*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTuben tekijänoikeussuodattimet otettu käyttöön

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.10.2007 19:36 Kommentteja (10)

YouTuben tekijänoikeussuodattimet otettu käyttöön Suosittu YouTube-videopalvelu on vihdoin ottanut käyttöönsä pitkään työn alla olleet tekijänoikeustyökalut, joiden avulla tekijänoikeusrikkomuksia voidaan vähentää YouTubessa.
Työkalujen toiminta perustuu pitkälti siihen, että sisältöä tuottavat tahot lähettävät alkuperäisen videon YouTubelle, joka analysoi videon ohjelmallisesti ja vertaa sitten palvelusta löytyviä videoita siihen. Jos vastaavia videoita löytyy palvelusta, voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera, jolloin sisällöntuottajat tienaavat rahaa jokaisesta katselukerrasta.

Mediajäteille uusi suodatustekniikka on edelleen ongelmallinen, sillä kaikkien arkistoista löytyvien videoiden lähettäminen YouTubelle ei ole mahdollista. Täten YouTube joutuu edelleen käsittelemään tuhansia erillisiä ilmoituksia mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista.

Uutta tekniikkaa testasi ennakkoon yhdeksän eri yritystä, joista tällä hetkellä tiedossa ovat Walt Disney ja Time Warner. Muiden tahojen kanssa YouTube on tehnyt salassapitosopimuksen, jonka myötä yritysten nimiä ei mainita julkisuudessa. Suodatuksen toiminnasta ei ole annettu mitään erikoisia lupauksia, mutta suodatusta testattaessa järjestelmä löysi kymmenen päivän aikana 18 videota, jotka rikkoivat erään mukana olevan yrityksen tekijänoikeuksia.

YouTuben emoyhtiö Google saattaa tarjota kehitettyä tekniikkaa myös muiden videosivustojen käyttöön korvausta vastaan. Tällöin muiden sivustojen ei tarvitsisi kehittää vastaavaa teknologiaa itse, vaan ne voisivat hyödyntää Googlen tekniikkaa korvausta vastaan.

Uudet työkalut saattavat auttaa YouTubea sitä vastaan nostetuissa oikeusjutuissa, mutta ainakaan toistaiseksi yhtäkään juttua ei ole vedetty pois uudistuksen takia. Viacomia edustava Mike Fricklas ei osannut vielä sanoa, että vaikuttaako YouTuben toiminnan muutos oikeusjuttuun. Fricklas pitää YouTuben suunnanmuutosta kuitenkin hienona asiana tekijänoikeuksien kannalta. Englannin Valioliigaa ja yhdysvaltalaista musiikin julkaisija Bournea edustava asianajaja Louis Solomon sanoi puolestaan, että YouTuben toimet ovat täysin riittämättömiä asioiden korjaamiseen.

Lähteet:
ITviikko
Reuters
AP News

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

116.10.2007 19:50
popini
Inactive

Onhan se ihan hyvä, että asialle tehdään jotain, mutta tuskin tämä tulee hirveästi näitä vähentämään.

Onhan esim. tv-ohjelmien pätkiä hauska katsoa youtubesta, mutta ymmärrän kyllä ettei tv-ohjelmien tuottajat ym. halua laittaa ohjelmiaan ilmaiseen jakeluun

216.10.2007 20:29
henkettu
Inactive

Ja tämän hässäkän jälkeen kukaan ei enää käytä Youtubea, kun sinne on jäänyt jäljelle huikeat 32 videota.
Okei, ymmärrän, että nämä yhtiöt haluavat poistaa tuotteensa Youtubesta, ja se onkin heille suotavaa. Mielestäni olisi kuitenkin älykkäämpää lisätä niitä TV-ohjelmia sinne Youtubeen Joostin tavoin. Olisi mahtavaa, jos esim. kaikki Joostin sisältö löytyisi myös Youtubesta, mutta en todellakaan usko idean toteutumiseen.
Mitäköhän haittaa esim Foxille on siitä, että Youtubeen lisätään esim. pätkiä Conan O'brienin Talk shown jaksoista sen jälkeen, kun sarja on jo näytetty TV:ssä?
Jollei videoita lisätä Youtubeen tms, niitä ei pääse ikinä näkemään uudelleen.

316.10.2007 21:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti henkettu:
Mitäköhän haittaa esim Foxille on siitä, että Youtubeen lisätään esim. pätkiä Conan O'brienin Talk shown jaksoista sen jälkeen, kun sarja on jo näytetty TV:ssä?

Pientä pilkunviilausta mutta Conan tulee NBC:ltä

416.10.2007 21:30
henkettu
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti henkettu:
Mitäköhän haittaa esim Foxille on siitä, että Youtubeen lisätään esim. pätkiä Conan O'brienin Talk shown jaksoista sen jälkeen, kun sarja on jo näytetty TV:ssä?

Pientä pilkunviilausta mutta Conan tulee NBC:ltä
Joo, muistin tuon heti, mutta olin jo ehtinyt painaa "Lähetä", enkä viitsinyt tuon vuoksi muokata.
Alussahan tulee aina se " From NBC studios! It's late night with Conan O'brien".

516.10.2007 22:21

niin youtube:han oli alussa vain trailereita ja itsetehtyjä filminpätkiä...ei siis koko-ohjelmia jne, eli ihan hyvä juttu.

