*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

The Pirate Baylta vaaditaan miljoonakorvauksia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 9.5.2008 00:33 Kommentteja (10)

The Pirate Baylta vaaditaan miljoonakorvauksia Tekijänoikeusjärjestöjen taistelu ruotsalaista The Pirate Bay (TPB) -trakkeria vastaan on jälleen jatkunut, kun sekä elokuvateollisuuden etuja puolustava MPA (Motion Picture Association) että peli- ja elokuva-alan tekijänoikeuksia ruotsissa puolustava Antipiratbyrån ovat ilmoittaneet korvausvaatimuksensa oikeudelle. MPA:n haluaisi korvauksia tekijänoikeuksien polkemisesta noin 10 miljoonaa euroa ja Antipiratbyrån haluaisi korvauksia puolestaan hieman yli 700 000 euroa.
MPA:n korvausvaatimus on laskettu sitten, että TPB:n avulla jaeltujen Harry Potter-, Syriana-, The Pink Panther- (Vaaleanpunainen pantteri) ja Walk the Line -elokuvien sekä Prison Break (Pako) -sarjan jaksojen määrä on kerrottu hieman näiden tavallisia myyntihintoja suuremmilla summilla. MPA:n mukaan esim. Prison Breakin ensimmäinen tuotantokausi on noin 68 dollarin eli noin 44 euron arvoinen. MPA:ta oikeusjutussa edustavan lakitoimisto MAQS:in mukaan The Pink Panther -elokuvaa ladattiin TPB:n avulla lähes 50 000 kertaa.

Antipiratbyrån päätyi puolestaan omiin lukuihinsa mm. "hypoteettisten lisenssimaksujen" avulla, jotka on laskettu siten, että jokainen TPB:n avulla jaeltu kopio olisi myyty normaalina tuotteena kuluttajille.

Järjestöjen vaatimat summat ovat luonnollisesti todella suuria, mutta ne eivät vedä vertoja suuruudessaan esim. Kazaan tai TorrentSpyn korvausvaatimuksiin. Etujärjestöjen lisäksi myös syyttäjä vaatii 1,2 miljoonan kruunun korvauksia. TPB ehtii kuitenkin vielä kasvattamaan pottiaan, sillä kerroimme aiemmin, että levyteollisuuden etujärjestö IFPI aikoo vaatia TPB:ltä 1,6 miljoonaa euroa korvauksia ja TPB saanee vielä lisää korvausvaatimuksia erinäisiltä tekijänoikeusjärjestöiltä ja mahdollisesti vielä yksittäisiltä tahoilta.

TorrentFreakille korvausvaatimuksia kommentoinut TPB:n Peter Sundenin kertoi, että summien pienuus pahoitti hänen mielensä, sillä näin pienten korvausvaatimusten takia hän hävisi 100 kruunun vedonlyönnin. Sundenia harmitti myös se, ettei TPB saanut uutta korvausvaatimusten ennätystä nimiinsä. Sundenin mukaan vastapuoli tietää kuitenkin häviävänsä oikeustaistelun, jonka vuoksi ne nostivat korvausvaatimuksia, jotta TPB:n toiminta vaikuttaisi rikolliselta. Yhdysvaltojen ulkopuolella oikeuden määräämät korvaussummat ovat kuitenkin yleensä todella pieniä Yhdysvaltojen vastaaviin verrattuna, joten jos TPB häviää oikeusjutun, eivät korvaussummat todennäköisesti nouse Yhdysvaltojen tapaan tähtitieteellisiksi, vaan pysynevät järkevissä rajoissa.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

19.5.2008 1:20

Kun ahnetta sikaa on syötetty tarpeeksi, on tapana pistää se lihoiksi. Joulunviettomme alkaa jo toukokuussa?

29.5.2008 2:25

Eihän piratebay ole vastuussa tiedostoista jotka sinne ladataan väliaikaisesti...

39.5.2008 6:20

Eihän sinne mitään ladata.

49.5.2008 8:14

Lainaus:
MPA:n haluaisi korvauksia tekijänoikeuksien polkemisesta noin 10 miljoonaa euroa ja Antipiratbyrån haluaisi korvauksia puolestaan hieman yli 700 000 euroa.

Huoh... Eipä se taida MPA:lle, Antipiratbyrån:lle ym. mennä jakeluun, etteivät he tässä tule onnistumaan.

