*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

MSN Musicin DRM-palvelimen sulkeminen aiheuttaa kiusaa kuluttajille

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 23.4.2008 15:25 Kommentteja (4)

MSN Musicin DRM-palvelimen sulkeminen aiheuttaa kiusaa kuluttajille Monet DRM-suojaukset käyttävät jonkinlaista tarkistusmenetelmää, jolla varmistetaan kuluttajan oikeus sisältöön. Kun kuluttaja on ostanut itselleen DRM-suojauksilla varustettua sisältöä, voi hänelle tulla ongelmia, jos käyttöoikeuden vahvistaminen ei enää onnistu totuttuun tapaan.
Kyseinen ongelma saa kesän lopulla lisää huomiota, kun Microsoft sulkee MSN Music -musiikkikaupan DRM-palvelimet elokuun viimeinen päivä. Täten kuluttajat eivät voi enää uudistaa omistamiensa kappaleiden kuunteluoikeuksia, joten kuluttajilla on enää muutama kuukausi aikaa päättää ne tietokoneet, joiden avulla palvelun kautta ostettuja kappaleita voi kuunnella.

MSN Musicin käyttämä PlaysForSure-suojaus antaa kuunteluoikeuden kerrallaan viidelle tietokoneelle, mutta tarkistus on sidottu mm. käyttöjärjestelmään ja laitteistoon, jonka vuoksi kuluttajan kannattaa pitää huoli siitä, ettei käytössä oleva tietokone rikkoudu ja ettei sitä päivitetä. Muuten kappaleiden kuunteluoikeudet kyseisellä koneella ovat historiaa.

MSN Music -musiikkikauppa lopetettiin vuoden 2006 marraskuussa, jolloin Microsoft lupasi, että kaupan kautta ostetut kappaleet soivat myös tulevaisuudessa. Microsoft ei ole toistaiseksi kertonut aikooko se tarjota Googlen tapaan asiakkailleen jotain hyvityksiä muutoksien johdosta.

Musiikkia MSN Musicin kautta ostaneilla kuluttajilla on kuitenkin muutama vaihtoehto, joiden avulla DRM-suojaukset voi kiertää. Ensimmäinen keino on tallentaa musiikkikappaleet tavallisiksi Audio-CD-levyiksi, jolloin kappaleiden kuuntelu onnistuu myös jatkossa vaikka tietokone vaihtuisi toiseen. Toinen keino on poistaa DRM-suojaukset esim. FairUse4WM-ohjelmalla, mutta Yhdysvalloissa voimassa olevan DMCA-lain (Digital Millennium Copyright Act) mukaan kyseinen toiminta ei ole laillista, joten kyseistä keinoa ei voi suositella lainkuuliaisille kansalaisille.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

123.4.2008 15:36

Kuinkahan moni on ostanut musaa msn:n kautta suomessa? Aika harvaan ihmiseen taitaapi jäädä..no ikävää tuollainen, mutta jotain korvauksiahan pitäisi saada tosin kehityskulkee omaa kaartaan tälläkin saralla.

223.4.2008 17:26

Ei ihme että Piratebay on Suomen 29. suosituin sivusto. Niiden biiseissä ei taida olla DRM-suojauksia.

http://www.alexa.com/site/ds/top_sites?c...untry&lang=none

323.4.2008 19:28

Toivottavasti ihmiset alkais jo oppimaan miten järkyttävän huono keksintö DRM on ja että sitä kannattaa vältellä kuin ruttoa.

Ja tuo PlaysForSure on viimeistään tämän uutisen valossa ironisin nimi millekään teknologialle koskaan :D

424.4.2008 22:43

Tuossa kulminoituu DRM- suojausten ongelmallisuus. Toisin sanoen et omista ostamaasi musaa. se on vain vuokrattu ja sopimus päättyy silloin kun myyjä niin haluaa.

Tämän vuoksi ei pidä sortua mihinkään DRM.llä pilattuun. Tuo MSN ei tule taatusti jäämään viimeiseksi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

PlayStation 4:n voittokulku jatkuu – Jo yli 50 miljoonaa myytyä konsolia PlayStation 4:n voittokulku jatkuu – Jo yli 50 miljoonaa myytyä konsolia (7.12.2016 18:31)
Sony on onnistunut myymään jo yli 50 miljoonaa PlayStation 4 -pelikonsolia. Lukemaan sisältyy niin vuonna 2013 lanseeratun PlayStation 4:n myynti kuin tänä syksynä esitellyn PlayStation 4 Pron myyntikin. ....
Chrome päivittyy Androidilla – Sisältää uuden lataushallinnan Chrome päivittyy Androidilla – Sisältää uuden lataushallinnan (7.12.2016 18:13)
Tietokoneille vähän aika sitten julkaistussa Chrome 55:ssä huomattavin muutos aiempaan oli flash-selainlaajennoksen kytkeminen pois päältä oletuksena. Androidilla moiselle ei ole tarvetta, sillä ....
iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa (6.12.2016 13:53)
Jos omistat 16 gigatavun tallennusmuistilla varustetun iPhonen tai iPadin, on laitteesi näytöllä melko varmasti vilahtanut silloin tällöin Tallennustila melkein täynnä -varoitus, joka ilmoittaa ....
Kauppa ilman kassalla jonottamista – Amazon aikoo tehdä siitä totta Kauppa ilman kassalla jonottamista – Amazon aikoo tehdä siitä totta (6.12.2016 12:26)
Amazon on jo neljän vuoden ajan kehittänyt ruokakauppaa, josta voisi yksinkertaisesti lähteä pois kun ostokset on kerätty hyllyiltä kauppakassiin. Kassalla jonottaminen jäisi historiaan kokonaan. ....
5 kommenttia
Netflix lupaa tuplasti enemmän sisältöä – Panostaa tosi-TV:hen Netflix lupaa tuplasti enemmän sisältöä – Panostaa tosi-TV:hen (6.12.2016 11:17)
Netflix aikoo kaksinkertaistaa alkuperäistuotantojen ensi vuonna, kertoo yhtiön sisältöjohtaja Ted Sarandos. Tämän vuoden aikana Netflix saanut valmiiksi omia tuotantoja noin 500 tunnin verran ....
2 kommenttia

Uutisarkisto