*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Poliisi tutkii TV-lupamaksujen laitonta kytkykauppaa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 9.4.2008 14:42 Kommentteja (4)

Poliisi tutkii TV-lupamaksujen laitonta kytkykauppaa Kauppalehti kertoo poliisin ryhtyvän tutkimaan, onko television katselumaksujen eli TV-lupamaksujen puhelinmarkkinoinnissa käytetty henkilötietorekistereitä lainvastaisesti. Taustalla on epäilys, että lupamaksujen markkinoinnin yhteydessä olisi samalla kaupattu myös kaupallisen televisioyhtiön maksullista TV-kanavapakettia.
Turun Sanomat kertoo noin 200 000 suomalaisen kodin vastanneen viime vuonna puheluun, jossa Ficoran eli Viestintäviraston edustajana esittäytynyt soittaja tivasi maksamatonta TV-maksua. Todellisuudessa soittajat olivat puhelinmyyntiyrityksiä edustavia puhelinmyyjiä.

Kummastusta kodeissa herätti se, että samasta TV-maksua kaupanneesta numerosta soitettiin pari tuntia myöhemmin ja kaupattiin maksullisia TV-kanavapaketteja.

TV-maksujen markkinointi mahdollistui Suomessa vuonna 1999, kun laki valtion televisio- ja radiorahastosta uudistui. TV-maksuhallinnon apulaisjohtaja Mira Keitaanranta kertoo, että maksujen markkinointi ulkoistettiin puhelinmyyntiin erikoistuneille yrityksille samana vuonna.

"En ole ollut tietoinen käyttämiemme telemarkkinointiyritysten muista toimeksiannoista, kuten maksu-TV-pakettien markkinoinnista", Keitaanranta toteaa. Samasta numerosta tulleet puhelut ovat kuitenkin mahdollisia, sillä Viestintäviraston tekemiin toimeksiantosopimuksiin ei ole kirjattu yksinoikeutta, joten puhelinmyyntiyritykset saavat ottaa toimeksiantoja myös muilta televisioalan toimijoilta.

Vaikka puhelut ovat tulleet samasta numerosta, voi soittaja silti olla eri henkilö ja jopa eri paikkakunnalla. Telemyyntiyritykset käyttävät nimittäin tekniikkaa, joka mahdollistaa puhelujen reitittämisen yhteen numeroon.

Sekä Ficoran että telemarkkinointiyritysten edustajat vakuuttavat Turun Sanomille, että rekistereiden tietosuoja on kunnossa. Vaikka toimeksiantoja tehdään ristiin, ei esimerkiksi TV-lupamaksutietoja hyödynnetä maksukanavien markkinoinnissa.

Televiestintäyritysten saama korvaus ei myöskään perustu hankittujen lupa-asiakkaiden määrään, vaan Ficoraa veloitetaan soitoista tuntitaksan mukaan. Vaikka siis lupa-asioissa soitetut puhelut ovat usein hyvin tiukkasävyisiä, ei soittajan motiivina oli parempi liksa.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasi ei näe ongelmallisena tilannetta, jossa sama yritys hoitaa sekä maksukanavien markkinoinnin että lupamaksujen kyselyn. Ongelmaksi tilanne muodostuu vasta sitten, kun nämä ristikkäiset toiminnot tapahtuvat samassa yhteydessä.

Samaa linjaa vetää tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Aarnio ei näe tilanteeseen puuttumista tarpeellisena, koska lainsäädäntö sallii ulkoistamisen.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

19.4.2008 14:52

Vain Suomessa osa 1.

29.4.2008 15:03

Vai ei ongelmaa - Lailla säädetyn lupamaksun kerääminen ja kaupallinen markkinointitoiminta saman toimijan alla on aina ongelma.

39.4.2008 15:13

Mistäköhän rekisteristä oli kaivettu nuo numerot joihin soitettiin ja kaupattiin maksu-TV:tä? Ettei vaan käytetty samoja tietoja mitkä oli toimitettu Ficoralta. Siis käytetty lupamaksun maksamatta jättäneiden yhteystietoja ihan toiselle taholle tehtävään myyntiin. Onkohan tässä rikottu lakia vai onko tosiaan ihan sattumaa, että toisen toimeksiannon yhteystietolistalta tuli sama nimi/numero kuin edellisestä?

410.4.2008 9:48

Ei kuullostaisi kovin hyvältä idealta kaupata maksu-TV paketteja ihmisille joilla ei papereiden mukaan ole TVtä :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huippusuosittu CCleaner meni myyntiin – Avast osti sen Huippusuosittu CCleaner meni myyntiin – Avast osti sen (21.7.2017 09:36)
Ilmaista virustorjuntaohjelmistoa kehittävä Avast on päättänyt ostaa huippusuosittua CCleaner-siivousohjelmaa kehittävän Piriformin. Tarkoituksena on tarjota CCleaneria jatkossakin omana tuotteenaan, ....
5 kommenttia
Applen ja akkuvalmistaja sopimukseen – Poikiiko tuotantoa Uudenkaupungin tehtaalle? Applen ja akkuvalmistaja sopimukseen – Poikiiko tuotantoa Uudenkaupungin tehtaalle? (21.7.2017 08:54)
Apple ja kiinalainen akkuvalmistaja Contemporary Amperex Technology (CATL) ovat solmineet salassapitosopimuksen, uutisoi Yicai Global . Mielenkiintoiseksi sopimuksen tekee suomalaisten näkökulmasta ....
Samsungin syksyn kovin julkistus nähdään elokuun 23. päivä Samsungin syksyn kovin julkistus nähdään elokuun 23. päivä (21.7.2017 08:26)
Ei tarvitse olla kovin kummoinen meedio arvatakseen, että Samsungin seuraava Note-malliston älypuhelin julkistetaan viime vuoden tapaan elokuussa. Vielä vähemmän selvännäkijän taitoja tarvitaan ....
2 kommenttia
OnePlussalta päivitys huippupuhelimelle, korjaa hätäpuheluongelman OnePlussalta päivitys huippupuhelimelle, korjaa hätäpuheluongelman (20.7.2017 23:10)
OnePlus on julkaissut päivityksen OnePlus 5 -huippupuhelimelleen. Oxygen OS 4.5.6 on kuitenkin vain minimaalinen päivitys, joka ainoastaan korjaa yhden, mutta mahdollisesti sitäkin kohtalokkaamman ongelman. ....
Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa (20.7.2017 12:16)
Älypuhelinbuumin laantuessa teknologiayhtiöiden fokus on siirtynyt levittämään langattoman tiedonsiirron mahdollisuuksia arkipäiväisempiin laitteisiin, joissa tiedonkäsittelyllä saadaan aikaa ....
10 kommenttia

Uutisarkisto