*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Mobiili-TV:n katsojamäärät pysyvät salassa

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 2.4.2008 15:01 Kommentteja (3)

Mobiili-TV:n katsojamäärät pysyvät salassa Mobiilitelevisio- eli DVB-H-lähetykset saivat Suomessakin varovaisen alun reilu vuosi sitten. Tarkkaa tietoa palvelujen suosiosta ei kuitenkaan ole saatavilla mistään, ainoastaan arvioita, huomaa Kauppalehti.
Esimerkiksi Viestintävirasto jättää mobiilitelevision täysin huomiotta viime vuoden mediamarkkinakatsauksessaan. Esiintyneiden arvioiden mukaan katsojamäärät ovat vielä hyvin vaatimattomia, sillä Kauppalehden mukaan joissain arvioissa on kuitenkin puhuttu "muutamista tuhansista" käyttäjistä.

Digitan ylläpitämä mobiili-TV-verkko avattiin 1.12.2006. Tällä hetkellä verkko kattaa pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkien alueet. Verkon kattavuuden omalla asuinalueella voi tarkistaa Digitan MobiiliTV-karttapalvelusta.

Mobiilitelevision suurimmat ongelmat ovat päätelaitteiden suppea valikoima ja sisältöpalveluiden niukkuus. TV-palveluita verkossa tarjoavat MTV3, Nelonen ja Voice. Katselu onnistuu vain kahdella Nokian kännykkämallilla, N92:lla ja N77:llä. Lisäksi kesällä myyntiin tulee kolmas katselun mahdollistava malli, N96.

Katsojamäärien selvityksen haasteellisuutta lisää se, että lähetysten vastaanottaminen on ilmaista. Periaatteessa paras tieto katsojamääristä on laitevalmistaja Nokialla, jonka puhelimet ovat ainoita katseluun soveltuvia välineitä.

Teoriassa palvelun peittoalueella asuu reilu kolmannes maamme väestöstä. Digitan mobiili-tv:n kehityspäällikkö Tarja Rautio kertoo palvelun olevan verkon osalta kaupallista. Nykyiset jakelusopimukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti, ja Digita neuvottelee parhaillaan uusista sopimuksista.

Mobiili-TV:n suosion odotetaan saavan uutta vauhtia, kun DVB-H nimettiin viime kuussa EU-alueen viralliseksi mobiili-TV-standardiksi. Myös jalkapallon EM-kisojen ja olympialaisten uskotaan piristävän mobiili-TV:n kysyntää.

Tällä hetkellä Italia on ainoa Euroopan maa, jossa DVB-H on jo täydessä kaupallisessa käytössä. Suomen ohella Itävalta, Ranska, Sveitsi ja Espanja valmistelevat toiminnan laajentamista.

Yhdysvalloissa mobiili-TV-tarjonta on jo monipuolisempaa, joskin täysin maksullista. Kuten uutisoimme maanantaina, tuo Sony Yhdysvalloissa kännykkätelevisioon peräti erillisen elokuvakanavan vielä ennen kesää.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

12.4.2008 15:24

"Mobiilitelevisio- eli DVB-H-lähetykset saivat Suomessakin varovaisen (ALUN?) reilu vuosi sitten."

22.4.2008 16:38

Joo ja katsojia tasan kehitystiimin verran :-p, no ei noita puhelimiakaan ole hirveästi myyty...

32.4.2008 20:36

Sitten, kun saavat myyntiin taitettavat näytöt ja puhelimeen integroidut projektorit, niin homma alkaa pelaamaan, koska onhan aika tuskaa katsoa tv:tä/leffoja (itse olen katsonut leffoja N95:tani :S), kun tekstitys on niin pieni ja kyllähän se screenin kokokin vähän latistaa tunnelmaa...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
6 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
3 kommenttia
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto