*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Apple lupaa vihreämpää tulevaisuutta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 3.5.2007 19:13 Kommentteja (8)

Apple lupaa vihreämpää tulevaisuutta Ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet Applea sen heikosta ympäristöpolitiikasta ja luontoa kuormittavista tuotteista. Vastauksena arvostelijoille yhtiön pääjohtaja Steve Jobs lupaa avoimessa kirjeessään yhtiön tulevaisuuden olevan vihreämpi. Greenpeacelle lupaukset eivät riitä, vaan järjestö haluaa vielä järeämpiä toimia.
Jobs kertoo kirjeessään, että Apple sitoutuu tehostamaan vanhojen tuotteidensa kierrätystä sekä vähentämään tuotannosta mahdollisimman paljon myrkyllisiä ja haitallisia aineita. Monitoroiden valmistuksessa luovutaan arsenikin käytöstä kokonaan vuoden 2008 loppuun mennessä, ja samaan päivämäärään mennessä myös PVC:n ja BFR:n käyttö lakkautetaan.

Jo tänä vuonna markkinoille luvataan ensimmäiset LED-taustavalaistut näytöt, joissa ei ole käytetty lainkaan elohopeaa. Käyttöä laajennetaan sitä mukaa, kun se on teknisesti mahdollista ja taloudellisesti kannattavaa.

Ympäristöjärjestöt ovat varovaisen tyytyväisiä Applen uuteen asennoitumiseen. "Tänään näimme jotain, mitä olemme odottaneet pitkään: sanat "'vihreämpi Apple' yhtiön etusivulla ja Steve Jobsin viestin, jossa hän sanoo: 'Tänään uudistamme toimitapaamme'", Greenpeace toteaa vastalausunnossaan.

Silti ympäristöjärjestö toteaa, että Apple pystyisi parempaankin. Tehostusta kaivataan etenkin vanhan elektroniikan kierrätykseen. Tähän asti Apple on vastaanottanut vanhoja laitteita ainoastaan Yhdysvaltojen myymälöissään. Tästä eteenpäin Apple kuitenkin vastaanottaa iPodeja kaikissa myymälöissään maailmanlaajuisesti.

Lähteet;
BBC News
ZD Net UK

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

13.5.2007 19:28
henkettu
Inactive

Vaikuttaakohan tää jotenkin hintoiin..?

23.5.2007 19:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti henkettu:
Vaikuttaakohan tää jotenkin hintoiin..?
Tietysti.

34.5.2007 8:16

On tämä hienoa aina lukea, kun suurimmat saastuttajat sanovat olevansa oikeita kukkaisia ja taistelevat ilmastonmuutosta ym. vastaan.

Esimerkiksi Fortum joka kovasti on mielestään ilmastonmuutosta vastaan päästi ilmaan vuonna 2006 11 000 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä, 15 300 tonnia rikkidioksidipäästöjä, 16 500 tonnia typen oksidien päästöjä ja hiukkaspäästöjä 2 400 tonnia.

Hienoa, että he tekeävät jotakin ilmastonmuutosta vastaan, mutta kuulostaa tyhmälle kun suurimmat saastuttajat ovat ilmastonmuutosta vastaan.

44.5.2007 14:33

Onhan tämä hienoa, että jotkut välittävät ilmastosta, mutta eikö greenpeacen pitäisi kiinnittää huomiota johonkin muuhun kuin muutaman elektoniikka yrityksen piikittelemiseen. Kiina se vaan tupruttaa kaikkia myrkkyjä ilmastoon, mutta siltikään greenpeace ei ole kimpussa. Minun mielestä on turhaa vöyhöttää jostain iPodin pvc kuoresta tai näytön elohopeasta.

54.5.2007 21:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ananias92:
Onhan tämä hienoa, että jotkut välittävät ilmastosta, mutta eikö greenpeacen pitäisi kiinnittää huomiota johonkin muuhun kuin muutaman elektoniikka yrityksen piikittelemiseen. Kiina se vaan tupruttaa kaikkia myrkkyjä ilmastoon, mutta siltikään greenpeace ei ole kimpussa. Minun mielestä on turhaa vöyhöttää jostain iPodin pvc kuoresta tai näytön elohopeasta.

Öööö... siis valtaosa elektroniikan komponenteista tehdään joko alihankintana Kiinassa tai firmojen omilla tehtailla, jotka on Kiinassa tai muualla kauko-idässä, johtuen valmistuskustannuksista. Luulen näin olevan Applellakin.

Esimerkiksi Xbox360 masiinat tehdään (Komponenteista lähtien) Kauko-Idässä (Kasataan Kiinassa), vaikka MS onkin Amerikkalainen yritys.

Joten nimenomaan se "tupruttelu" tuntuu sielä idässä, missä suurin osa maailman elektoniikkan valmistamisesta tapahtuu.

65.5.2007 9:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti henkettu:
Vaikuttaakohan tää jotenkin hintoiin..?
Ei koska Apple ei muuta kierrätyssysteemejä/ympäristön kannalta haitallisten aineiden poistamista tuotteistaan yhtään sen nopeammin kuin mitä he ovat tähän päivään mennessä suunnitelleet (joten tämä kaikki on jo nykyisissä hinnoissa huomioitu)

Eli nyt ei tosiaan puhuta applen vihreydestä/toimintatapojen muutoksista ympäristön hyväksi, vaan heidän tiedottamistavoistaan, joita he nyt suostuivat muuttamaan.

Tietty GP haluaa saada julkisuuteen sen kuvan että Apple muutti toimintatapoja ympäristön hyväksi heidän painostuskampanjan ansiosta vaikka nyt Jobsin 'Tänään uudistamme toimitapaamme'" sanat tarkoitti heidän ympäristötoimien julkista tiedoittamista.

Ympäristötoimintatapojen tiedoittaminen on saatu GP:n ja osakkeenomistajien huolen takia julkiseksi joka kyllä on erittäin positiivista vaikka mitään konkreettista muutosta ei asiaan tullut paljoa.

77.5.2007 7:16

Lainaus:
Onhan tämä hienoa, että jotkut välittävät ilmastosta, mutta eikö greenpeacen pitäisi kiinnittää huomiota johonkin muuhun kuin muutaman elektoniikka yrityksen piikittelemiseen. Kiina se vaan tupruttaa kaikkia myrkkyjä ilmastoon, mutta siltikään greenpeace ei ole kimpussa. Minun mielestä on turhaa vöyhöttää jostain iPodin pvc kuoresta tai näytön elohopeasta.

Eiköhän se keskity vaikka mihin. Täällä afterdawnissa vaan tuskin hirveesti uutisoidaan greenpeacen tavanomaisemmista toimista.

87.5.2007 14:20

Lainaus:

Eiköhän se keskity vaikka mihin. Täällä afterdawnissa vaan tuskin hirveesti uutisoidaan greenpeacen tavanomaisemmista toimista.
Tuokin on totta. Kannattaa seurailla uutisia, joissa on jotain isompia juttuja lähialueelta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia
Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....

Uutisarkisto