617.10.2007 7:56

Ihan mielenkiinnosta haluaisin nähdä tilanteen missä Youtubesta poistetaan aivan kaikki mikä ei ole itse tehtyä tai loukkaa jonkun oikeuksia. Tällöin nähtäisiin se alkuperäinen syy, että miksi tuosta palvelusta kasvoi niin suuri ilmiö. Itselläni on oikeasti sellainen olo, että kaikki mikä on hauskaa loukkaa tekijänoikeuksia Youtubesta, esim. Angry Videogame Nerd joutui vaihtamaan sivustoa kun hänen videoita ruvettiin poistelemaan tekijänoikeuksiin vedoten.

Totta kai yrityksillä on oikeus vaatia videoiden poistoa mutta hain vain sitä takaa, että Youtube ei voi elää nykyisessä muodossaan ja suosiossaan liian tiukkojen lakien alla - mutta minkäs teet.

Lisäys. Voihan se kuitenkin jatkaa hyvin eteenpäin mikäli se saa käärittyä paljon sopimuksia. Lisäsin tämän ennen kuin joku muu olisi tehnyt sen :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 07:59

717.10.2007 14:31
jaskpaska
Inactive

"voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera" tosta tuli mieleen että jos laittaa vaikka pätkän leffasta ja siihen alakulmaan lukemaan "(C) Paramount Pictures bla bla..." niin onko se sallittua?

817.10.2007 14:39
henkettu
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaskpaska:
"voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera" tosta tuli mieleen että jos laittaa vaikka pätkän leffasta ja siihen alakulmaan lukemaan "(C) Paramount Pictures bla bla..." niin onko se sallittua?
Ei.
Et saa missään tapauksessa levittää mitään elokuvia tai musiikkia missään muodossa, jollet ole niitä itse tehnyt. Poikkeuksia kuitenkin on, esimerkiksi jos sinulta läytyy vaikka Paramount Picturesin kirjallinen lupa. Ja sellaisen saamiseen sinuolla ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia.
Jos kuitenkin laitat niitä videoita sinne Youtubeen, se on tekijänoikeusrike.

917.10.2007 14:51
jaskpaska
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jaskpaska:
"voidaan ne poistaa sieltä kokonaan tai jättää esille mainosten kera" tosta tuli mieleen että jos laittaa vaikka pätkän leffasta ja siihen alakulmaan lukemaan "(C) Paramount Pictures bla bla..." niin onko se sallittua?
Ei.
Et saa missään tapauksessa levittää mitään elokuvia tai musiikkia missään muodossa, jollet ole niitä itse tehnyt. Poikkeuksia kuitenkin on, esimerkiksi jos sinulta läytyy vaikka Paramount Picturesin kirjallinen lupa. Ja sellaisen saamiseen sinuolla ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia.
Jos kuitenkin laitat niitä videoita sinne Youtubeen, se on tekijänoikeusrike.
Joo.. On tunnus 2 kertaa poistettu, että enpä taida ruveta värkkäämään :D.

E: Muuten, eikös musiikin lisääminen videoon ole sallittua? Siis ei oman, vaan jonku tunnetun artistin.. Jos tämäki on kiellettyä niin kyllä rupeaa YouTube tyhjenemään ja jäsenet loppumaan jos ne siihen puuttuvat..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 15:01

1017.10.2007 15:38

Kyllä sinulla on sitaattioikeus mutta sen oikein ja väärinkäytöstä päätetään loppupeleissä käräjillä. Youtubehan poisti kerran videon missä lapsi tanssi Princen tahdissa. En yllättyisi jos tällainen toiminta yleistyisi.

http://www.effi.org/blog/kai-2007-08-08.html

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.10.2007 @ 15:40

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle (20.10.2017 17:28)
Heinä-syyskuun tuloksen julkistanut Verkkokauppa.com kertoo avaavansa Turun lähistöllä sijaitsevaan Raisioon uuden jättimyymälän, jonka tarkoituksena on palvella Varsinais-Suomen alueella asuvia. ....
1 kommentti
Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun (20.10.2017 14:48)
Netflix on lähettänyt suomalaisille asiakkaille sähköpostia, jossa tiedotetaan suoratoistopalvelun tulevasta hintakorotuksesta. AfterDawn uutisoi Netflixin kuukausimaksun nousemisesta kaksi viikkoa sitten. ....
2 kommenttia
Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta (20.10.2017 13:10)
Kuluvalla viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä kun Apple on viimeksi päivittänyt pienikokoisen Mac mini -tietokoneen. Päivitysten puuttumisen takia Applen on kuviteltu jo lopettaneen ....
Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista (20.10.2017 11:24)
IoT ei ole selvästikään jäämässä pelkäksi markkinatrendiksi, vaan se näyttäisi ainakin joillakin aloilla olevan kasvua kiihdyttävä voima. Näin näyttäisi käyvän ainakin lukkomarkkinoilla, sillä ....
Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja (20.10.2017 10:39)
Ajatus suoratoistettavista sovelluksista kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta: ohjelmia voisi käyttää lennossa kuin ne olisi asennettu omaan puhelimeen, mutta kuitenkin ilman tarvetta käydä ....
1 kommentti

Uutisarkisto