*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Promolevyjen myynti työllistää oikeuslaitoksia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 14.6.2008 01:00 Kommentteja (6)

Promolevyjen myynti työllistää oikeuslaitoksia Levy-yhtiöt ovat jo ammoisista ajoista lähtien jaelleet yhteistyökumppaneilleen ilmaiseksi artistien musiikkia esitteleviä levyjä eli ns. promolevyjä, joiden avulla levy-yhtiöt ovat voineet mainostaa omien artistiensa musiikkia esim. yhteistyötä tekevien radiokanavien ja tiskijukkien avulla.
Internetin aikakaudella ennen levyjen virallista julkaisua jaellut promolevyt ovat kuitenkin olleet riski levy-yhtiöille, sillä monet internetiin vuotaneet ennakkojulkaisut ovat olleet juuri promolevyjä, jotka ovat päätyneet "vääriin" käsiin. Tämän vuoksi levy-yhtiöt ovat yrittäneet estää promolevyjen myymisen ja luovuttamisen eteenpäin, mutta ainakin Yhdysvalloissa tuomarin näkemys on se, että promolevyjä voi myydä eteenpäin, koska ne ovat tarkoitettu lahjoiksi.

Universal Music Groupin (UMG) mukaan promolevyissä oleva "ainoastaan promokäyttöön" -tarra tekee levyistä pysyvästi levy-yhtiön omaisuutta, jolloin levyjä ei saa esim. myydä eteenpäin. Tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustava Electronic Frontier Foundation (EFF) oli kuitenkin asiasta eri mieltä ja järjestö päättikin avustaa promolevyjä eBay-verkkohuutokaupassa myyneen miehen oikeudenkäyntiä. Oikeuden mukaan "ainoastaan promokäyttöön" -tarra ei kuitenkaan tee levy-yhtiön ja levyn vastaanottajan välille mitään sopimusta, joten UMG:n näkemys asiasta oli väärä.

Vastaava tapaus on pian oikeudessa myös Isossa-Britanniassa, jossa äänitealan etujärjestö IFPI:n mukaan paikallinen tiskijukka on myynyt eBayn kautta saamiaan promolevyjä ennen näiden virallista julkaisua. Ison-Britannian laki ei kuitenkaan erottele julkaisemattoman ja julkaistun musiikin levitystä, joten oikeustapauksesta tulee ainakin mielenkiintoinen ennakkotapaus. Tietojen mukaan mies oli myynyt jopa yli 150 julkaisematonta albumia eBayn kautta. Näiden levyjen joukossa oli mm. Kelly Rowlandin ja Grand Nationalin tuotoksia.

IFPI:n toimintaa johtava John Kennedy sanoi, että julkaisemattomasta musiikista tehdyt piraattikopiot aiheuttavat suurta vahinkoa musiikin tekijöille ja esittäjille. Kennedyn mukaan levy-yhtiöt eivät tule hyväksymään julkaisemattomien levyjen pimeää kauppaa, vaan kaikki esiin tulevat tapaukset ilmoitetaan poliisille ja Kennedy uskoo, että poliisi tutkii tällaisia tapauksia todella tarkasti. Kennedy sanoo, että poliisit ovat uhranneet huomattavasti aikaa tämän tapauksen tutkimiseen, joka osoittaa sen, että tämän tyyppinen piratismi on vakava rikos, johon tullaan puuttumaan jatkossakin.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

114.6.2008 1:45

Itselläni on lukemattomia kasoja eri artistien ja levy-yhtiöiden promolevyjä hyllyissä. Ihan kivoja keräilykohteita ovat. :)

Promolevyt sinänsä ymmärrän hyvin, yleensähän levylle on kätketty esim. crossfadet biisien välille "pilaamaan" levyn kokonaisuus. Niiden myynnistäkään ei ole kotimaamme laissa määritelty mitään. Kantani nettilevityksen suhteen on sama kuin monella muulla musiikin kanssa työskentelevillä: jos arvostelijoilla, radioasemien työntekijöillä jne. olisi edes sen verran järkeä päässään, että levy päätyisi nettilevitykseen tai jälleenmyyntiin vasta, kun levy on virallisesti saatu kaupan hyllylle, ei asiassa olisi mitään ongelmaa. Sanomattakin on selvää, että musiikki päätyy laittomaan jakeluun ennemmin tai myöhemmin, ellei kyse ole mistään yhtyeestä/artistista, jota kukaan ei tunne.

214.6.2008 12:11

Niin, lahjan saa myydä jos haluaa. Tämä taitaakin olla aika kinkkinen asia koska promossa ei ole mitään "normaalia". Yleensä siis promo on mainos, mutta tässä tapauksessa ennakkolevy joka voisi olla juuri levy-yhtiölle kuuluva taas toisaalta jos levy-yhtiö on antanut sen lahjaksi niin silloin he luovuttavat sen oikeudet pois (lue myynti, yms) lahjan saajalle. Mielenkiintoista katsoa kuinka käy. Omasta mielestäni levy-yhtiön on turha urputtaa asiasta koska ovat sen antaneet pois. Lopettaisivat sitten yksinkertaisesti promojen teon jos asia on noin vaikea.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.6.2008 @ 12:12

314.6.2008 16:54

Kannattaisko lopettaa niiden levyjen jakaminen, jos ei halua että niitä jaetaan edelleen. Muutenkin tollanen fyysisten tallenteitten jakaminen on vähän vanhanaikaista.

414.6.2008 18:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:
Kannattaisko lopettaa niiden levyjen jakaminen, jos ei halua että niitä jaetaan edelleen. Muutenkin tollanen fyysisten tallenteitten jakaminen on vähän vanhanaikaista.
TO-mafia pitää huolen siittä, ettei koneelta soittaminen ole kannattavaa yökerhoissa ja ravintoloissa. Näin tuo vanha tapa jaella fyysisiä CD-kopioita on vieläkin hyvin yleinen valitettavasti. Tiskijukan ja asiakkaan välejä tämä hiertää kun ei voi kesken keikan hakea biisejä soittoon vaikka netti ehkä löytyy. Ei näin...

515.6.2008 20:36

Mitähän ihmeen piratismia se on jos myy levy-yhtiöltä saamansa "aidon promon"? Kopiointi taas tapahtuu ihan muualla.

615.6.2008 22:55

Hyvähän tämä kun kuuntelen tällä hetkelläkin promoa, täähän on menossa naurettavaksi menoks. :DD

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
2 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto