*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Antenniverkon teräväpiirtolähetykset käynnistyvät Isossa-Britanniassa jo ensi vuonna?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.4.2008 18:59 Kommentteja (6)

Antenniverkon teräväpiirtolähetykset käynnistyvät Isossa-Britanniassa jo ensi vuonna? Teräväpiirtolähetysten puute on suututtanut taulutelevisioiden omistajia varsinkin Euroopassa, jossa antenniverkon kautta näkyvät teräväpiirtokanavat ovat harvinaisia. Suomessa arviot antenniverkon kautta tapahtuvien teräväpiirtolähetysten alkamisajankohdista ovat lähinnä arvailuja, koska toistaiseksi mitään virallisia suunnitelmia ei ole tehty. Isossa-Britanniassa tilanne on kuitenkin toisenlainen ja paikallista kehitystä valvova Ofcom on kertonut, että osassa Britanniaa antenniverkon teräväpiirtolähetyksiä päästään seuraamaan jo ensi vuonna.
Tällä hetkellä saarivaltakunnan suunnitelmissa on neljä ilmaista teräväpiirtokanavaa, joista yksi olisi BBC:n kanava. Kolmen muun kanavapaikan kohdalla järjestetään tarjouskilpailu ja näitä kanavapaikkoja haluavat itselleen ainakin ITV, Channel 4, Five ja S4C.

Kaikki Isossa-Britanniassa asuvat kuluttajat eivät kuitenkaan pääse katselemaan antenniverkon teräväpiirtolähetysiä vielä ensi vuonna, vaan esimerkiksi Lontoossa asuvat kuluttajat joutuvat odottamaan vuoteen 2012 asti, jolloin analogiset lähetykset päättyvät Lontoon alueella ja täten vapautuvat taajuudet saadaan teräväpiirtolähetysten käyttöön.

Lähetyksien katsomista varten kuluttajien täytyy ostaa itselleen uudet DVB-T2- ja MPEG4-AVC-tekniikoita tukevat digisovittimet, jotta teräväpiirtolähetysten katselu onnistuu. DVB-T2-standardi ei ole kuitenkaan tällä hetkellä vielä täysin valmis, eikä DVB-T2-yhteensopivia laitteita ole valmistettu, joten tietyt tahot uskovat, että lähetykset saadaan kuunnolla käyntiin vasta vuosien 2010 tai 2011 aikana, jolloin laitteita olisi paremmin tarjolla. Ofcomin saamien tietojen mukaan ensimmäiset laitteet ehtivät kuitenkin markkinoille jo vuoden 2009 aikana ja vuonna 2010 markkinoilla pitäisi olla jo useita DVB-T2-yhteensopivia digisovittimia.

Teräväpiirtolähetyksistä kiinnostuneet britit pääsevät kuitenkin jo tänä vuonna katselemaan ilmaisia teräväpiirtolähetyksiä, kun BBC ja ITV aloittavat lähetyksensä satelliitin kautta.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

15.4.2008 19:19

Kunhan suomessa ensin sallitaan sananvapaus, niin sitten tuo vois olla asialistalla seuraavana.

25.4.2008 19:25

Kunhan suomessa TV-yhtiöt ensin toipuvat näistä digin aiheuttamista lisäkustannuksista tässä 10 vuoden sisällä, niin sitten ehkä

35.4.2008 19:30

Ei taida riittää edes 10 vuotta että päästään HD lähetyksiin ja sitä paitsi 10 vuoden päästä on jo paremmat tekniikat.

46.4.2008 10:50

Suomi olisi ollut hienosti etulinjassa hd-lähetyksissä, mutta eipä valtiovaltaaa kiinnostanut. Vanhaa digi romua sen sijaan pakotetaan ottamaan (jos katsot telkkua). voi voi...

56.4.2008 13:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Suomi olisi ollut hienosti etulinjassa hd-lähetyksissä, mutta eipä valtiovaltaaa kiinnostanut. Vanhaa digi romua sen sijaan pakotetaan ottamaan (jos katsot telkkua). voi voi...
"Lähetyksien katsomista varten kuluttajien täytyy ostaa itselleen uudet DVB-T2- ja MPEG4-AVC-tekniikoita tukevat digisovittimet, jotta teräväpiirtolähetysten katselu onnistuu. DVB-T2-standardi ei ole kuitenkaan tällä hetkellä vielä täysin valmis, eikä DVB-T2-yhteensopivia laitteita ole valmistettu"

Kun nämä kotimaiset HD-intoilijat vielä oppisivat suhteellisuudentajua.. Minkähänlainen itku olisi tullut kun oltaisiin tosissaan siirrytty käyttämään standardia jota ei ole vielä olemassakaan, laitteilla joita ei ole valmistettu.

Kun nytkin näyttää hirmuinen kiukku nousseen näistä nykyisistä laitteista.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.4.2008 @ 13:56

67.4.2008 0:28

Kunhan saisi edes kelvollista SD digikuvaa ensin niin sitten voisi puhua HD kuvasta. Pois turhat kanavat (iskelmä, jeesus tv 7 jne) ja tila käyttöön niin että ne kanavat jotka oikeasti lähettävät ohjelmaa jota voi katsoa saisi laadukkaampaa kuvaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle (20.10.2017 17:28)
Heinä-syyskuun tuloksen julkistanut Verkkokauppa.com kertoo avaavansa Turun lähistöllä sijaitsevaan Raisioon uuden jättimyymälän, jonka tarkoituksena on palvella Varsinais-Suomen alueella asuvia. ....
Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun (20.10.2017 14:48)
Netflix on lähettänyt suomalaisille asiakkaille sähköpostia, jossa tiedotetaan suoratoistopalvelun tulevasta hintakorotuksesta. AfterDawn uutisoi Netflixin kuukausimaksun nousemisesta kaksi viikkoa sitten. ....
1 kommentti
Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta (20.10.2017 13:10)
Kuluvalla viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä kun Apple on viimeksi päivittänyt pienikokoisen Mac mini -tietokoneen. Päivitysten puuttumisen takia Applen on kuviteltu jo lopettaneen ....
Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista (20.10.2017 11:24)
IoT ei ole selvästikään jäämässä pelkäksi markkinatrendiksi, vaan se näyttäisi ainakin joillakin aloilla olevan kasvua kiihdyttävä voima. Näin näyttäisi käyvän ainakin lukkomarkkinoilla, sillä ....
Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja (20.10.2017 10:39)
Ajatus suoratoistettavista sovelluksista kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta: ohjelmia voisi käyttää lennossa kuin ne olisi asennettu omaan puhelimeen, mutta kuitenkin ilman tarvetta käydä ....
1 kommentti

Uutisarkisto