*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Mobiili-TV:n katsojamäärät pysyvät salassa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 2.4.2008 15:01 Kommentteja (3)

Mobiili-TV:n katsojamäärät pysyvät salassa Mobiilitelevisio- eli DVB-H-lähetykset saivat Suomessakin varovaisen alun reilu vuosi sitten. Tarkkaa tietoa palvelujen suosiosta ei kuitenkaan ole saatavilla mistään, ainoastaan arvioita, huomaa Kauppalehti.
Esimerkiksi Viestintävirasto jättää mobiilitelevision täysin huomiotta viime vuoden mediamarkkinakatsauksessaan. Esiintyneiden arvioiden mukaan katsojamäärät ovat vielä hyvin vaatimattomia, sillä Kauppalehden mukaan joissain arvioissa on kuitenkin puhuttu "muutamista tuhansista" käyttäjistä.

Digitan ylläpitämä mobiili-TV-verkko avattiin 1.12.2006. Tällä hetkellä verkko kattaa pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkien alueet. Verkon kattavuuden omalla asuinalueella voi tarkistaa Digitan MobiiliTV-karttapalvelusta.

Mobiilitelevision suurimmat ongelmat ovat päätelaitteiden suppea valikoima ja sisältöpalveluiden niukkuus. TV-palveluita verkossa tarjoavat MTV3, Nelonen ja Voice. Katselu onnistuu vain kahdella Nokian kännykkämallilla, N92:lla ja N77:llä. Lisäksi kesällä myyntiin tulee kolmas katselun mahdollistava malli, N96.

Katsojamäärien selvityksen haasteellisuutta lisää se, että lähetysten vastaanottaminen on ilmaista. Periaatteessa paras tieto katsojamääristä on laitevalmistaja Nokialla, jonka puhelimet ovat ainoita katseluun soveltuvia välineitä.

Teoriassa palvelun peittoalueella asuu reilu kolmannes maamme väestöstä. Digitan mobiili-tv:n kehityspäällikkö Tarja Rautio kertoo palvelun olevan verkon osalta kaupallista. Nykyiset jakelusopimukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti, ja Digita neuvottelee parhaillaan uusista sopimuksista.

Mobiili-TV:n suosion odotetaan saavan uutta vauhtia, kun DVB-H nimettiin viime kuussa EU-alueen viralliseksi mobiili-TV-standardiksi. Myös jalkapallon EM-kisojen ja olympialaisten uskotaan piristävän mobiili-TV:n kysyntää.

Tällä hetkellä Italia on ainoa Euroopan maa, jossa DVB-H on jo täydessä kaupallisessa käytössä. Suomen ohella Itävalta, Ranska, Sveitsi ja Espanja valmistelevat toiminnan laajentamista.

Yhdysvalloissa mobiili-TV-tarjonta on jo monipuolisempaa, joskin täysin maksullista. Kuten uutisoimme maanantaina, tuo Sony Yhdysvalloissa kännykkätelevisioon peräti erillisen elokuvakanavan vielä ennen kesää.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

12.4.2008 15:24

"Mobiilitelevisio- eli DVB-H-lähetykset saivat Suomessakin varovaisen (ALUN?) reilu vuosi sitten."

22.4.2008 16:38

Joo ja katsojia tasan kehitystiimin verran :-p, no ei noita puhelimiakaan ole hirveästi myyty...

32.4.2008 20:36

Sitten, kun saavat myyntiin taitettavat näytöt ja puhelimeen integroidut projektorit, niin homma alkaa pelaamaan, koska onhan aika tuskaa katsoa tv:tä/leffoja (itse olen katsonut leffoja N95:tani :S), kun tekstitys on niin pieni ja kyllähän se screenin kokokin vähän latistaa tunnelmaa...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
13 kommenttia
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
3 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
3 kommenttia

Uutisarkisto