*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kuubalaisten ensimmäiset tietokoneet

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 5.5.2008 09:08 Kommentteja (10)

Kuubalaisten ensimmäiset tietokoneet Uutisoimme Kuuban uusista tuulista ensimmäisen kerran jo lähes kaksi kuukautta sitten, kun maassa annettiin lupa ostaa esimerkiksi DVD-soittimia. Hieman yli kuukausi sitten maassa valtaa tällä hetkellä pitävä, Fidel Castron veli Raul Castro, ajoi läpi uudistuksen, joka mahdollisti tavallisen kansan hankkia jo kännyköitäkin.
Nyt uudistukset alkavat näkyä myös kuluttajien elämässä, kun Kuubassa tulivat myyntiin ensimmäiset tietokoneet. Ensimmäiset PC-tietokoneet ovat tulleet maahan Kiinasta. Hintaa laitteilla on kuitenkin yleiseen palkkatasoon suhteutettuna lähes tähtitieteellisesti.

Vaikka tietokoneita saakin nyt ostaa laillisesti, Kuuba ei ole vielä sallinut internetiä tavalliselle kansalle. Verkossa ovatkin kiinni vasta yritykset, yliopistot ja koulut. Yksityiskäyttöön tarvitaan lupa valtiolta, joten omat internet-liittymät ovat vielä erittäin harvinaisia.

Vaikka kuka tahansa voi nyt ostaa itselleen tietokoneen, ei sen hankkiminen keskipalkkaa ansaitsevalta kuubalaiselta olekaan aivan läpihuutojuttu. Keskimäärin kuubalaisten kuukausipalkka on nimittäin noin 10 euroa tietokoneen maksaessa 450 euroa. Esimerkiksi Pohjoismaiden palkkatasoihin suhteutettuna kuubalaisten tietokoneelle tulisi hintaa yli 100 000 euroa.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

15.5.2008 9:22

Nooh, en minä ostais tietokonetta 100000e:lla. Mutta on hyvä, että köyhemmätkin maat kehittyvät.

25.5.2008 9:22

Hienoa että kommunistinen Kuubakin alkaa verkostoitua edes vähäsen :D, toisaalta odotettavissa on Kiinankaltainen sensuuri kun koneet alkavat yleistyä. Alussahan kaikki on kallista, erään suomalaisen operaattorin tunnuslause on aika kiva kun lukee

Lainaus:
"Esimerkiksi Pohjoismaiden palkkatasoihin suhteutettuna kuubalaisten tietokoneelle tulisi hintaa yli 100 000 euroa."
, elämä on. Maksoihan meidänkin suunnalla kännykät alussa aivan sikahintoja. No juu maasta se lapsikin ponnistaa ja suunta on hyvä kun tekniikka sallitaan. Toivottavasti tuo hintataso laskee ja verkostoituminen mahdollistetaan kansalle :D Eläköön vallankumous...

35.5.2008 11:19

Miksei Kuubaan viedä näitä "nälkämaa-koneita". Ei pitäisi olla hinnalla pilattuja.

45.5.2008 11:36

Kyse on varmasti siittä että Jenkki firmat eivät halua olla tukemassa lähinaapuriaan. Toiseksi Castrot ei varmaan edes halua sekaantua jenkkeihin muissa kuin asekaupoissa. Toisaalta tekniikka kuitenkin nyt vapautumassa mikä on pääasia... hiljaa hyvä tulee..

55.5.2008 11:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti trooper78:
Miksei Kuubaan viedä näitä "nälkämaa-koneita". Ei pitäisi olla hinnalla pilattuja.
No kyllä varmaan yli 5 € tietokoneet on kuubalaisille kumminkin liian kalliita. Eikä tolla hinnalla saa kyllä mitään tietokonetta. Kyllähän ne halvatkin koneet maksaa ainakin jotain 100 euroa ja se olisi jo kuubalaisen 10 kk palkka.

65.5.2008 12:17

Lainaus:
Kyllähän ne halvatkin koneet maksaa ainakin jotain 100 euroa ja se olisi jo kuubalaisen 10 kk palkka
.
Totta tuokin... mutta olisihan se huomattavasti halvempi.

Asiaa kun miettii on tilanne aika p:Stä. Varsinkin kun ottaa huomioon miten meillä päin konetta vaihdetaan tuon tuosta. EIkös näitä vanhoja koneita voisi vaikka lahjoittaa rahdin hinnalla Kuubaan ym. vastaaviin maihin tuhoamisen sijasta. Sais köyhempi väestö tietokoneen kotiinsa ja meillä vähenisi jätteen määrä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.5.2008 @ 12:19

75.5.2008 15:19
hentriz
Inactive

Toivottavasti tämä Castron veli ajattelee oikeasti kansalaistensa parasta, eikä vain pelkästään lisäsuosiota. Toisaalta, ehkä Raul Castroa haluaa maan kehittyvän, eli ajattelee kansalaisten parasta, hankki lisäsuosiota sekä edistää maan kehittymistä.
Fiksu veto, toivottavasti jatkaa samaan malliin!

85.5.2008 17:12

Hienoahan tämä, kannataa varoa sillä kuubalaisista tulee kovia CS nörttejä ja nyt he voivat pwnata saksalaisiakin, joilla on hackit päällä. :D

97.5.2008 15:16

Taitaa rikkaimmilla kuubalaisilla olla koneen hankkiminen edessä.

1014.5.2008 9:00

Pakkoko se on ihan uutta konetta ostaa, kun käytettyjä saa ilmaiseksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia
Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....
Vaasa pääsi jatkoon – Jättimäinen akkutehdashanke etenee Vaasa pääsi jatkoon – Jättimäinen akkutehdashanke etenee (28.4.2017 10:15)
Pohjolaan jättimäisen akkutehtaan rakentamista suunnitteleva Northvolt-kasvuyritys on keventänyt tehtaan potentiaalisten sijoituspaikkojen listaa. Jatkoon pääsi yhteensä 10 paikkakuntaa, joista ....
2 kommenttia

Uutisarkisto