*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kaapelitelevisioiden digiaikaan reilu kuukausi

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 30.1.2008 13:32 Kommentteja (5)

Kaapelitelevisioiden digiaikaan reilu kuukausi Analogisten televisiolähetysten totaaliseen päättymiseen on Suomessa aikaa enää hieman reilu kuukausi. Helmikuun lopussa myös kaapeliverkot siirtyvät täysin digitaalisiin lähetyksiin, mistä eteenpäin digiviritin on siis välttämättömyys myös kaapelikodeissa. Koska tällä hetkellä vielä viidennes kaapeliverkon kodeista on täysin ilman digiboksia, odotetaan helmikuun olevan kodinkoneliikkeissä erittäin kiireinen.
Kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumi Kotek odottaakin "superhelmikuuta", joka ruuhkauttaa kodinkoneliikkeet. Kotekin mukaan digiboksi on tällä hetkellä noin 80 %:ssa kaapelitalouksista, joten ilman boksia on siis vielä lähes 300 000 taloutta. Tämän vuoksi "kannattaakin olla ajoissa liikkeellä, sillä helmi-maaliskuun vaihteessa saattavat digiboksien halutuimmat mallit tilapäisesti loppua kauppojen hyllyiltä", ennakoi Kotekin varapuheenjohtaja Jussi Mikkola.

Kyselytutkimusten mukaan noin kymmenen prosenttia kuluttajista ei aio hankkia digiboksia ollenkaan. Näin ollen digiboksiostoksille on odotettavissa noin 270 000 ensimmäisen digiboksin hankkijaa. Tämän lisäksi useissa kodeissa saattaa olla halua hankkia digiboksi myös kodin kakkostelevisioon, sillä Suomessa on laskennallisesti keskimäärin 2,5 televisiota per talous.

Kotek uskoo kodinkoneliikkeiden olevan kohtalaisen hyvin valmistautuneita ruuhkaan, mutta antenniverkon digisiirtymän kokemusten perusteella tukilinjojen odotetaan menevän tukkoon. IT-Viikon haastatteleman Expert Finlandin ja samalla Kotekin toimitusjohtaja Kari Karipuun mukaan digiasioissa avustavan DigiTV Infon keskimääräinen puhelunpituus kasvoi viime siirtymässä puoleen tuntiin, mikä on moninkertainen tavalliseen verrattuna. Karipuun mukaan suurin osa soittajista kertoi ottaneensa digiboksin juuri laatikosta ja seisovansa ihmetellen television edessä.

Kotek neuvo siirtymään valmistautuville on riittävän aikainen ja huolellinen tutustuminen laitteiden käyttöohjeisiin. Näin selviää suurin osa pulmatilanteista. Myös esimerkiksi digitv.fi-sivuston digitietouteen perehtyminen auttaa siirtymään valmistauduttaessa.

Siirtymään voi valmistautua jo ennen liikkeeseen menemistä tutustumalla laitetarjontaan esimerkiksi AfterDawnin laitevertailussa, jossa on oma osionsa kaapeliverkon digibokseille. Sivustomme käyttäjien avustuksella ylläpidetyssä tietokannassa on jo yli 100 kaapeliverkon digiboksia. Laitteista kerrotaan niiden perustiedot, kuten virittimien määrä, liittimet ja tallennusmahdollisuus. Erittäin hyödyllistä tietoa voi saada käyttäjien kirjoittamista arvosteluista, joista paljastuu kuinka hyvin laitteet ovat toimineet käytössä. Lisäksi osalle laitteista esitetään hintatiedot sopimuskumppaneidemme verkkokaupoista.

Boksin jo ostaneille paras apu ongelmatilanteissa löytyy AfterDawnin keskustelualueilta, jonne on varattu oma alueensa kaapeliverkon digibokseista keskusteluun. Alueen lähes 4 500 viestistä löytyy jo valmiiksi ratkaisut moniin ongelmiin sekä arvokasta tietoa käyttäjien kokemuksista. Mikäli apua ei valmiiksi löydy, saa esittämäänsä kysymykseen vastauksen yleensä varsin nopeasti.

