*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kaapelitelevisioiden digiaikaan reilu kuukausi

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 30.1.2008 13:32 Kommentteja (5)

Kaapelitelevisioiden digiaikaan reilu kuukausi Analogisten televisiolähetysten totaaliseen päättymiseen on Suomessa aikaa enää hieman reilu kuukausi. Helmikuun lopussa myös kaapeliverkot siirtyvät täysin digitaalisiin lähetyksiin, mistä eteenpäin digiviritin on siis välttämättömyys myös kaapelikodeissa. Koska tällä hetkellä vielä viidennes kaapeliverkon kodeista on täysin ilman digiboksia, odotetaan helmikuun olevan kodinkoneliikkeissä erittäin kiireinen.
Kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumi Kotek odottaakin "superhelmikuuta", joka ruuhkauttaa kodinkoneliikkeet. Kotekin mukaan digiboksi on tällä hetkellä noin 80 %:ssa kaapelitalouksista, joten ilman boksia on siis vielä lähes 300 000 taloutta. Tämän vuoksi "kannattaakin olla ajoissa liikkeellä, sillä helmi-maaliskuun vaihteessa saattavat digiboksien halutuimmat mallit tilapäisesti loppua kauppojen hyllyiltä", ennakoi Kotekin varapuheenjohtaja Jussi Mikkola.

Kyselytutkimusten mukaan noin kymmenen prosenttia kuluttajista ei aio hankkia digiboksia ollenkaan. Näin ollen digiboksiostoksille on odotettavissa noin 270 000 ensimmäisen digiboksin hankkijaa. Tämän lisäksi useissa kodeissa saattaa olla halua hankkia digiboksi myös kodin kakkostelevisioon, sillä Suomessa on laskennallisesti keskimäärin 2,5 televisiota per talous.

Kotek uskoo kodinkoneliikkeiden olevan kohtalaisen hyvin valmistautuneita ruuhkaan, mutta antenniverkon digisiirtymän kokemusten perusteella tukilinjojen odotetaan menevän tukkoon. IT-Viikon haastatteleman Expert Finlandin ja samalla Kotekin toimitusjohtaja Kari Karipuun mukaan digiasioissa avustavan DigiTV Infon keskimääräinen puhelunpituus kasvoi viime siirtymässä puoleen tuntiin, mikä on moninkertainen tavalliseen verrattuna. Karipuun mukaan suurin osa soittajista kertoi ottaneensa digiboksin juuri laatikosta ja seisovansa ihmetellen television edessä.

Kotek neuvo siirtymään valmistautuville on riittävän aikainen ja huolellinen tutustuminen laitteiden käyttöohjeisiin. Näin selviää suurin osa pulmatilanteista. Myös esimerkiksi digitv.fi-sivuston digitietouteen perehtyminen auttaa siirtymään valmistauduttaessa.

Siirtymään voi valmistautua jo ennen liikkeeseen menemistä tutustumalla laitetarjontaan esimerkiksi AfterDawnin laitevertailussa, jossa on oma osionsa kaapeliverkon digibokseille. Sivustomme käyttäjien avustuksella ylläpidetyssä tietokannassa on jo yli 100 kaapeliverkon digiboksia. Laitteista kerrotaan niiden perustiedot, kuten virittimien määrä, liittimet ja tallennusmahdollisuus. Erittäin hyödyllistä tietoa voi saada käyttäjien kirjoittamista arvosteluista, joista paljastuu kuinka hyvin laitteet ovat toimineet käytössä. Lisäksi osalle laitteista esitetään hintatiedot sopimuskumppaneidemme verkkokaupoista.

Boksin jo ostaneille paras apu ongelmatilanteissa löytyy AfterDawnin keskustelualueilta, jonne on varattu oma alueensa kaapeliverkon digibokseista keskusteluun. Alueen lähes 4 500 viestistä löytyy jo valmiiksi ratkaisut moniin ongelmiin sekä arvokasta tietoa käyttäjien kokemuksista. Mikäli apua ei valmiiksi löydy, saa esittämäänsä kysymykseen vastauksen yleensä varsin nopeasti.

Nopea apu itselle sopivan boksin valinnassa on myös digiboksivalitsin, joka muutaman kysymyksen perusteella hakee joukon sopivia digibokseja laitetietokannastamme.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

130.1.2008 20:54

Näillä näkymin näyttää siltä että minulta jää perinteinen televisio pois käytöstä.. ei ole boksiin varaa eikä oikeastaan edes halua moista hankkia kun samalla pitäisi päivittää myös televisio.. nyt kun muutenkin televisiona toimii ikivanha 14" matkatelkkari, ilman scarttia..

analoogikortin revin koneesta irti jo tämän kuun alussa kun sille ei ole linux eikä windows vista tukea.

uutiset ja ajankohtaisohjelmat näkee netistä.. dokumentit ja tv-sarjat täytyy warettaa ja elokuvat saa vuokrapalveluista.

waretus on minulle ainut vaihtoehto jos haluan sisältöä nähdä ja koska en halua maksaa laitteista jotka jonkin älyttömän säännöksen mukaan minun olisi "pakko" hankkia jotta voisin noista dokumenteista ja tv-sarjoista laillisesti nauttia.

21.2.2008 11:40

Mie taijan hankkia tietokoneeseen jonkinlaisen virittimen. Tällä hetkellä olen boxiton 14" töllön omistaja enkä ole pahemmin koko toosaa aukaissut, kun kumminkin katson melkein kaiken tietokoneella.

31.2.2008 19:29

Lainaus:
Mie taijan hankkia tietokoneeseen jonkinlaisen virittimen

Heh, lupa pitää maksaa myös jos tietokoneessa on tv-viritin (digi).

45.2.2008 0:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti NUIJJA:
Lainaus:
Mie taijan hankkia tietokoneeseen jonkinlaisen virittimen

Heh, lupa pitää maksaa myös jos tietokoneessa on tv-viritin (digi).
Tiedossa on joo.

55.2.2008 6:36

Hyvä että on. jottei aiheudu ikävää yllätystä jossain vaiheessa.
Tuolla yhdessä lupamaksu ketjussa asia ei tunnu olevan kaikille ihan selvä.


Sitä saa mitä tilaa, joskus enemmänkin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
1 kommentti
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto