*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Suomalainen GPS-vastaanotin maksaa alle kaksi euroa

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 15.5.2008 00:45 Kommentteja (4)

Suomalainen GPS-vastaanotin maksaa alle kaksi euroa Helsinkiläinen Fastrax kertoo tuovansa markkinoille täysin ohjelmistopohjaiseen prosessointiin perustuvan GPS-vastaanottimen. Laitteen valmistuskustannukset jäävät uuden tekniikan myötä murto-osaan perinteisestä GPS-vastaanottimesta.
Ratkaisun avulla elektroniikkavalmistajat voivat laajentaa paikannusominaisuuksia etenkin kuluttajasovelluksissa, nyt myös edullisissa sellaisissa.

Ohjelmistopohjaisella paikannuksella tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että vastaanotetun signaalin prosessointi suoritetaan GPS-vastaanottimen sisältävän laitteen omalla suorittimella. Tämä vähentää GPS-vastaanotinosan komponenttien tarvetta ja laskee hankintahintaa. Ratkaisun kerrotaan myös helpottavan, nopeuttavan ja monipuolistavan laitteiden suunnittelua.

Fastraxin tuotekehityspäällikkö Kim Kaistin mukaan ohjelmistolla toteutetun GPS-paikannusratkaisun materiaalikulut ovat alle 3 dollaria kappaleelta.

Ratkaisu perustuu Fastraxin sulautettuja järjestelmiä varten kehittämään iSuite-arkkitehtuuriin. Paikannusalgoritmeja voidaan laskea erillisellä kiihdytinlohkolla, joka voidaan sisällyttää joko lopputuotteen prosessoriin tai GPS-signaalien vastaanottamiseen tarkoitettuun radiotaajuusetupäähän.

Täysin ohjelmistopohjaisesti toimiva paikannus vaatii kuitenkin tehokkaan isäntäprosessorin. Hyviä vaihtoehtoja kerrotaan olevan esimerkiksi ARM11-sarjan suorittimet. Fastraxin ohjelmistopohjainen paikannus toimii tällä hetkellä x86- ja ARM-prosessoreilla Windows-, Windows CE- ja Linux-käyttöjärjestelmissä.

Tällä hetkellä Fastrax tarjoaa GPS-vastaanotinratkaisuaan ainoastaan esittelykäyttöön. Aikataulua kuluttajasovelluksien markkinoille saapumisesta ei ole vielä ilmoitettu.

Lisätietoa järjestelmästä löytyy Fastraxin kotisivuilta.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

115.5.2008 1:09

Suomesta aina hyvää ohjelmointia! Joskus kuuntelin luentoa, missä mielipide oli, että suomalaisten matkapuhelinverkkojen maailmanvalloitukseen oli syynä hyvä ohjelmointitaito ja sen perustana tämä erikoinen, absoluuttinen ja tehokas kieli. Japaninaisethat tekevät kaiken paremmin kuin muu maailma, mutta raukat ei oikein osaa ohjelmoida ja ainakin silloin syyksi ei kukaan olleut keksinyt muuta kuis aika eri lähtökohdista olevan puhe- ja kirjoituskielen. (gsm keskuksethan ovat aika yksinkertaista rautaa ja tonni kooodia)

GPS ratkaisuissa kuitenkin on tuo antenni aika ratkaiseva. GSM linkkejä voi rakentaa vaikka jokaiseen kadunkulmaan, mutta satelliitteja ei. Toivottavasti ei tätä käytetä väärin ja tuoda "pieniä ja edullisia" (takoittaa huonola antennilla ja vastaanottoteholla) laitteita markkinoille, jotka ovat halpoja ja "kaikkien saatavilla", mutta käytössä onnettomia ja kun on palmun oksan alla tai autossa voi vain miettiä, että onko tuo "waiting for signal" joku näytönsäästäjä, kun se on aina siinä.

215.5.2008 1:25

3g iphoneen tämä? :)

315.5.2008 10:08

Suomalaiset osaa sovittaa ohjelmiston ja raudan hyvin yhteen. Siihen taitaa osittain ainakin perustua mm. Nokian menestys maailmalla. Hyvällä ohjelmoinnilla saadaan myös vähennettyä virran kulutusta. Toivottavasti kyseessä on kelvollinen paketti, joka soveltuu kunnon käyttöön.

