*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Tekijänoikeusasiat pysyvät opetusministeriössä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.11.2007 22:05 Kommentteja (5)

Tekijänoikeusasiat pysyvät opetusministeriössä Tekijänoikeusasioiden siirtäminen kauppa- ja teollisuusministeriön eli tulevan työ- ja elinkeinoministeriön haltuun on kokenut kovan kolauksen, kun hallitus päätti tiistaina jättää tekijänoikeuksien käsittelyn opetusministeriöön.
Hallituksen päätös harmitti erityisesti Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK), joka on kampanjoinut voimakkaasti tekijänoikeusasioiden siirtämisen puolesta. "Tämä ei ole maailmanloppu, mutta olemme pettyneitä, että tilaisuutta luoda vahva IPR-asioiden hallinto ei käytetty hyväksi" kommentoi EK:n johtava asiantuntija Tytti Peltonen. EK:n lisäksi muutosta kannattivat monet yrityksen, joille olisi helpompaa, että tekijän- ja teollisoikeudet käsiteltäisiin yhdessä ja samassa paikassa.

Monet yritykset pelkäävät, ettei opetusministeriö kykene huomioimaan mm. digitaalitekniikan aiheuttamia muutoksia, joka saattaa aiheuttaa yrityksille ongelmia tulevaisuudessa.

Muutosta vastustaneet tekijänoikeusjärjestöt olivat puolestaan helpottuneita kuulleessaan, että tekijänoikeusasiat pysyvät edelleen opetusministeriöllä. "Onnittelemme päättäjiä oikeasta ratkaisusta" sanoi Teoston viestintäjohtaja Satu Kaarenoja.

Tekijänoikeusjärjestöjen lisäksi muutosta vastaan kampanjoivat useat taiteilijat, jotka mm. keräsivät adressin muutosta vastaan. Monet taiteilijat pelkäsivät tilannetta, jossa kauppa- ja teollisuusministeriö noudattaa yritysten tahtoa ja unohtaa täten taiteilijoiden oikeudet kokonaan.

Ensimmäisen kerran tekijänoikeusasioiden mahdollista siirtoa pois opetusministeriöstä pohdittiin keväällä, kun uusi hallitus ilmoitti selvittävänsä, mikä olisi oikea paikka tekijänoikeusasioille.

Lähteet:
HS
Taloussanomat

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

116.11.2007 22:40

Lainaus:
... jossa kauppa- ja teollisuusministeriö noudattaa yritysten tahtoa
Ja se sit on hyväksyttävää, että MPAA:n, RIAA:n yms. kaltaiset yhtiöt pääsevät pompottamaan poliitikkoja ja lakielimiä miten sattuu?

217.11.2007 1:05

Uutisessa ei kerrottu suoraan, mutta siinä tarkoitetaan asiaa, jota on puitu myös keskusteluohjelmissa paljon:

Suomessa tekijänoikeuskorvaukset menevät suoraan artisteille. Niistä kertyy useilla musiikkiyhtyeillä yli 90% tuloista, koska levy-yhtiöt ottavat käytännössä kaiken myydyistä levyistä tulevan tuoton.

Nyt kun meillä on oikeistohallitus, ovat taidealan yritykset pyrkineet heti lobbaamaan omaa tahtoaan läpi. Heidän mukaansa tekijänoikeuskorvauksien pitäisi mennä taiteilijan sijaan itse yritykselle, jolla on oikeudet jakaa artistin tuotantoa (eli esim. levy-yhtiöille). Muutos olisi mahdollinen, jos tekijänoikeudet siirrettäisiin työ- ja elinkeinoministeriölle, joka ajaa yritysten etua.

Toinen perustelu siirrolle on ollut, että se työ- ja elinkeinoministeriö helpottaisi esim. suomalaista patenttilainsäädäntöä. Tekijänoikeusasioissa ammattitaito löytyy opetusministeriöltä, patenttiasioissa työ- ja elinkeinoministeriöltä. Itse olisin toivonut, että tekijänoikeusasiat jätetään artistien puolella olevalle opetusministeriöllä, ja patenttiasiat siirretään pois opetusministeriöltä. Se olisi ollut oikeudenmukainen ratkaisu sekä elinkeinoelämälle, että taiteilijoille/muusikoille.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.11.2007 @ 01:06

317.11.2007 17:06

Lainaus:
Suomessa tekijänoikeuskorvaukset menevät suoraan artisteille
Tekijänoikeuksia valvoville firmoille ne rahat maksetaan, josta sitten pätäkät jaetaan artisteille. Viimeksi kun asiaa tutkiskelin to-firmojen saaduista maksuista ~80% tilitetään biisintekijöille...

Siinä on välikäsi, oikeuksia valvova järjestö, ja se tietenkin tarvitsee rahaa toimiakseen. Kesäkuussa Turun Sanomat uutisoi, että "teosto maksoi 15 miljoonaa Suomalaisille artisteille". Kun sovellan siihen tuota 80% teoston "palautusprosenttia" niin teostolle jää noin 2-3 miljoonaa omiin toimiinsa.