Lainaus:
Antipiratbyrån päätyi puolestaan omiin lukuihinsa mm. "hypoteettisten lisenssimaksujen" avulla, jotka on laskettu siten, että jokainen TPB:n avulla jaeltu kopio olisi myyty normaalina tuotteena kuluttajille.
Matti meikäläiselle tarjotaan 3kpl 3G kännyköitä ilmaiseksi, ovatko nämäkin siis menetettyjä tuloja, koska Matti olisi takuulla ostanut nuo kännykät, jollei niitä ilmaiseksi olisi saanut? ;)

"Piratismi" on tullut jäädäkseen ja nykyiset rahastus menetelmät ovat kuolevaa lajia. Miksi jankuttaa tätä samaa asiaa ja huudella kuinka pahaa "piratismi" on, olisiko aika yrittää sopeutua ja lopettaa valittaminen?

59.5.2008 8:27

Piratebay:ssä ei ole kuin .torrent päätteisiä tekstitiedostoja joita ei omista kukaan.

Lainaus:
TorrentFreakille korvausvaatimuksia kommentoinut TPB:n Peter Sundenin kertoi, että summien pienuus pahoitti hänen mielensä, sillä näin pienten korvausvaatimusten takia hän hävisi 100 kruunun vedonlyönnin.

Asiallista tekstiä :)

69.5.2008 8:50

Tässähän hyvä malli, käyttäjät lataavat ilmaiseksi tavaraa ja viulut maksaa TPB mainoksista kertyvillä rahoilla. Ensi kerralla viisaampia ja ei tarvitse oikeuteen asti mennä?

79.5.2008 13:11

juma nää TPB jätkät on asia tyyppejä (tuo vedonlyönti siis..) =P Antipiratbyråninkin vaatimus on kyllä aika korkea, tuskin tarvitsee edes sanoa mielipidettä sitten MPA:n vaatimuksesta =P

89.5.2008 17:44
_Henkka_
Inactive

Haha kyllä taas hiukan nauratti tämäkin uutinen...

Luulekos noi että saavat rahaankin TPB:ayn pojilta :D

910.5.2008 22:54

Hyvää bisnestä.
Ensin viedään rahat trakkerin ylläpitäjiltä, sitten jakajilta ja lopuksi vielä lataajiltakin ja varalta vielä näiden kaikkien mummoiltakin.
Eli kolminkertainen tuotto tavarasta jota kukaan ei olisi edes ostanut.

1011.5.2008 19:15

ei onnistu

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ensi-iltaelokuvat kahdessa viikossa iTunesiin? Se voi tapahtua jo ensi vuonna Ensi-iltaelokuvat kahdessa viikossa iTunesiin? Se voi tapahtua jo ensi vuonna (19.8.2017 17:39)
Yhdysvaltalaiset elokuvastudiot ovat aloittaneet neuvottelut suurien digitaalisten elokuvavuokraamojen kanssa uutuuselokuvien tarjolle tuonnin nopeuttamiseksi. Ajatuksena on, että elokuvia voisi ....
1 kommentti
Opas: Kovalevy täynnä? Vapauta tilaa helposti Opas: Kovalevy täynnä? Vapauta tilaa helposti (19.8.2017 12:15)
Tietokoneen tallennustila täynnä? Löydä oppaamme avulla mikä kovalevyltä vie eniten tilaa ja vapauta näin helposti ja ilmaiseksi lisää tilaa käyttöösi.
3 kommenttia
Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville (18.8.2017 13:35)
Toukokuun lopulla ryminällä älypuhelinmarkkinoille yrittäneen Essentialin kompurointi kesän aikana on ollut hirvittävää katsottavaa, mutta yhtiö näyttää vihdoin saanen rivinsä kuntoon ja se ....
1 kommentti
Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita (18.8.2017 12:57)
Aikoinaan kyseenalaisilla keinoilla käyttäjiä Facebookista kahminut deittipalvelu Badoo on lisännyt sovellukseensa mahdollisuuden käydä videopuheluita "mätsien" kesken. Ajatuksena on, että ....
iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi (18.8.2017 11:40)
Nimimerkkiä xerub käyttävä hakkeri väittää selvittäneensä iPhone 5s -älypuhelimen Secure Enclave -tietoturvapiirin firmwaren salausavaimen. Secure Enclave -piiri on osa älypuhelimen A7-järjestelmäpiiriä ....

Uutisarkisto