Nopea apu itselle sopivan boksin valinnassa on myös digiboksivalitsin, joka muutaman kysymyksen perusteella hakee joukon sopivia digibokseja laitetietokannastamme.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

130.1.2008 20:54

Näillä näkymin näyttää siltä että minulta jää perinteinen televisio pois käytöstä.. ei ole boksiin varaa eikä oikeastaan edes halua moista hankkia kun samalla pitäisi päivittää myös televisio.. nyt kun muutenkin televisiona toimii ikivanha 14" matkatelkkari, ilman scarttia..

analoogikortin revin koneesta irti jo tämän kuun alussa kun sille ei ole linux eikä windows vista tukea.

uutiset ja ajankohtaisohjelmat näkee netistä.. dokumentit ja tv-sarjat täytyy warettaa ja elokuvat saa vuokrapalveluista.

waretus on minulle ainut vaihtoehto jos haluan sisältöä nähdä ja koska en halua maksaa laitteista jotka jonkin älyttömän säännöksen mukaan minun olisi "pakko" hankkia jotta voisin noista dokumenteista ja tv-sarjoista laillisesti nauttia.

21.2.2008 11:40

Mie taijan hankkia tietokoneeseen jonkinlaisen virittimen. Tällä hetkellä olen boxiton 14" töllön omistaja enkä ole pahemmin koko toosaa aukaissut, kun kumminkin katson melkein kaiken tietokoneella.

31.2.2008 19:29

Lainaus:
Mie taijan hankkia tietokoneeseen jonkinlaisen virittimen

Heh, lupa pitää maksaa myös jos tietokoneessa on tv-viritin (digi).

45.2.2008 0:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NUIJJA:
Lainaus:
Mie taijan hankkia tietokoneeseen jonkinlaisen virittimen

Heh, lupa pitää maksaa myös jos tietokoneessa on tv-viritin (digi).
Tiedossa on joo.

55.2.2008 6:36

Hyvä että on. jottei aiheudu ikävää yllätystä jossain vaiheessa.
Tuolla yhdessä lupamaksu ketjussa asia ei tunnu olevan kaikille ihan selvä.


Sitä saa mitä tilaa, joskus enemmänkin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kumpi kannattaa ostaa, Nokia 8 vai OnePlus 5? Kumpi kannattaa ostaa, Nokia 8 vai OnePlus 5? (17.8.2017 14:26)
HMD Globalilta on viime vuoden lopusta lähtien odotettu kieli pitkällä lippulaivapuhelinta, joka näyttäisi millaista rautaa Nokia-puhelimet parhaimmillaan ovat. Sellainen puhelin esiteltiin ....
7 kommenttia
Apple pistää rahat pöytään – Hyökkää Netflixiä vastaan omilla tuotannoilla Apple pistää rahat pöytään – Hyökkää Netflixiä vastaan omilla tuotannoilla (17.8.2017 11:52)
Apple aikoo sijoittaa tulevan vuoden aikana miljardi dollaria TV-ohjelmien hankintaan ja tuotantoon, kertoo Wall Street Journal. Yhtiö on jo pidemmän aikaa puhunut palveluliiketoiminnan kasvattamisesta, ....
1 kommentti
Tältä näyttää LG:n V30 – Yksi syksyn kiinnostavimmista älypuhelimista Tältä näyttää LG:n V30 – Yksi syksyn kiinnostavimmista älypuhelimista (17.8.2017 11:08)
Useiden Android-vuotojen takuuvarma lähde, Evan Blass, on julkaissut Twitter-tilinsä kautta lehdistökuvan myöhemmin tässä kuussa esiteltävästä LG V30 -lippulaivapuhelimesta. Kuten odottaa saattoi, ....
Teknologiayhtiöt nousivat vastarintaan – Siivoavat valkoisen ylivallan kannatuksen piiloon Teknologiayhtiöt nousivat vastarintaan – Siivoavat valkoisen ylivallan kannatuksen piiloon (17.8.2017 09:41)
Yhdysvalloissa poliittinen keskustelu on kiihtynyt Charlottesvillen levottomuuksien seurauksena. Virginialaiseen kaupunkiin julistettiin hätätila äärioikeiston mielenosoituksen takia, jotta ....
3 kommenttia
Tässä on uusi Nokia 8 – Lippulaiva kaksoiskameralla Tässä on uusi Nokia 8 – Lippulaiva kaksoiskameralla (16.8.2017 22:03)
HMD Global on laajentanut Android-pohjaisten Nokia-puhelimien valikoimaa neljännellä mallilla. Uusi Nokia 8 edustaa yhtiön tuoteportfolion ylempää hintaluokkaa ja sen luvataan haastavan muut ....
3 kommenttia

Uutisarkisto