*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Ohjelmistopiratismi lähes muuttumatonta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 15.5.2007 07:55 Kommentteja (4)

Ohjelmistopiratismi lähes muuttumatonta Ohjelmistovalmistajien kattojärjestö Business Software Alliance (BSA) on julkaissut päivitetyt maailmanlaajuista ohjelmistopiratismia tarkastelevat luvut. BSA:n mukaan 35 prosenttia yritysten käyttämistä ohjelmista on laittomia, kuten se on ollut jo vuodesta 2003 asti. Muutosta on kuitenkin tapahtumassa.
BSA:n mukaan piraattiohjelmia käytetään Yhdysvalloissa (22%) ja Länsi-Euroopassa (36%) yhtä ahkerasti kuin ennenkin. Sen sijaan Kiinan synkkä tilanne on edelleen vaikea, mutta selvästi kehittymässä parempaan suuntaan. Maan hallituksen ponnisteluiden ansiosta piratismiohjelmiston käyttö kolmessa vuodessa on tippunut 92 prosentista 82 prosenttiin, BSA kertoo.

"Kiinan hallituksen oma sitoutuminen lisensoitujen ohjelmien käyttöön ja tiukentuneet, yritykset ostamaan pakottavat säännökset ovat edesauttaneet vähentymistä", Iso-Britannian BSA:n varapuheenjohtaja Julie Strawson kertoi. Strawsonin mukaan hallitukset saavat jo paljon aikaan sillä, että ottavat piratismin käsittelyynsä. Silloin myös yritykset ottavat asian tarkasteluun.

BSA peräänkuuluttaakin tiukempaa suhtautumista asiaan myös länsimailta. Tiukempi suhtautuminen piratismiin saisi Strawsonin mukaan myös rikkaiden maiden piraattiohjelmia käyttävät yritykset kääntymään laillisten ohjelmien pariin.

Strwason väläyttää piratismin vähennyskeinoksi verohelpotuksia niille yrityksille, jotka käyttävät laillisia ohjelmistoja. Kopiosuojauskeinoja hän pitää hyvänä keinona vain sillä rajoituksella, ettei ohjelmien käytettävyys ja toimintavarmuus kärsi.

Tutkimuksen mukaan Keski-Euroopassa ja Latinalaissa Amerikassa peräti kaksi kolmannesta kaikista ohjelmista on piraatteja. Aasiassa vastaava luku on 55 % ja Lähi-Idässä sekä Afrikassa 60 %.

Pahimpia piraattimaita 102 maata kattaneen tutkimuksen mukaan ovat Armenia, Moldova ja Azerbaidzhan, joissa vain noin viisi prosenttia ohjelmista on laillisia. Kuuliaisimpia maita ovat Yhdysvallat, Japani ja Uusi-Seelanti, joissa kuitenkin niissäkin noin joka 4-5 ohjelma on laiton kopio.

Lähteet:
BBC News
International Herald Tribune

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

115.5.2007 10:00

Lainaus:
Kopiosuojauskeinoja hän pitää hyvänä keinona vain sillä rajoituksella, ettei ohjelmien käytettävyys ja toimintavarmuus kärsi.
Hohhojjaa... Olisipa MPAA:lla ja RIAA:lla sama asenne.

Edit: Esimerkkinä tuo HDCP yhteensopiva laitekalusto; soittimen, ohjelman ja näytön pitää olla HDCP ytheensopivia, että kuva toistuu parhaalla laadulla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.5.2007 @ 10:02


215.5.2007 10:16

Lasketaanko web-scriptit, esim. vBulletin, ohjelmistoksi?

315.5.2007 12:20

Yhtälailla ne palvelinsoftat on ohjelmia kuin muutkin ohjelmat.

416.5.2007 9:11

Käsittämätöntä skeidaa ajatus siitä että jonkun tietyn teollisuuden alan myyntiä ja menekkiä pitäisi edesauttaa jo verotuksenkin avulla!! Ei voi kuin ihmetellä miksi tällaista pitäisi edes ajatella päättävien elinten taholla. Selkeää suosimista ja eriarvoisuutta. On niitä ongelmia muillakin teollisuuden aloilla, vaan eipä tunnu ketään kiinnostavan. Ja kaiken lisäksi esim jo ostamasi levyn kopiointi ei tuo kyllä minkäänlaisia konkreettisia tappioita kenellekkään??

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Video: Näin uskomaton on Teslan täysin automaatinen ajomoodi Video: Näin uskomaton on Teslan täysin automaatinen ajomoodi (20.10.2016 21:26)
Tesla on pikku hiljaa lisännyt omien automalliensa autonomista toimintaa päivityksillä. Riippuen mallien kamerapaketeista jatkossa jo nyt myynnissä olevat Teslat voivat ajaa alusta loppuun täysin ....
Ensimmäinen traileri tulevasta Wolverine-saagan eeppisestä päätöselokuvasta Ensimmäinen traileri tulevasta Wolverine-saagan eeppisestä päätöselokuvasta (20.10.2016 21:01)
20th Century Fox on julkaissut uuden trailerin, joka esittelee yhden Marvelin suosituimman supersankarin viimeisiä otteita. Elokuva, joka kantaa yksinkertaisesti nimeä Logan, on Wolverine-trilogian ....
Kameroista tunnettu Kodak julkisti retrohenkisen Ektra-älypuhelimen Kameroista tunnettu Kodak julkisti retrohenkisen Ektra-älypuhelimen (20.10.2016 18:59)
Kodak on tänään kertonut tuovansa markkinoille uuden Android-käyttöjärjestelmällä varustetun Ektra-älypuhelimen. Älypuhelin tekee nimellään ja ulkomuodollaan kunniaa Kodakin 1941 Ektra -kameralle. ....
CCleanerin kykyä puhdistaa Edge- ja Firefox-selaimia parannettiin CCleanerin kykyä puhdistaa Edge- ja Firefox-selaimia parannettiin (20.10.2016 18:24)
Suosittua CCleaner-sovellusta kehittävä Piriform on julkaissut puhdistussovellukselle uuden päivityksen. Piriform päivittää CCleaneria kuukausittain. Tämänkertainen päivitys tuo parannuksia ....
Kotimaisen Seriouslyn 50 miljoonaa latausta kerännyt hittipeli sai jatko-osan Kotimaisen Seriouslyn 50 miljoonaa latausta kerännyt hittipeli sai jatko-osan (20.10.2016 17:15)
Helsinkiläinen Seriously on julkaissut Best Fiends Forever -pelin maailmanlaajuisesti Androidille ja iOS:lle. Peli on jatkoa paljon suosiota keränneelle Best Fiends -ötökkäpelille. Alkuperäinen ....

Uutisarkisto