*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Poliisi tutkii TV-lupamaksujen laitonta kytkykauppaa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 9.4.2008 14:42 Kommentteja (4)

Poliisi tutkii TV-lupamaksujen laitonta kytkykauppaa Kauppalehti kertoo poliisin ryhtyvän tutkimaan, onko television katselumaksujen eli TV-lupamaksujen puhelinmarkkinoinnissa käytetty henkilötietorekistereitä lainvastaisesti. Taustalla on epäilys, että lupamaksujen markkinoinnin yhteydessä olisi samalla kaupattu myös kaupallisen televisioyhtiön maksullista TV-kanavapakettia.
Turun Sanomat kertoo noin 200 000 suomalaisen kodin vastanneen viime vuonna puheluun, jossa Ficoran eli Viestintäviraston edustajana esittäytynyt soittaja tivasi maksamatonta TV-maksua. Todellisuudessa soittajat olivat puhelinmyyntiyrityksiä edustavia puhelinmyyjiä.

Kummastusta kodeissa herätti se, että samasta TV-maksua kaupanneesta numerosta soitettiin pari tuntia myöhemmin ja kaupattiin maksullisia TV-kanavapaketteja.

TV-maksujen markkinointi mahdollistui Suomessa vuonna 1999, kun laki valtion televisio- ja radiorahastosta uudistui. TV-maksuhallinnon apulaisjohtaja Mira Keitaanranta kertoo, että maksujen markkinointi ulkoistettiin puhelinmyyntiin erikoistuneille yrityksille samana vuonna.

"En ole ollut tietoinen käyttämiemme telemarkkinointiyritysten muista toimeksiannoista, kuten maksu-TV-pakettien markkinoinnista", Keitaanranta toteaa. Samasta numerosta tulleet puhelut ovat kuitenkin mahdollisia, sillä Viestintäviraston tekemiin toimeksiantosopimuksiin ei ole kirjattu yksinoikeutta, joten puhelinmyyntiyritykset saavat ottaa toimeksiantoja myös muilta televisioalan toimijoilta.

Vaikka puhelut ovat tulleet samasta numerosta, voi soittaja silti olla eri henkilö ja jopa eri paikkakunnalla. Telemyyntiyritykset käyttävät nimittäin tekniikkaa, joka mahdollistaa puhelujen reitittämisen yhteen numeroon.

Sekä Ficoran että telemarkkinointiyritysten edustajat vakuuttavat Turun Sanomille, että rekistereiden tietosuoja on kunnossa. Vaikka toimeksiantoja tehdään ristiin, ei esimerkiksi TV-lupamaksutietoja hyödynnetä maksukanavien markkinoinnissa.

Televiestintäyritysten saama korvaus ei myöskään perustu hankittujen lupa-asiakkaiden määrään, vaan Ficoraa veloitetaan soitoista tuntitaksan mukaan. Vaikka siis lupa-asioissa soitetut puhelut ovat usein hyvin tiukkasävyisiä, ei soittajan motiivina oli parempi liksa.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi ei näe ongelmallisena tilannetta, jossa sama yritys hoitaa sekä maksukanavien markkinoinnin että lupamaksujen kyselyn. Ongelmaksi tilanne muodostuu vasta sitten, kun nämä ristikkäiset toiminnot tapahtuvat samassa yhteydessä.

Samaa linjaa vetää tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Aarnio ei näe tilanteeseen puuttumista tarpeellisena, koska lainsäädäntö sallii ulkoistamisen.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

19.4.2008 14:52

Vain Suomessa osa 1.

29.4.2008 15:03

Vai ei ongelmaa - Lailla säädetyn lupamaksun kerääminen ja kaupallinen markkinointitoiminta saman toimijan alla on aina ongelma.

39.4.2008 15:13

Mistäköhän rekisteristä oli kaivettu nuo numerot joihin soitettiin ja kaupattiin maksu-TV:tä? Ettei vaan käytetty samoja tietoja mitkä oli toimitettu Ficoralta. Siis käytetty lupamaksun maksamatta jättäneiden yhteystietoja ihan toiselle taholle tehtävään myyntiin. Onkohan tässä rikottu lakia vai onko tosiaan ihan sattumaa, että toisen toimeksiannon yhteystietolistalta tuli sama nimi/numero kuin edellisestä?

410.4.2008 9:48

Ei kuullostaisi kovin hyvältä idealta kaupata maksu-TV paketteja ihmisille joilla ei papereiden mukaan ole TVtä :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
1 kommentti
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
2 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
2 kommenttia

Uutisarkisto