*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Poliisi tutkii TV-lupamaksujen laitonta kytkykauppaa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 9.4.2008 14:42 Kommentteja (4)

Poliisi tutkii TV-lupamaksujen laitonta kytkykauppaa Kauppalehti kertoo poliisin ryhtyvän tutkimaan, onko television katselumaksujen eli TV-lupamaksujen puhelinmarkkinoinnissa käytetty henkilötietorekistereitä lainvastaisesti. Taustalla on epäilys, että lupamaksujen markkinoinnin yhteydessä olisi samalla kaupattu myös kaupallisen televisioyhtiön maksullista TV-kanavapakettia.
Turun Sanomat kertoo noin 200 000 suomalaisen kodin vastanneen viime vuonna puheluun, jossa Ficoran eli Viestintäviraston edustajana esittäytynyt soittaja tivasi maksamatonta TV-maksua. Todellisuudessa soittajat olivat puhelinmyyntiyrityksiä edustavia puhelinmyyjiä.

Kummastusta kodeissa herätti se, että samasta TV-maksua kaupanneesta numerosta soitettiin pari tuntia myöhemmin ja kaupattiin maksullisia TV-kanavapaketteja.

TV-maksujen markkinointi mahdollistui Suomessa vuonna 1999, kun laki valtion televisio- ja radiorahastosta uudistui. TV-maksuhallinnon apulaisjohtaja Mira Keitaanranta kertoo, että maksujen markkinointi ulkoistettiin puhelinmyyntiin erikoistuneille yrityksille samana vuonna.

"En ole ollut tietoinen käyttämiemme telemarkkinointiyritysten muista toimeksiannoista, kuten maksu-TV-pakettien markkinoinnista", Keitaanranta toteaa. Samasta numerosta tulleet puhelut ovat kuitenkin mahdollisia, sillä Viestintäviraston tekemiin toimeksiantosopimuksiin ei ole kirjattu yksinoikeutta, joten puhelinmyyntiyritykset saavat ottaa toimeksiantoja myös muilta televisioalan toimijoilta.

Vaikka puhelut ovat tulleet samasta numerosta, voi soittaja silti olla eri henkilö ja jopa eri paikkakunnalla. Telemyyntiyritykset käyttävät nimittäin tekniikkaa, joka mahdollistaa puhelujen reitittämisen yhteen numeroon.

Sekä Ficoran että telemarkkinointiyritysten edustajat vakuuttavat Turun Sanomille, että rekistereiden tietosuoja on kunnossa. Vaikka toimeksiantoja tehdään ristiin, ei esimerkiksi TV-lupamaksutietoja hyödynnetä maksukanavien markkinoinnissa.

Televiestintäyritysten saama korvaus ei myöskään perustu hankittujen lupa-asiakkaiden määrään, vaan Ficoraa veloitetaan soitoista tuntitaksan mukaan. Vaikka siis lupa-asioissa soitetut puhelut ovat usein hyvin tiukkasävyisiä, ei soittajan motiivina oli parempi liksa.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi ei näe ongelmallisena tilannetta, jossa sama yritys hoitaa sekä maksukanavien markkinoinnin että lupamaksujen kyselyn. Ongelmaksi tilanne muodostuu vasta sitten, kun nämä ristikkäiset toiminnot tapahtuvat samassa yhteydessä.

Samaa linjaa vetää tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Aarnio ei näe tilanteeseen puuttumista tarpeellisena, koska lainsäädäntö sallii ulkoistamisen.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

19.4.2008 14:52

Vain Suomessa osa 1.

29.4.2008 15:03

Vai ei ongelmaa - Lailla säädetyn lupamaksun kerääminen ja kaupallinen markkinointitoiminta saman toimijan alla on aina ongelma.

39.4.2008 15:13

Mistäköhän rekisteristä oli kaivettu nuo numerot joihin soitettiin ja kaupattiin maksu-TV:tä? Ettei vaan käytetty samoja tietoja mitkä oli toimitettu Ficoralta. Siis käytetty lupamaksun maksamatta jättäneiden yhteystietoja ihan toiselle taholle tehtävään myyntiin. Onkohan tässä rikottu lakia vai onko tosiaan ihan sattumaa, että toisen toimeksiannon yhteystietolistalta tuli sama nimi/numero kuin edellisestä?

410.4.2008 9:48

Ei kuullostaisi kovin hyvältä idealta kaupata maksu-TV paketteja ihmisille joilla ei papereiden mukaan ole TVtä :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple liittyy pian taisteluun älykaiuttimien herruudesta Apple liittyy pian taisteluun älykaiuttimien herruudesta (20.1.2018 20:14)
Tällä hetkellä älykaiuttimien kärkikastissa on oikeastaan vain kaksi kovan luokan kilpailijaa, Amazon ja Google. Molemmilla yhtiöillä on omat tuotesarjansa, joita yhdistää äänikomennoilla toimiva ....
OnePlussan haastaja tuli tänään kauppoihin Suomessa – Samsung Galaxy A8 OnePlussan haastaja tuli tänään kauppoihin Suomessa – Samsung Galaxy A8 (19.1.2018 13:52)
Samsung Galaxy A -laitemalliston yläpäähän on ilmestynyt uusi tulokas, Galaxy A8. Puhelimen myynti alkoi Suomessa tänään suositushintaan 499 euroa eli se sijoittuu samaan hintaluokkaan OnePlus 5:n kanssa. ....
2 kommenttia
Spotifysta tulee uutispalvelu? Musiikkipalvelu laajenee uusille vesille Spotifysta tulee uutispalvelu? Musiikkipalvelu laajenee uusille vesille (19.1.2018 12:59)
Musiikkipalvelu ei voi olla nykypäivänä pelkkä musiikkipalvelu, vaan ilmeisesti sen kylkeen pitää paketoida kaikkia muutakin sisältöä. Tai sitten musiikkipalveluiden kehittäjien päässä ei ole ....
WhatsApp julkaisi uuden ilmaisen sovelluksen WhatsApp julkaisi uuden ilmaisen sovelluksen (19.1.2018 12:41)
WhatsApp ilmoitti jo hyvän aikaa sitten tavoitteekseen lyödä rahoiksi käyttäjiltä perittävän vuosimaksun sijaan yrityskäyttäjille myytävillä palveluilla. Tätä tavoitetta silmällä pitäen WhatsApp ....
iPhonen saa kaatumaan yhdellä linkillä – Tästä siitä on kyse iPhonen saa kaatumaan yhdellä linkillä – Tästä siitä on kyse (18.1.2018 15:51)
Applen iOS-käyttöjärjestelmästä on löytynyt vaatimattomalta vaikuttava bugi, jolla on kuitenkin ärsyttäviä seurauksia. Sitä hyödyntämällä voi kaataa kenen tahansa iPhonen pelkän tekstiviestin avulla. ....

Uutisarkisto