*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

iPhonen SDK sisältää sittenkin rajoituksia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 11.3.2008 18:49 Kommentteja (2)

iPhonen SDK sisältää sittenkin rajoituksia Apple julkaisi viime viikolla pitkään odotetun kehitysympäristön iPhone-matkapuhelimelle ja iPod touch -mediasoittimelle ja julkaisun yhteydessä alustan sanottiin olevan täysin sama sekä Applella työskenteleville kehittäjille että kaikille muille.
Tämän viikon aikana on kuitenkin selvinnyt, ettei alustan avoimuus ole sama kaikille, vaan kolmansien osapuolien kehittämät ohjelmat kokevat selviä rajoituksia sekä kehitysympäristön että lisenssiehtojen puolelta.

Kehitysympäristön tuoma rajoitus ohjelmien kehittäjille on merkittävä, sillä ohjelmia ei voi jättää ajoon taustalle, joten esim. pikaviestimiä, VoIP-ohjelmia tai GPS-paikannusohjelmia täytyy pitää jatkuvasti laitteiden näytöillä, jos niitä haluaa käyttää. Jos laitteen käyttäjä esimerkiksi vastaa ohjelmia käyttäessään puheluun, sulkeutuu ajossa oleva ohjelma pois puhelun tieltä.

Epävirallisten muokkausten avulla kolmansien osapuolien ohjelmia voi kuitenkin ajaa iPhonessa taustalla, joten Applen syy moiselle rajoitukselle on laitteiden käyttömukavuus, joka pyritään takaamaan tällä tavalla, sillä usean yhtäaikaisen sovelluksen ajaminen laitteessa saattaisi pahimmassa tapauksessa hidastaa sen perustoiminnat mateluksi, jolloin kuluttajat saattaisivat syyttää asiasta Applea.

Kehitysympäristön rajoitusten lisäksi Apple on asettanut myös muita rajoituksia ohjelmille, joista yksi estää iPhonen yhteydessä matkapuhelinverkon käyttämisen VoIP-liikenteelle. WLAN:in kautta VoIP-liikennettä saa kuitenkin siirtää, joten kyseisen rajoitus saattaa johtua matkapuhelinoperaattoreista, jotka eivät halua asiakkaidensa käyttävän halvempia VoIP-puheluita.

Kolmas kritiikkiä kerännyt päätös liittyy ladattavan koodin suorittamiseen, jonka Applen lisenssi kieltää. Täten esim. internet-selaimien laajennokset eivät ole sallittuja ja myös Sunin aikaisempi ilmoitus tuoda Java-ympäristö iPhonelle saattaa olla ongelmissa kyseisen päätöksen vuoksi, sillä ladatun Java-koodin suorittaminen rikkonee Applen asettamia lisenssiehtoja.

Kuluttajien kannalta olisi parempi, jos Apple löysentäisi lisenssiehtojaan ja rajoituksiaan, jotta kyseisille laitteille saataisiin mahdollisimman laaja sovellustarjonta, jolloin Applen laitteet voisivat kilpailla paremmin muita vastaavia laitteita vastaan.


Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

111.3.2008 19:01

Niinpä tietysti. Apple pitää kaikesta huolimatta hommat suhteellisen tiukasti omassa hallinnassaan.

211.3.2008 22:03

Ei mahda mitään. Lisää harmia heille, jotka haluaisivat iPhonea kehittää. Järkevä veto Applelta. :/

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.3.2008 @ 22:03

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia
Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....

Uutisarkisto