Tuskin tulee 3G-iPhoneen, sehän julkaistaan varmaan piakkoin, jolloin se ei ehdi siihen ja uutta iPhone-mallia saadaan taas odottaa.

415.5.2008 11:01

Hieman kyllä kritisoisin sinänsä positiivista uutista tyypillisestä "mainosmiesten optimismista".

Ensinnäkin, pitkälti vastaavia softa-gepsejä on ollut myynnissä ennenkin, esim. NordNav:ilta, jonka CSR osti jokin aika sitten. Eli CSR:ltä (käsittääkseni maailman käytetyin Bluetooth-piirien tekijä) lienee odotettavissa ratkaisu, missä GPS myös saadaan lähes kaupan päälle, kun laitteeseen lisätään Bluetooth, kuten heidän reilun vuoden takainen lehdistötiedotteensakin kertoo.

Aika tiukalta hinnalta kuulostaa myös tuo 3 taalaa softan ja laitteen pääprossun "kiihdytinlohkon" lisäksi silti vaadittavista RF-piiristä, sovitus- ja suotokomponenteista sekä GPS-antennista. Ainakaan pienten valmistajien lienee mahdotonta päästä tuohon hintaan.
Käytännössähän softa-GPS:stä jää "tavalliseen" verrattuna pois vain navigointiin dedikoitu "baseband"-prossu ja pari oheiskomponenttia, jotka maksavat muutaman taalan. Säästynyt tila piirilevyltä voi tietysti olla jossain tilanteessa vielä arvokkaampaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Microsoft kehitti uuden piirin – Reaaliaikaista tekoäly palvelimiin Microsoft kehitti uuden piirin – Reaaliaikaista tekoäly palvelimiin (23.8.2017 14:54)
Microsoft esitteli Hot Chips -symposiumissa tekoälylaskentaan suunnitellun laskentakortin. Project Brainwave -nimellä tunnetun kehityshankkeen tavoitteena on luoda piiri, jonka avulla voidaan ....
Karu muistutus – Säätiedoilla sinusta tehdään kauppatavaraa Karu muistutus – Säätiedoilla sinusta tehdään kauppatavaraa (23.8.2017 10:31)
Huippusuosittu AccuWeather-sääsovellus on jäänyt kiinni käyttäjän sijainnin paikannuksen mahdollistavan datan keräämisestä, vaikka sovellusta on erikseen kielletty pääsemästä paikkatietoon käsiksi. ....
2 kommenttia
Ostitko tämän kopterin? Se on pakko päivittää viimeistään ensi viikolla Ostitko tämän kopterin? Se on pakko päivittää viimeistään ensi viikolla (23.8.2017 09:00)
Kopteriyhtiö DJI on julkaisee uudelle Spark-minikopterilleen pakollisen ohjelmistopäivityksen, jolla pyritään korjaamaan laitteen virranhallinnassa havaitut virheet. DJI:n mukaan se julkaisee ....
Apple kehittää itsestään ajavaa bussia – Omat työntekijät pääsevät matkustamaan sillä Apple kehittää itsestään ajavaa bussia – Omat työntekijät pääsevät matkustamaan sillä (23.8.2017 08:32)
Apple ei tavoittele ainakaan tällä hetkellä oman itsestään ajavan auton kehittämistä, kertoo The New York Times. Sen sijaan yhtiö keskittyy autojen autonomisen liikkumisen mahdollistavan järjestelmän ....
Netflixin katselu väheni yllättäen 10 prosentilla – Tässä syy Netflixin katselu väheni yllättäen 10 prosentilla – Tässä syy (22.8.2017 11:43)
Luonnonilmiöillä voi olla yllättävän isoja seurauksia verkkopalveluiden toimintaan. Ne voivat häiritä niitä tai jossain tapauksissa jopa lisätä palveluiden käyttöä. Netflixin kohdalla Yhdysvalloissa ....
5 kommenttia

Uutisarkisto