*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

iPhonen SDK sisältää sittenkin rajoituksia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 11.3.2008 18:49 Kommentteja (2)

iPhonen SDK sisältää sittenkin rajoituksia Apple julkaisi viime viikolla pitkään odotetun kehitysympäristön iPhone-matkapuhelimelle ja iPod touch -mediasoittimelle ja julkaisun yhteydessä alustan sanottiin olevan täysin sama sekä Applella työskenteleville kehittäjille että kaikille muille.
Tämän viikon aikana on kuitenkin selvinnyt, ettei alustan avoimuus ole sama kaikille, vaan kolmansien osapuolien kehittämät ohjelmat kokevat selviä rajoituksia sekä kehitysympäristön että lisenssiehtojen puolelta.

Kehitysympäristön tuoma rajoitus ohjelmien kehittäjille on merkittävä, sillä ohjelmia ei voi jättää ajoon taustalle, joten esim. pikaviestimiä, VoIP-ohjelmia tai GPS-paikannusohjelmia täytyy pitää jatkuvasti laitteiden näytöillä, jos niitä haluaa käyttää. Jos laitteen käyttäjä esimerkiksi vastaa ohjelmia käyttäessään puheluun, sulkeutuu ajossa oleva ohjelma pois puhelun tieltä.

Epävirallisten muokkausten avulla kolmansien osapuolien ohjelmia voi kuitenkin ajaa iPhonessa taustalla, joten Applen syy moiselle rajoitukselle on laitteiden käyttömukavuus, joka pyritään takaamaan tällä tavalla, sillä usean yhtäaikaisen sovelluksen ajaminen laitteessa saattaisi pahimmassa tapauksessa hidastaa sen perustoiminnat mateluksi, jolloin kuluttajat saattaisivat syyttää asiasta Applea.

Kehitysympäristön rajoitusten lisäksi Apple on asettanut myös muita rajoituksia ohjelmille, joista yksi estää iPhonen yhteydessä matkapuhelinverkon käyttämisen VoIP-liikenteelle. WLAN:in kautta VoIP-liikennettä saa kuitenkin siirtää, joten kyseisen rajoitus saattaa johtua matkapuhelinoperaattoreista, jotka eivät halua asiakkaidensa käyttävän halvempia VoIP-puheluita.

Kolmas kritiikkiä kerännyt päätös liittyy ladattavan koodin suorittamiseen, jonka Applen lisenssi kieltää. Täten esim. internet-selaimien laajennokset eivät ole sallittuja ja myös Sunin aikaisempi ilmoitus tuoda Java-ympäristö iPhonelle saattaa olla ongelmissa kyseisen päätöksen vuoksi, sillä ladatun Java-koodin suorittaminen rikkonee Applen asettamia lisenssiehtoja.

Kuluttajien kannalta olisi parempi, jos Apple löysentäisi lisenssiehtojaan ja rajoituksiaan, jotta kyseisille laitteille saataisiin mahdollisimman laaja sovellustarjonta, jolloin Applen laitteet voisivat kilpailla paremmin muita vastaavia laitteita vastaan.


Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

111.3.2008 19:01

Niinpä tietysti. Apple pitää kaikesta huolimatta hommat suhteellisen tiukasti omassa hallinnassaan.

211.3.2008 22:03

Ei mahda mitään. Lisää harmia heille, jotka haluaisivat iPhonea kehittää. Järkevä veto Applelta. :/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.3.2008 @ 22:03

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tankkipelin kehittäjä osti suomalaisen pelistartupin Tankkipelin kehittäjä osti suomalaisen pelistartupin (2.12.2016 13:01)
PC-pelikehittäjät ovat viime aikoina laajentuneet mobiilipelimarkkinoille ostamalla sektorilla jo markkinaosuuksia kahmineita yrityksiä. Esimerkiksi Activision Blizzard osti Candy Crush -pelejä ....
Omistatko Huawein puhelimen? Tarkista saatko Android Nougat -päivityksen Omistatko Huawein puhelimen? Tarkista saatko Android Nougat -päivityksen (2.12.2016 12:26)
Huawei aikoo päivittää ensi vuoden alussa kaikkiaan kuusi puhelinmallia Android 7.0 Nougatiin. Näin kertovat HDBlog.it- ja Android Central -sivustot, jotka eivät kuitenkaan paljasta tietojensa lähdettä. ....
Pelaajat poikkeavat massasta – Joka toinen päivittänyt Windows 10:een Pelaajat poikkeavat massasta – Joka toinen päivittänyt Windows 10:een (2.12.2016 11:16)
Steamin marraskuisten tilastotietojen mukaan lähes puolet pelaajista on siirtynyt Windows 10:een. Satunnaisotantaan perustuvien lukemien mukaan 48,37 prosenttia PC-pelaajista käyttää 64-bittistä ....
2 kommenttia
Älykaiuttimet tulevat – Amazon ja Intel sopivat yhteistyöstä Älykaiuttimet tulevat – Amazon ja Intel sopivat yhteistyöstä (2.12.2016 10:53)
Vielä pari vuotta sitten Internet of Things oli hyvin epämääräinen käsite, jota käytettiin lähes kaikissa pöhinäpuheissa, mutta kukaan ei oikein tuntunut käsittävän mitä se käytännössä oikein ....
Lumioista tuttu ominaisuus tulossa Androidille – MediaTek esitteli uudet piirit Lumioista tuttu ominaisuus tulossa Androidille – MediaTek esitteli uudet piirit (2.12.2016 10:32)
Taiwanilainen mobiilipiirikehittäjä MediaTek on esitellyt kaksi uutta suorituskykyisiin älypuhelimiin suunnattua järjestelmäpiiriä. Helio X23 ja Helio X27 ovat muun Helio X20 -malliston mukaisesti ....

Uutisarkisto