*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

MSN Musicin DRM-palvelimen sulkeminen aiheuttaa kiusaa kuluttajille

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 23.4.2008 15:25 Kommentteja (4)

MSN Musicin DRM-palvelimen sulkeminen aiheuttaa kiusaa kuluttajille Monet DRM-suojaukset käyttävät jonkinlaista tarkistusmenetelmää, jolla varmistetaan kuluttajan oikeus sisältöön. Kun kuluttaja on ostanut itselleen DRM-suojauksilla varustettua sisältöä, voi hänelle tulla ongelmia, jos käyttöoikeuden vahvistaminen ei enää onnistu totuttuun tapaan.
Kyseinen ongelma saa kesän lopulla lisää huomiota, kun Microsoft sulkee MSN Music -musiikkikaupan DRM-palvelimet elokuun viimeinen päivä. Täten kuluttajat eivät voi enää uudistaa omistamiensa kappaleiden kuunteluoikeuksia, joten kuluttajilla on enää muutama kuukausi aikaa päättää ne tietokoneet, joiden avulla palvelun kautta ostettuja kappaleita voi kuunnella.

MSN Musicin käyttämä PlaysForSure-suojaus antaa kuunteluoikeuden kerrallaan viidelle tietokoneelle, mutta tarkistus on sidottu mm. käyttöjärjestelmään ja laitteistoon, jonka vuoksi kuluttajan kannattaa pitää huoli siitä, ettei käytössä oleva tietokone rikkoudu ja ettei sitä päivitetä. Muuten kappaleiden kuunteluoikeudet kyseisellä koneella ovat historiaa.

MSN Music -musiikkikauppa lopetettiin vuoden 2006 marraskuussa, jolloin Microsoft lupasi, että kaupan kautta ostetut kappaleet soivat myös tulevaisuudessa. Microsoft ei ole toistaiseksi kertonut aikooko se tarjota Googlen tapaan asiakkailleen jotain hyvityksiä muutoksien johdosta.

Musiikkia MSN Musicin kautta ostaneilla kuluttajilla on kuitenkin muutama vaihtoehto, joiden avulla DRM-suojaukset voi kiertää. Ensimmäinen keino on tallentaa musiikkikappaleet tavallisiksi Audio-CD-levyiksi, jolloin kappaleiden kuuntelu onnistuu myös jatkossa vaikka tietokone vaihtuisi toiseen. Toinen keino on poistaa DRM-suojaukset esim. FairUse4WM-ohjelmalla, mutta Yhdysvalloissa voimassa olevan DMCA-lain (Digital Millennium Copyright Act) mukaan kyseinen toiminta ei ole laillista, joten kyseistä keinoa ei voi suositella lainkuuliaisille kansalaisille.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

123.4.2008 15:36

Kuinkahan moni on ostanut musaa msn:n kautta suomessa? Aika harvaan ihmiseen taitaapi jäädä..no ikävää tuollainen, mutta jotain korvauksiahan pitäisi saada tosin kehityskulkee omaa kaartaan tälläkin saralla.

223.4.2008 17:26

Ei ihme että Piratebay on Suomen 29. suosituin sivusto. Niiden biiseissä ei taida olla DRM-suojauksia.

http://www.alexa.com/site/ds/top_sites?c...untry&lang=none

323.4.2008 19:28

Toivottavasti ihmiset alkais jo oppimaan miten järkyttävän huono keksintö DRM on ja että sitä kannattaa vältellä kuin ruttoa.

Ja tuo PlaysForSure on viimeistään tämän uutisen valossa ironisin nimi millekään teknologialle koskaan :D

424.4.2008 22:43

Tuossa kulminoituu DRM- suojausten ongelmallisuus. Toisin sanoen et omista ostamaasi musaa. se on vain vuokrattu ja sopimus päättyy silloin kun myyjä niin haluaa.

Tämän vuoksi ei pidä sortua mihinkään DRM.llä pilattuun. Tuo MSN ei tule taatusti jäämään viimeiseksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
1 kommentti
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
2 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
2 kommenttia

Uutisarkisto