*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Nettinikkikset amerikkalaisten uusi vaiva

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 13.3.2008 11:00 Kommentteja (3)

Nettinikkikset amerikkalaisten uusi vaiva Internetin käyttö on lisääntynyt valtaisasti viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja nykyään nettiin pääsee yhä useammalla tavalla. Tietokoneen lisäksi nettiä voi käyttää tienpäällä ollessaan esimerkiksi matkapuhelimella, ja ihmisten verkossa käyttämä aika onkin kasvanut hurjasti. Vastaavasti viestintävälineistä erossa vietetyt minuutit ovat vähentyneet. Amerikkalaisen markkinatutkimusyhtiön vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan lisääntynyt käyttö onkin tuonut mukanaan uusia ongelmia, sillä ihmiset ovat tulleet riippuvaiseksi yhteyksistään. Pitkä erossa olo saa ihmiset kokemaan ahdistusta, joka on tutkimuksen mukaan vieläpä melko yleistä.
Markkinatutkimusyhtiö Solutions Research Group selvitti kyselytutkimuksessaan, miten amerikkalaisten netin- ja kännykänkäyttäjät reagoivat, jos he joutuvat olemaan erossa netistä. Tulosten mukaan 27 prosenttia amerikkalaisista kärsii ahdistuksesta, mikäli joutuvat eroon matkapuhelimestaan tai netistä. Viestintäyhteyksien katkeaminen aiheuttaa jonkinasteisista oireita 41 prosentilla väestöstä.

Tutkimuksessa viestintäkatkon aiheuttamia vieroitusoireita kuvataan termillä disconnect anxiety, jonka voisi suomentaa vaikkapa yhteyskatkoahdistukseksi tai "nettinikkiksiksi". Ahdistuksen oireista kärsivät henkilöt kuvailivat tuntemuksiaan esimerkiksi sanoin hukassa, riittämätön, kireä, tyhjä, vapautensa menettänyt, paniikissa, eksynyt ja häkeltynyt.

Tutkimuksen mukaan ahdistusta aiheuttavat syyt voidaan jakaa neljään eri päätekijään: turvallisuus, työ, sosiaalisuus ja navigointi. Tutkimuksen valossa ahdistuksen syyt ja voimakkuus vaihtuvat ikäryhmittäin.

Yli viisikymppisillä ahdistusta ei ilmene juuri lainkaan. Nuorilla ahdistusta taas aiheuttaa lähinnä sosiaaliset tekijät, nuorilla aikuisilla jossain määrin myös työ. Viestintävälineet ovat tärkeä osa sosiaalista verkostoa, ja niiden katkeaminen johtaa erillään oloon ystävistä. Tällöin syntyy myös pelko siitä, että he jäävät ulkopuolelle tärkeistä tapahtumista (kuten juhlista). Nuorilla navigointi on myös tärkeä tekijä, sillä viestintävälineillä on keskeinen rooli elämää ja menoja suunniteltaessa.

Hieman varttuneemmilla aikuisilla ja jo lapsia saaneilla eniten vaikuttavia tekijöitä ovat työ ja turvallisuus. Turvallisuuden tunne viittaa sekä oman turvallisuuden säilyttämiseen että kykyyn huolehtia omista läheisistään ja ystävistään. Työssä taas yhteyksien säilyttäminen on tärkeää, sillä tavoitettavuuden merkitys on jatkuvasti korostunut. Mikäli töissä tipahtaa viestintäverkon ulkopuolelle, on vaarassa sekä työn tehokkuus että oman uran kehitys.

Raportin mukaan Yhdysvalloissa nettiä käyttää 180 miljoonaa ihmistä, eli noin kolme neljäsosaa väestöstä. Facebookia ja MySpacea käyttää päivittäin yli 70 miljoonaa amerikkalaista. Tekstiviestejä lähettää suurin piirtein yhtä suuri joukko ihmisiä. Matkapuhelimia maasta löytyy jo 230 miljoonaa, ja 83 prosenttia amerikkalaisista sanoo ottavansa puhelimensa mukaan kaikkialle.

Nyt tehty tutkimus kosketti siis ainoastaan Yhdysvaltoja. Ei kuitenkaan olisi kovin yllättävää, mikäli Suomessa tehdyssä tutkimuksessa päädyttäisiin samankaltaisiin tuloksiin, sillä myös Suomessa uudet viestintävälineet ovat integroituneet hyvin tiukasti osaksi kansalaisten identiteettiä.

Solutions Reseach Groupin koko raportti on luettavissa täältä (PDF-muodossa).

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

113.3.2008 11:12

Lainaus:
Raportin mukaan yhdysvalloissa nettiä käyttää 180 ihmistä
Ettei vain joku sana puuttuisi? :)

213.3.2008 13:27

joo-o... joskus rupesin mökillä kuuelmaan näppäinten naputusta kun oli yli viikko irti koneesta :P muttei mitään vakavampaa häiriötä tule..

313.3.2008 20:36

Lainaus:Raportin mukaan yhdysvalloissa nettiä käyttää 180 ihmistä
Ettei vain joku sana puuttuisi? :)

josko jenkeissä onkin vain 180 ihmistä ja loput alkukantasta muuta rotua... *wirn

se selittäisi monta asiaa, ku heitin johtajansa ei ilmeisesti kuulune tuohon 180 kategoriaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.3.2008 @ 20:37

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville (18.8.2017 13:35)
Toukokuun lopulla ryminällä älypuhelinmarkkinoille yrittäneen Essentialin kompurointi kesän aikana on ollut hirvittävää katsottavaa, mutta yhtiö näyttää vihdoin saanen rivinsä kuntoon ja se ....
Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita (18.8.2017 12:57)
Aikoinaan kyseenalaisilla keinoilla käyttäjiä Facebookista kahminut deittipalvelu Badoo on lisännyt sovellukseensa mahdollisuuden käydä videopuheluita "mätsien" kesken. Ajatuksena on, että ....
iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi (18.8.2017 11:40)
Nimimerkkiä xerub käyttävä hakkeri väittää selvittäneensä iPhone 5s -älypuhelimen Secure Enclave -tietoturvapiirin firmwaren salausavaimen. Secure Enclave -piiri on osa älypuhelimen A7-järjestelmäpiiriä ....
Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta (18.8.2017 11:11)
Applen tuotteita on kehuttu monesti siitä syystä, että niiden käyttölogiikan omaksuminen ei vaadi ohjekirjaa, vaan kaikki "vaan toimii". Monessa tapauksessa Applen tuotteet ovat varmasti hyvin ....
Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa (18.8.2017 11:04)
Nintendolla voidaan olla tyytyväisiä kuluvasta vuodesta. Yhtiön tuorein konsoli, Nintendo Switch, on kärsinyt aiemmin kroonisista toimitusvaikeuksista, mutta tilanne helpotti vihdoin heinäkuussa. ....

Uutisarkisto