*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Mobiili-TV:n katsojamäärät pysyvät salassa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 2.4.2008 15:01 Kommentteja (3)

Mobiili-TV:n katsojamäärät pysyvät salassa Mobiilitelevisio- eli DVB-H-lähetykset saivat Suomessakin varovaisen alun reilu vuosi sitten. Tarkkaa tietoa palvelujen suosiosta ei kuitenkaan ole saatavilla mistään, ainoastaan arvioita, huomaa Kauppalehti.
Esimerkiksi Viestintävirasto jättää mobiilitelevision täysin huomiotta viime vuoden mediamarkkinakatsauksessaan. Esiintyneiden arvioiden mukaan katsojamäärät ovat vielä hyvin vaatimattomia, sillä Kauppalehden mukaan joissain arvioissa on kuitenkin puhuttu "muutamista tuhansista" käyttäjistä.

Digitan ylläpitämä mobiili-TV-verkko avattiin 1.12.2006. Tällä hetkellä verkko kattaa pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkien alueet. Verkon kattavuuden omalla asuinalueella voi tarkistaa Digitan MobiiliTV-karttapalvelusta.

Mobiilitelevision suurimmat ongelmat ovat päätelaitteiden suppea valikoima ja sisältöpalveluiden niukkuus. TV-palveluita verkossa tarjoavat MTV3, Nelonen ja Voice. Katselu onnistuu vain kahdella Nokian kännykkämallilla, N92:lla ja N77:llä. Lisäksi kesällä myyntiin tulee kolmas katselun mahdollistava malli, N96.

Katsojamäärien selvityksen haasteellisuutta lisää se, että lähetysten vastaanottaminen on ilmaista. Periaatteessa paras tieto katsojamääristä on laitevalmistaja Nokialla, jonka puhelimet ovat ainoita katseluun soveltuvia välineitä.

Teoriassa palvelun peittoalueella asuu reilu kolmannes maamme väestöstä. Digitan mobiili-tv:n kehityspäällikkö Tarja Rautio kertoo palvelun olevan verkon osalta kaupallista. Nykyiset jakelusopimukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti, ja Digita neuvottelee parhaillaan uusista sopimuksista.

Mobiili-TV:n suosion odotetaan saavan uutta vauhtia, kun DVB-H nimettiin viime kuussa EU-alueen viralliseksi mobiili-TV-standardiksi. Myös jalkapallon EM-kisojen ja olympialaisten uskotaan piristävän mobiili-TV:n kysyntää.

Tällä hetkellä Italia on ainoa Euroopan maa, jossa DVB-H on jo täydessä kaupallisessa käytössä. Suomen ohella Itävalta, Ranska, Sveitsi ja Espanja valmistelevat toiminnan laajentamista.

Yhdysvalloissa mobiili-TV-tarjonta on jo monipuolisempaa, joskin täysin maksullista. Kuten uutisoimme maanantaina, tuo Sony Yhdysvalloissa kännykkätelevisioon peräti erillisen elokuvakanavan vielä ennen kesää.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

12.4.2008 15:24

"Mobiilitelevisio- eli DVB-H-lähetykset saivat Suomessakin varovaisen (ALUN?) reilu vuosi sitten."

22.4.2008 16:38

Joo ja katsojia tasan kehitystiimin verran :-p, no ei noita puhelimiakaan ole hirveästi myyty...

32.4.2008 20:36

Sitten, kun saavat myyntiin taitettavat näytöt ja puhelimeen integroidut projektorit, niin homma alkaa pelaamaan, koska onhan aika tuskaa katsoa tv:tä/leffoja (itse olen katsonut leffoja N95:tani :S), kun tekstitys on niin pieni ja kyllähän se screenin kokokin vähän latistaa tunnelmaa...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Inteliltä iso askel mobiilipiireissä, tulossa ensimmäinen 5G-piiri Inteliltä iso askel mobiilipiireissä, tulossa ensimmäinen 5G-piiri (20.11.2017 22:54)
Maailman suurimpiin piirivalmistajiin kuuluva Intel tunnetaan erityisesti tietysti tietokoneiden suorittimistaan, mutta on pitkän aikaa yrittänyt löytää jalansijan myös mobiilimarkkinoille. ....
Tässä kaikki parhaat joulukuun Netflix-uutuudet Tässä kaikki parhaat joulukuun Netflix-uutuudet (20.11.2017 21:26)
Netflixin omien niin kutsuttujen Originals-sarjojen, -dokumenttien ja -elokuvien tarjonta sen kuin muuttuu vakuuttavammaksi kuukausi toisen jälkeen. Ensi vuonna Netflix sijoittaa jälleen miljardin ....
Kestävyystestaaja OnePlus 5T:stä: Takapaneeli iPhonea kestävämpi ja laitteen hinta iPhonen takalasin korjausta pienempi Kestävyystestaaja OnePlus 5T:stä: Takapaneeli iPhonea kestävämpi ja laitteen hinta iPhonen takalasin korjausta pienempi (20.11.2017 20:36)
OnePlus esitteli viime viikolla uuden huippupuhelimen, joka parantaa hieman kesällä esitellystä OnePlus 5:stä. Uudistukset olivat verratain pieniä, mutta suurempi näyttö ja sormenjälkilukijan ....
Minecraftin odotetut isot päivitykset viivästyvät Minecraftin odotetut isot päivitykset viivästyvät (20.11.2017 17:14)
Minecraftiin piti tulla kaksikin isoa päivitystä tämän vuoden aikana, mutta niiden molempien julkaisua on jouduttu viivästyttämään syystä tai toisesta. Uusi aikataulu Super Duper Graphics- ja ....
1 kommentti
CCleaneristä tuli mainosohjelma – Näin vältyt Avast-markkinoinnin CCleaneristä tuli mainosohjelma – Näin vältyt Avast-markkinoinnin (20.11.2017 16:32)
Windows-järjestelmiin pesiytyvien väliaikaistiedostojen poistoon käytetty CCleaner-ohjelmisto on muuttunut adwareksi, sillä ohjelmiston asennuksen yhteydessä käyttäjälle tyrkytetään asennettavaksi ....

Uutisarkisto