*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Uuden-Seelannin TVNZ-kanava hylkää DRM-suojaukset

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 9.2.2008 15:17 Kommentteja (2)

Uuden-Seelannin TVNZ-kanava hylkää DRM-suojaukset DRM-suojaukset ovat tällä hetkellä suosittuja valtiollisten tiedotusvälineiden rakentamissa videopalveluissa ja mm. Yleisradio ja BBC hyödyntävät DRM-suojauksia omissa ratkaisuissaan. Monet kuluttajat ovat kuitenkin vastustaneet DRM-suojauksien käyttöä julkisin varoin kustannetuissa videopalveluissa, koska DRM-suojaukset rajoittavat sisällön katselumahdollisuuksia huomattavasti.
Aiemmin Uuden-Seelannin valtion omistama TVNZ-kanava on käyttänyt Microsoftin kehittämää PlaysForSure-nimellä tunnettua DRM-tekniikkaa omassa Video on demand -palvelussaan (VOD), mutta nyt tähän asiaan on tulossa muutos ja yritys aikoo luopua DRM-suojauksista kokonaan.

DRM-suojauksista luopuminen johtuu useammasta eri syystä, mutta tärkeimmät syyt liittyvät toiminnan kannattavuuteen. TVNZ on tarjonnut maksullisen sisällön lisäksi samaa sisältöä mainosrahoitteisena ja mainosrahoitteisia videoita katsotaan tuhansia kertoja enemmän kuin DRM-suojattua sisältöä ostetaan. DRM-suojatun sisällön hinnat vaihtelevat TVNZ:n VOD-palvelussa 2-4 Uuden-Seelannin dollarin välillä.

TVNZ:n toiminta eroaa mm. Yleisradiosta ja BBC:stä siltä osin, että TVNZ:tä ei ole velvoitettu mainoksettomaan toimintaan, joten noin 90 prosenttia yhtiön tuloista tulee mainonnasta ja tuotteiden myynnistä.

TVNZ:n Jason Paris kertoi The New Zealand Herald -lehdelle etteivät DRM-suojaukset estäneet ladatun sisällön luvatonta kopiointia ja Parisin mukaan he eivät voi estää luvantonta kopiointia, jonka vuoksi ainoa keino taistella luvatonta kopiointia vastaan on mainosrahoitteinen sisältö, jota kaikki halukkaat voivat ladata ilmaiseksi.

Tietokoneiden lisäksi TVNZ yrittää tuoda mainosrahoitteista sisältöä matkapuhelinoperaattoreiden avulla matkapuhelimiin sekä Xbox 360- että PlayStation 3 -pelikonsoleiden verkkopalveluihin.

Mainosrahoitteisen sisällön levittäminen ei ole kuitenkaan kultakaivos TVNZ:lle, sillä yhdestä katsotusta videosta TVNZ saa voittoa noin 2 senttiä ja tästä täytyy vielä maksaa osa sisällön tuottaneille tahoille. Paris uskoo kuitenkin, että toiminta muuttuu taloudellisesti kannattavaksi vielä tämän vuoden aikana kasvavien katselumäärien myötä. TVNZ:n internet-sivuston kautta katsellaan noin 200 000 videota joka kuukausi.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

19.2.2008 16:35

DRM ei siis ole enää kova juttu, kun kansalliset operaattoritkin alkavat luopua niistä. Moni käyttäjä on luopunut niistä jo aikoja sitten ja moni ei niihin koskaan ole kajonnutkaan.

29.2.2008 21:48

Kyllä nuo suojaukset on aika historiaa, ainakin pitäisi olla. Suojaukset lähinnä vain houkuttavat laittomien kopioiden äärelle. Ja kyllähän ne suojaukset on toisaan myös kierrettävissä tai purettavissa...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Itsestään ajavista autoista älykaupunkiin – Nvidian uusi Metropolis-alusta kerää uusia asiakkaita Itsestään ajavista autoista älykaupunkiin – Nvidian uusi Metropolis-alusta kerää uusia asiakkaita (26.9.2017 11:57)
Nvidia on ratsastanut tekoälyteknologioiden kehityksen kärjessä jo useamman vuoden ajan. Näkyvin esimerkki tekoälyn ja koneoppimisen saavutuksista on autojen itsenäinen ajaminen, mutta liikenteestä ....
Snapchatiin taas uusia kikkoja – Tällaisia kuvia saat uusilla taivasfilttereillä Snapchatiin taas uusia kikkoja – Tällaisia kuvia saat uusilla taivasfilttereillä (26.9.2017 10:45)
Laajennetun todellisuuden mahdollisuuksia ehkä kaikkein rohkeimmin ja kattavimmin on lähtenyt kokeilemaan Snap, jonka Snapchat-sovelluksella otettuja kuvia on voinut ehostaa erilaisilla kasvofilttereille ....
Apple aloitti seurannan – Kerää selaustietoja Safarin käyttäjistä Apple aloitti seurannan – Kerää selaustietoja Safarin käyttäjistä (26.9.2017 10:14)
Apple on lisännyt Safari-selaimeensa uusia tietoturvaominaisuuksia, jotka suojaavat käyttäjiä mainostajien tiedonkeruulta. Samaan aikaan Apple on itse alkanut kerätä tietoa käyttäjien selaamisesta. ....
WhatsAppin toiminta estettiin – Kiina hyökkäsi pikaviestipalvelua vastaan WhatsAppin toiminta estettiin – Kiina hyökkäsi pikaviestipalvelua vastaan (26.9.2017 09:56)
Kiina on estänyt WhatsApp-pikaviestimen toiminnan maassa, kertoo The New York Times. Estotoimenpiteiden arvellaan liittyvän tavalla tai toisella kuukauden päästä järjestettäviin Kiinan kommunistisen ....
Nyt ne on julkaistu – Intelin 8. sukupolven Core-työpöytäsuorittimet tulevat saataville Nyt ne on julkaistu – Intelin 8. sukupolven Core-työpöytäsuorittimet tulevat saataville (25.9.2017 15:02)
Intel on vihdoin esitellyt työpöytäkäyttöön tarkoitetut kahdeksannen sukupolven Core-suorittimet. Piirijätti esitteli ensimmäiset 8. sukupolven piirit jo elokuun lopulla, mutta tuolloin oli ....

Uutisarkisto