*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Mobiili-TV:n katsojamäärät pysyvät salassa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 2.4.2008 15:01 Kommentteja (3)

Mobiili-TV:n katsojamäärät pysyvät salassa Mobiilitelevisio- eli DVB-H-lähetykset saivat Suomessakin varovaisen alun reilu vuosi sitten. Tarkkaa tietoa palvelujen suosiosta ei kuitenkaan ole saatavilla mistään, ainoastaan arvioita, huomaa Kauppalehti.
Esimerkiksi Viestintävirasto jättää mobiilitelevision täysin huomiotta viime vuoden mediamarkkinakatsauksessaan. Esiintyneiden arvioiden mukaan katsojamäärät ovat vielä hyvin vaatimattomia, sillä Kauppalehden mukaan joissain arvioissa on kuitenkin puhuttu "muutamista tuhansista" käyttäjistä.

Digitan ylläpitämä mobiili-TV-verkko avattiin 1.12.2006. Tällä hetkellä verkko kattaa pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkien alueet. Verkon kattavuuden omalla asuinalueella voi tarkistaa Digitan MobiiliTV-karttapalvelusta.

Mobiilitelevision suurimmat ongelmat ovat päätelaitteiden suppea valikoima ja sisältöpalveluiden niukkuus. TV-palveluita verkossa tarjoavat MTV3, Nelonen ja Voice. Katselu onnistuu vain kahdella Nokian kännykkämallilla, N92:lla ja N77:llä. Lisäksi kesällä myyntiin tulee kolmas katselun mahdollistava malli, N96.

Katsojamäärien selvityksen haasteellisuutta lisää se, että lähetysten vastaanottaminen on ilmaista. Periaatteessa paras tieto katsojamääristä on laitevalmistaja Nokialla, jonka puhelimet ovat ainoita katseluun soveltuvia välineitä.

Teoriassa palvelun peittoalueella asuu reilu kolmannes maamme väestöstä. Digitan mobiili-tv:n kehityspäällikkö Tarja Rautio kertoo palvelun olevan verkon osalta kaupallista. Nykyiset jakelusopimukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti, ja Digita neuvottelee parhaillaan uusista sopimuksista.

Mobiili-TV:n suosion odotetaan saavan uutta vauhtia, kun DVB-H nimettiin viime kuussa EU-alueen viralliseksi mobiili-TV-standardiksi. Myös jalkapallon EM-kisojen ja olympialaisten uskotaan piristävän mobiili-TV:n kysyntää.

Tällä hetkellä Italia on ainoa Euroopan maa, jossa DVB-H on jo täydessä kaupallisessa käytössä. Suomen ohella Itävalta, Ranska, Sveitsi ja Espanja valmistelevat toiminnan laajentamista.

Yhdysvalloissa mobiili-TV-tarjonta on jo monipuolisempaa, joskin täysin maksullista. Kuten uutisoimme maanantaina, tuo Sony Yhdysvalloissa kännykkätelevisioon peräti erillisen elokuvakanavan vielä ennen kesää.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

12.4.2008 15:24

"Mobiilitelevisio- eli DVB-H-lähetykset saivat Suomessakin varovaisen (ALUN?) reilu vuosi sitten."

22.4.2008 16:38

Joo ja katsojia tasan kehitystiimin verran :-p, no ei noita puhelimiakaan ole hirveästi myyty...

32.4.2008 20:36

Sitten, kun saavat myyntiin taitettavat näytöt ja puhelimeen integroidut projektorit, niin homma alkaa pelaamaan, koska onhan aika tuskaa katsoa tv:tä/leffoja (itse olen katsonut leffoja N95:tani :S), kun tekstitys on niin pieni ja kyllähän se screenin kokokin vähän latistaa tunnelmaa...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlussalta päivitys huippupuhelimelle, korjaa hätäpuheluongelman OnePlussalta päivitys huippupuhelimelle, korjaa hätäpuheluongelman (20.7.2017 23:10)
OnePlus on julkaissut päivityksen OnePlus 5 -huippupuhelimelleen. Oxygen OS 4.5.6 on kuitenkin vain minimaalinen päivitys, joka ainoastaan korjaa yhden, mutta mahdollisesti sitäkin kohtalokkaamman ongelman. ....
Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa (20.7.2017 12:16)
Älypuhelinbuumin laantuessa teknologiayhtiöiden fokus on siirtynyt levittämään langattoman tiedonsiirron mahdollisuuksia arkipäiväisempiin laitteisiin, joissa tiedonkäsittelyllä saadaan aikaa ....
5 kommenttia
Facebook haastaa jälleen foorumit – Esitteli uuden viestintäkanavan Facebook haastaa jälleen foorumit – Esitteli uuden viestintäkanavan (20.7.2017 11:30)
Facebook on ottanut käyttöön jälleen uuden yhteisöllisen ominaisuuden, jonka avulla kiinnostavat henkilöt, yhteisöt tai brändit voivat olla tiiviimmin yhteydessä faneihinsa. Ominaisuuden nimi ....
Apple paljastaa tutkimustietojaan julkisesti – Yrittää houkutella tutkijoita Apple paljastaa tutkimustietojaan julkisesti – Yrittää houkutella tutkijoita (20.7.2017 09:07)
Apple harvemmin puhuu julkisesti mitä kaikkea sen tuotekehityslaboratorioissa oikein puuhataan, mikä on hankaloittanut esimerkiksi tutkijoiden rekrytointia. Monet huippututkijat haluavat julkistaa ....
Apple julkaisi iOS 10.3.3-version iPhonelle ja iPadille Apple julkaisi iOS 10.3.3-version iPhonelle ja iPadille (19.7.2017 23:20)
Apple on julkaissut mobiilialustastaan uuden version kaikkien kuluttajien saataville. Uusi versio on nyt tarjolla kaikille iOS 10:tä tukeville laitteille. Päivityksen voi asentaa iPhonelle, ....

Uutisarkisto