*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

DVB-H EU:n viralliseksi mobiili-TV-standardiksi

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 17.3.2008 16:04 Kommentteja (8)

DVB-H EU:n viralliseksi mobiili-TV-standardiksi Euroopan Unioni on valinnut DVB-H-lähetystekniikan unionin viralliseksi mobiilitelevisiostandardiksi. Tästä eteenpäin kaikkien EU-jäsenmaiden odotetaan kannustavan maiden operaattoreita tukemaan EU-alueen yhtenäistä mobiili-TV-ratkaisua. Matkapuhelinvalmistaja Nokia on ollut mukana kehittämässä DVB-H:ta ja sen vuoksi ollut vahvasti ajamassa ratkaisua EU:n standardiksi.
DVB-H on lyhenne sanoista Digital Video Broadcasting for Handhelds. Ratkaisu on luonnollinen valinta EU:n standardiksi, sillä DVB-H:lla on jo valmiiksi laaja kannatus eri markkinoilla sekä laitevalmistajien keskuudessa. Nokian lisäksi matkapuhelinvalmistajat Motorola, Philips, Sagem, Sony, Ericsson ja Samsung sekä operaattorit Vodafone, O2 ja T-Mobile ovat ratkaisun kannattajia.

EU:n päätöksen paras puoli on, että nyt vältytään markkinoiden pirstoutumiselta eri standardien välille. Esimerkiksi kuluttajat voivat nyt huoletta ilman vaaraa sekaannuksesta sijoittaa mobiilitelevisiopuhelimiin ja -laitteisiin. DVB-H:n kanssa markkinoista kilpaili esimerkiksi Qualcommin MediaFLO. Todennäköisesti EU:n päätös myös nopeuttaa mobiili-TV-markkinoiden kehittymistä.

Eri tahot ovat päätyneet DVB-H:n käyttöön tekniikan edullisuuden vuoksi. Euroopan tutkimuslaitosten kehittämä DVB-H on avoin standardi, ja toisin kuin kilpailevien ratkaisuihin sen käyttöön ei liity kalliita lisensointimaksuja.

Mobiilitelevisio ei vielä ole ottanut kunnolla tuulta purjeisiin missään päin Eurooppaa. Verkko on tällä hetkellä kunnolla toiminnassa vasta Italiassa, ja lähetyksien aloittamista on suunniteltu Suomessa, Itävallassa, Ranskassa, Espanjassa ja Sveitsissä.

Mobiilitelevision kasvuvetureiksi povataan suuria urheilutapahtumia. Tänä vuonna pidettävät Pekingin olympialaiset ovat ensimmäinen koitos, jonka suosion odotetaan heijastuvan myös mobiili-TV:n katsojalukuihin. Toinen kasvua synnyttävä tapahtuma on jalkapallon EM-kisat, jotka nekin pelataan tänä vuonna. Voimakkaan kasvun odotetaan alkavan viimeistään ensi vuonna, ja vuoteen 2015 mennessä maailman mobiili-TV-markkinoiden odotetaan olevan arvoltaan 20 miljardin euroa.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

117.3.2008 16:35
hentriz
Inactive

Voisihan sitä tollaisisa laitteita ostaakkin, kunhan vain saadaan joskus kunnollinen verkko tänne Pohjolan erämaihin. Eipä mielyttäisi katsella tota vain kauppareisuilla...

217.3.2008 17:33

N96 voisi ostaa kunhan ilmestyy. Töissä sitten katselee kisoja...

317.3.2008 20:04

Koskahan älypuhelinten käyttö työaikana aletaan rajoittaa :D...

418.3.2008 0:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myung:
Koskahan älypuhelinten käyttö työaikana aletaan rajoittaa :D...
Koskakohan on ollut puhelimen käyttö noin yleensä työaikana sallittua muutakuin työasioissa?

518.3.2008 1:13

Kuka oikeesti kattoo kännykällä telkkaa. Voisivat siellä Eu :ssa paneutunut oikeisiin asioihin eikä tämmösii höpöhöpö asioihin.

618.3.2008 5:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opalaisen:
Kuka oikeesti kattoo kännykällä telkkaa. Voisivat siellä Eu :ssa paneutunut oikeisiin asioihin eikä tämmösii höpöhöpö asioihin.
Kohta nähdään miten menee kaupaksi, luulen, että nämä kelpaavat paremmin kuin hyvin.. Kyllähän ylekin on katsotuin kanava vaikka kaikki väittää ettei sitä katso, kyllä se kuluttajakunta jostain aina löytyy...

Eli jos ei sua kiinnosta niin miks ylipäänsä postailet tänne ettei kiinnosta? Itse ainakin odotan tätä omaan puhelimeeni (tosin viel hinnat nii korkeet dvbh laitteis ettei kehtaa ostaa) :P

718.3.2008 13:54

Suuresti epäilen että Suomessa DVB-H verkko tullaan näkemään vain yli 50k kaupungeissa, joten mieluummin sijoittaisin DVB-T tekniikkaan, vaikka sitä ei voi katsoa liikkuvassa autossa.

815.9.2008 2:51

Kuukausi maksuja tuostakin pitäisi maksaa?Minusta se saisi näkyä liittymän kanssa ilman lisämaksuja

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Video: Näin uskomaton on Teslan täysin automaatinen ajomoodi Video: Näin uskomaton on Teslan täysin automaatinen ajomoodi (20.10.2016 21:26)
Tesla on pikku hiljaa lisännyt omien automalliensa autonomista toimintaa päivityksillä. Riippuen mallien kamerapaketeista jatkossa jo nyt myynnissä olevat Teslat voivat ajaa alusta loppuun täysin ....
Ensimmäinen traileri tulevasta Wolverine-saagan eeppisestä päätöselokuvasta Ensimmäinen traileri tulevasta Wolverine-saagan eeppisestä päätöselokuvasta (20.10.2016 21:01)
20th Century Fox on julkaissut uuden trailerin, joka esittelee yhden Marvelin suosituimman supersankarin viimeisiä otteita. Elokuva, joka kantaa yksinkertaisesti nimeä Logan, on Wolverine-trilogian ....
Kameroista tunnettu Kodak julkisti retrohenkisen Ektra-älypuhelimen Kameroista tunnettu Kodak julkisti retrohenkisen Ektra-älypuhelimen (20.10.2016 18:59)
Kodak on tänään kertonut tuovansa markkinoille uuden Android-käyttöjärjestelmällä varustetun Ektra-älypuhelimen. Älypuhelin tekee nimellään ja ulkomuodollaan kunniaa Kodakin 1941 Ektra -kameralle. ....
CCleanerin kykyä puhdistaa Edge- ja Firefox-selaimia parannettiin CCleanerin kykyä puhdistaa Edge- ja Firefox-selaimia parannettiin (20.10.2016 18:24)
Suosittua CCleaner-sovellusta kehittävä Piriform on julkaissut puhdistussovellukselle uuden päivityksen. Piriform päivittää CCleaneria kuukausittain. Tämänkertainen päivitys tuo parannuksia ....
Kotimaisen Seriouslyn 50 miljoonaa latausta kerännyt hittipeli sai jatko-osan Kotimaisen Seriouslyn 50 miljoonaa latausta kerännyt hittipeli sai jatko-osan (20.10.2016 17:15)
Helsinkiläinen Seriously on julkaissut Best Fiends Forever -pelin maailmanlaajuisesti Androidille ja iOS:lle. Peli on jatkoa paljon suosiota keränneelle Best Fiends -ötökkäpelille. Alkuperäinen ....

Uutisarkisto