapakon takana, älköön tulko tänne...
Jees, toisaalta jos saat jonkun oikeuden määräämän lakimiehen niin en usko että motivaatio on samalla tasolla kun lakimiehellä jolle maksat palkkaa itse.

926.6.2008 19:55

Jarjestettyja juttuja jotta ihmiset eivat uskaltasi haastaa oikeuteen.
Koko amerikan oikeuskaytanto perustuu pelkoon jotta ihmisia voitaisiin ohjailla kuin passia narussa!

1027.6.2008 14:24

Voihan vitsi, häviät joka tapauksessa, tuli tuomio tai ei!?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle (20.10.2017 17:28)
Heinä-syyskuun tuloksen julkistanut Verkkokauppa.com kertoo avaavansa Turun lähistöllä sijaitsevaan Raisioon uuden jättimyymälän, jonka tarkoituksena on palvella Varsinais-Suomen alueella asuvia. ....
Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun (20.10.2017 14:48)
Netflix on lähettänyt suomalaisille asiakkaille sähköpostia, jossa tiedotetaan suoratoistopalvelun tulevasta hintakorotuksesta. AfterDawn uutisoi Netflixin kuukausimaksun nousemisesta kaksi viikkoa sitten. ....
1 kommentti
Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta (20.10.2017 13:10)
Kuluvalla viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä kun Apple on viimeksi päivittänyt pienikokoisen Mac mini -tietokoneen. Päivitysten puuttumisen takia Applen on kuviteltu jo lopettaneen ....
Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista (20.10.2017 11:24)
IoT ei ole selvästikään jäämässä pelkäksi markkinatrendiksi, vaan se näyttäisi ainakin joillakin aloilla olevan kasvua kiihdyttävä voima. Näin näyttäisi käyvän ainakin lukkomarkkinoilla, sillä ....
Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja (20.10.2017 10:39)
Ajatus suoratoistettavista sovelluksista kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta: ohjelmia voisi käyttää lennossa kuin ne olisi asennettu omaan puhelimeen, mutta kuitenkin ilman tarvetta käydä ....
1 kommentti

Uutisarkisto