*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Last.fm: ilmainen musiikkitarjonta lisää myyntiä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.4.2008 12:25 Kommentteja (3)

Last.fm: ilmainen musiikkitarjonta lisää myyntiä Last.fm on tarjonnut kolmen kuukauden ajan käyttäjilleen palvelua, joka antaa mahdollisuuden kuunnella musiikkia ilmaiseksi mielin määrin ja samalla tarjoaa mahdollisuuden ostaa käyttäjien kuuntelemia kappaleita sopimusverkkokaupoista. Nyt musiikkipalvelu kertoo streamauspalvelunsa yli kaksinkertaistaneen ainakin yhden sopimuskaupan CD-myynnin ja musiikkilatausten määrän. Ilmaisten näytekappaleiden tarjoaminen vaikuttaisi siis olevan kaikin puolin kannattavaa.
Last.fm:n streaming-palvelussa on mukana useita verkkokauppoja, kuten iTunes ja 7Digital, mutta nyt julkaistiin jostain syystä ainoastaan Amazon.comia koskevat luvut. Last.fm kertoo Amazonin CD-myynnin ja musiikkilatausten määrän kasvaneen peräti 119 prosentilla uuden kumppanuusohjelman kautta. Kasvu selittyy osittain uuden palvelun lanseerausta seuranneella käyttäjämäärän kasvulla, mutta Last.fm:n mukaan myös vanhat käyttäjät ovat intoutuneet ostamaan entistä enemmän. Vanhat käyttäjät ovat lisänneet ostojaan 66 prosentilla.

CBS:n omistama Last.fm antaa käyttäjiensä kuunnella musiikkia vapaasti streaming-palvelun kautta. Valikoimissa on miljoonia kappaleita kaikkien suurten levy-yhtiöiden valikoimista, eli mukana on suurin osa tunnetuista artisteista. Levy-yhtiöt saavat pienen korvauksen jokaisesta soitetusta kappaleesta. Kuuntelua on rajoitettu siten, ettei yhtä kappaletta voi lyhyen ajan sisällä soittaa kuin kolmesti. Tämän jälkeen käyttäjälle tarjotaan linkkejä verkkokauppoihin, joista soitetun biisin pääsee ostamaan.

Last.fm:n perustajiin lukeutuva Martin Stiksel pitää tilastoja selkeänä osoituksena siitä, että ilmaisen musiikin tarjoaminen voi johtaa selkeisiin rahallisiin tuottoihin. "Jo vähän yli kahdessa kuukaudessa on osoittautunut, että ihmiset ostavat CD-levyjä ja latauksia, mikäli heillä on käytössään meidän tarjoamamme kaltainen palvelu", Stiksel toteaa.

Last.fm vaikuttaa siis osoittaneen, että täysimittaisten näytekappaleiden tarjoaminen lisää myyntiä. Tämä herättää kysymyksen, tulevatko myös iTunes ja muut verkkomusiikkikaupat tarjoamaan täysimittaisia näytekappaleita nykyisten 30 sekunnin pätkien sijaan. Mitään estettä tälle ei ole, etenkin jos käyttöoikeuksia rajoittavat DRM-sotkut pidetään esikuunteluversioissa mukana.

Myös JupiterResearchin vasta julkaistu ennuste tukee Last.fm:n näkemyksiä, mutta on hieman varovaisempi ennustuksissaan. Markkinatutkimusyhtiön ennusteen mukaan mainosrahoitteiset latauspalvelut, kylkiäisenä tarjotut palvelut (kuten Nokian Comes With Music) sekä DRM-suojaamaton musiikki nostavat neljässä vuodessa eli vuoteen 2012 mennessä Euroopan digitaalisen musiikin markkinoiden arvon noin kahteen miljardiin euroon.

Jupiterin mukaan digitaalisten latausten kasvu on vuodesta 2004 asti pystynyt paikkaamaan ainoastaan kolmanneksen siitä, minkä koko musiikkiteollisuuden myynti on laskenut. Esimerkiksi musiikin laiton levittäminen P2P-verkoissa on yhä yli kaksi kertaa suositumpaa kuin verkon lailliset musiikkipalvelut. Tilanne tulee kuitenkin paranemaan jo parissa vuodessa, sillä Jupiter arvioi digitaalisten latausten täysin kompensoivan fyysisten tallenteiden myynnin laskun vuonna 2010.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

110.4.2008 14:54

"Ilmaisten näytekappaleiden tarjoaminen vaikuttaisi siis olevan kaikin puolin kannattavaa. "

Ja minä kun luulin, että semmoinen köyhdyttää artistit ja levy-yhtiöt. Mihin tässä enää on uskominen?

210.4.2008 17:59

Kommari propagandaa ja viilattuja tilastoja höystettynä piraattienvalheilla, älä siis hyvä mies tätä usko ;)

310.4.2008 18:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tansju:
Kommari propagandaa ja viilattuja tilastoja höystettynä piraattienvalheilla, älä siis hyvä mies tätä usko ;)
No en sitten, uskon kaikkitietävää kapitalistia!

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tässäkö Rovion seuraava hittipeli? Battle Bay tulossa saataville maailmanlaajuisesti Tässäkö Rovion seuraava hittipeli? Battle Bay tulossa saataville maailmanlaajuisesti (29.4.2017 21:42)
Rovion uusi Battle Bay -mobiilipeli tulee saataville maailmanlaajuisesti 5. toukokuuta. Battle Bay on reaaliaikainen moninpeli, jossa pelaajat kiitävät merellä viidestä pelaajasta koostuvassa ....
Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
3 kommenttia

Uutisarkisto