Samaista TS:ää lainatakseni "Valtakunnallisella radiokanavalla soitettu musiikkikappale kartuttaa joka minuutti artistin Teosto-maksuja keskimäärin kymmenellä eurolla. Summa jaetaan soitetun teoksen tekijöille sekä kustantajalle" (Oletan, että tässä lainatussa tekstissä artistilla tarkoitetaan nimenomaan biisin tekijänoikeuden omistaajaa).. eli, jos kustantaja ottaa vielä omansa niin artistin (eli biisintekijän) potti pienenee.

Em. turun sanomista löytyvien tietojen perusteella en ainakaan minä hyväksy väitettä, että to-korvaukset menisivät suoraan biisintekijälle.

Tekijänoikeusmaksut ovat kyllä osa tuloa, mutta ne summat mitä esim. Suomessa biisintekijöille (tekijänoikeuden haltija) liikkuu, on suhteellisen pieniä verrattuna siihen minkä verran isot firmat tahkoavat biiseillä rahaa. Ne joiden biisit soivat radiossa monta kertaa päivässä rahaa saavat jonkun verran, mutta muille biisintekijöille tulee vain jotain murusia..

Itselläni on sellainen kuva, että jos biisin tekijä on esittävä artisti, suurin osa ansiosta tulee konserttituloista ja ja muista epäsuorista tavoista tehdä rahaa: esim. myydyistä oikeuksista tehdä artistin nimeä kantavia paitoja, huppareita yms. oheistavaraa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.11.2007 @ 19:08

417.11.2007 19:37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eftu:
Heidän mukaansa tekijänoikeuskorvauksien pitäisi mennä taiteilijan sijaan itse yritykselle, jolla on oikeudet jakaa artistin tuotantoa (eli esim. levy-yhtiöille). Muutos olisi mahdollinen, jos tekijänoikeudet siirrettäisiin työ- ja elinkeinoministeriölle, joka ajaa yritysten etua.
Näinhän se tietenkin pitäisi mennä ja voihan se artisti perustaa levyfirman jos osaamista ja rahaa löytyy sen rahoittamiseen kuten muissakin toimialoissa. Suurin osa tuotosta menee kuitenkin firmalle kuten kuuluukin ja työntekijä saa tekemästä työstään palkan.

518.11.2007 0:45

Lainaus:
Itselläni on sellainen kuva, että jos biisin tekijä on esittävä artisti, suurin osa ansiosta tulee konserttituloista ja ja muista epäsuorista tavoista tehdä rahaa: esim. myydyistä oikeuksista tehdä artistin nimeä kantavia paitoja, huppareita yms. oheistavaraa.
Juurikin näin. Keikoilla artisti tienaa. Erikseen on sitten nämä "mega-artistit" kuten vaikka Madonna joka tienaa muutaman levyn sopimuksesta aivan älyttömiä lukuja.

Jos en pahasti väärin ymmärtänyt, niin kauppa- ja teollisuusministeriön takanahan olisi ollut sitten nimiä kuten Nokia, joka on ainakin tähän mennessä osoittanut lausunnoillaan ajavansa kuluttajien asiaa to-kysymyksissä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.11.2007 @ 00:49

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Xiaomi esitteli todellisen tehoälypuhelimen – tällainen on Mi Note 2 Xiaomi esitteli todellisen tehoälypuhelimen – tällainen on Mi Note 2 (25.10.2016 17:56)
Kiinalainen Xiaomi on tänään julkaissut 5,7 tuuman Mi Note 2 -huippuälypuhelimen. Mi Note 2 on varusteltu 2560×1440 pikselin näytöllä, Qualcomm Snapdragon 821 -järjestelmäpiirillä, 4070 milliampeeritunnin ....
WhatsApp laajenee Skypen tontille – Videopuhelut otetaan käyttöön WhatsApp laajenee Skypen tontille – Videopuhelut otetaan käyttöön (25.10.2016 11:20)
WhatsApp on ottamassa videopuhelut käyttöön, kertoo Android Police -verkkosivusto. WhatsApp ei ole itse viestinyt asiasta mitään, mutta ominaisuus on saatu toimimaan Android-sovelluksen uusimmilla ....
Aina ei Applekaan onnistu – myynti -70 % Aina ei Applekaan onnistu – "myynti -70 %" (25.10.2016 10:52)
Markkinatutkimusyhtiö IDC:n raportin mukaan Apple Watch -älykellon kappalemääräinen myynti putosi heinä-syyskuun aikana jopa 70 prosenttia. Samankaltaiseen suuntaan kehitys on kulkenut monella ....
Paratiisissa ongelmia: Tämän hetken kuumin start up kärsii sisäisistä riidoista Paratiisissa ongelmia: Tämän hetken kuumin start up kärsii sisäisistä riidoista (25.10.2016 09:22)
Yksi kuumimmista nousevista tähdistä start up -kentällä on kiistatta AR-laseja kehittävä Magic Leap, joka on parissa vuodessa saanut hankittua pääomia noin 1,39 miljardia dollaria. Magic Leap ....
Apple julkaisi iOS 10.1 -päivityksen – Tämä on uutta Apple julkaisi iOS 10.1 -päivityksen – Tämä on uutta (25.10.2016 08:20)
Apple on julkaissut iOS 10.1 -päivityksen mobiililaitteilleen. Uuden käyttöjärjestelmäversion voi ladata iPhoneensa tai iPadiinsa Asetukset-sovelluksen kautta (Asetukset > Yleiset > Ohjelmiston päivitys). ....

Uutisarkisto