*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Thaimaalaisten pääsy YouTubeen estetty

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.4.2007 12:36 Kommentteja (14)

Thaimaalaisten pääsy YouTubeen estetty Thaimaan hallitus on estänyt kansalaistensa pääsyn YouTubeen, koska YouTuben ylläpito ei suostunut poistamaan Thaimaan kuningasta loukkaavaa materiaalia palvelusta. 44 sekuntia kestävässä videossa loukataan Thaimaan hallituksen mielestä kuningas Bhumibol Adulyadejia mm. näyttämällä naisen jalkoja kuninkaan yläpuolella. Jalkoja pidetään halveksittavina ruumiinosina ja niiden näyttäminen pään yläpuolella on buddhalaisten mielestä loukkaavaa. Kuninkaan arvosteleminen on rikos Thaimaassa ja siitä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.
Youtuben ylläpitäjät eivät kuitenkaan pidä videota loukkaavana, vaikka monet videota kommentoineet käyttäjät ovat pitäneet videota mauttomana. YouTube miettii kuitenkin parhaillaan miten tilannetta voisi muuttaa parempaan suuntaan, mutta käyttäjien sananvapaus menee tässä tapauksessa etusijalle. Thaimaan viestintäministeri Sitthichai Pookaiyaudom pitää kuitenkin tapausta vakavana loukkauksena kuningasta kohtaan. Ministeri lupasi että thaimaalaiset pääsevät palveluun heti kun kuningasta loukkaava video poistetaan YouTubesta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun YouTuben videot ovat aiheuttaneet palvelun sulkemisen tietyissä valtioissa. Aikaisemmin mm. Brasilia ja Turkki ovat rajoittaneet käyttäjien pääsyä YouTubeen koska palvelussa oleva video on loukannut joko yksittäistä henkilöä tai valtiota. Kiellot ovat yleensä loppuneet muutaman päivän sisällä, joten toistaiseksi YouTube on lähes kaikkien käytettävissä. Tulevaisuudessa vastaavien tapauksien määrä saattaa kuitenkin kasvaa, sillä hassujen kotivideoiden lisäksi netin videopalveluissa on myös runsaasti rasistisia ja herjaavia videoita, joita käytetään mm. poliittisten ja uskonnollisten ryhmien välienselvittelyissä.

Lähteet:
BBC News
HS

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

16.4.2007 12:48
RIVER2
Inactive

No buddhalainen uskonto olkoon millainen tahansa, minusta pitäisi estää heitä näkemästä pelkästään kyseistä videota, eikä bannata koko palvelua sen takia että siellä esitetään jotain kulahtanutta videota.

26.4.2007 12:48

Lainaus:
Kuninkaan arvosteleminen on rikos Thaimaassa ja siitä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.
No huhuh

Lainaus:
Ministeri lupasi että thaimaalaiset pääsevät palveluun heti kun kuningasta loukkaava video poistetaan palvelusta.
Vois alkaa levittämään tuota videoo niin kohta Thaimaalaiset ei pääse mihinkään :D...no ei =P aika ihmeellistä toimintaa YouTubelta kun eivät kehtaa yhtä videoo poistaa jos sitä on kerta haukuttu mauttomakskii.

36.4.2007 13:09

Uskonnon ja politiikan nimissä tapahtuvaa sensuuria ei tule hyväksyä, joten ihan oikein YouTubelta olla poistamatta tuotakaan videota - olkoot mauton tai ei.

46.4.2007 13:10

Lainaus:
aika ihmeellistä toimintaa YouTubelta kun eivät kehtaa yhtä videoo poistaa jos sitä on kerta haukuttu mauttomakskii.

Ihan oikein kun eivät poista. Jos ihmiset rupeaa vaatimaan videoiden poistoa siksi koska ne loukkaa itseään tai ovat muuten mauttomia niin näissä palveluissa ei olisi kohta yhtäkään videota jota kukaan viitsisi katsoa...

56.4.2007 13:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti umpSh:
Uskonnon ja politiikan nimissä tapahtuvaa sensuuria ei tule hyväksyä, joten ihan oikein YouTubelta olla poistamatta tuotakaan videota - olkoot mauton tai ei.

Piti ihan samaa manailla... Hyvä pointti.

66.4.2007 14:19

Ymmärrän kyllä moleampien kannanoton, mutta kyllä Youtube on silti oikeassa. Budhalaisethan haluasivat kohta kaikkien videoiden poistettavan, joissa näkyy paljaita jalkoja.

76.4.2007 14:24

Kovin ovat vanhoillisia nuo thaimaalaiset. Vai että jalkoja halveksivat?? Pistäisivät jalat poikki itseltään niin ei tarttis enää halveksia.

86.4.2007 14:26

Aivan eli sana- tai julkaisunvapautta ei täytyisi rajoittaa poliittisista/uskonnollisista syistä. Eri asia onkin, jos video on täysin yliammuttu, mutta tässäpä se ongelma piileekin, koska jokaisella katsojalla on omat mielipiteensä.

Miksei uutisessa muuten ole linkkiä kyseiseen pätkään, vai joutuisiko Afterdawnikin Thaimaan estolistalle? =D ..ihan mielenkiinnosta vois klipin vilkaista..

96.4.2007 15:03

Löytyyhän noita klippejä youtubesta. Esim. http://www.youtube.com/watch?v=0mUk-XyCgKI En tosin tiedä, onko tuo se alkuperäinen, mutta antaa kuitenkin vähän osviittaa. Näin länsimaalaisen näkökulmasta ei mitään ihmeellistä.

106.4.2007 16:34

Maassa maan tavalla. Ymmärretään ja muistetaan nyt kuitenkin, että eri maiden ja eri uskontojen kannattajilla/asukkailla on erilaiset mielipiteet ja näin se saa ollakkin. Vaikka tuo onkin aika hölmöä mutta kuitenkin. Itseppä ovat sen päättäneet.

Tässä vastahan tapahtui se, että joku sveitsiläinen mies sai oliko se nyt elinkautisen vankeustuomion kärsittäväksi Thaimaassa, koska hän oli mennyt töhrimään kuningasta esittävää kuvaa.

Tästä näkee, että kuningas on todella arvostettu ja kunnioitettu henkilö Thaimaassa. Olin itse tässä vasta itsekkin käymässä Thaimaassa ja näin se todellakin on siellä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.4.2007 @ 16:37

116.4.2007 17:12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opaaliola:
Maassa maan tavalla. Ymmärretään ja muistetaan nyt kuitenkin, että eri maiden ja eri uskontojen kannattajilla/asukkailla on erilaiset mielipiteet ja näin se saa ollakkin. Vaikka tuo onkin aika hölmöä mutta kuitenkin. Itseppä ovat sen päättäneet.

Tässä vastahan tapahtui se, että joku sveitsiläinen mies sai oliko se nyt elinkautisen vankeustuomion kärsittäväksi Thaimaassa, koska hän oli mennyt töhrimään kuningasta esittävää kuvaa.

Tästä näkee, että kuningas on todella arvostettu ja kunnioitettu henkilö Thaimaassa. Olin itse tässä vasta itsekkin käymässä Thaimaassa ja näin se todellakin on siellä.
Puhut asiaa, mutta koska kuninkaan ja valtion arvostelu on vankeusrangaistuksen uhalla kiellettyä niin ulospäin voi näyttää aivan toiselta kuin itse asia todellisuudessa onkaan.. Tässä esimerkiksi Thaimaalaista propagandaa: http://www.youtube.com/watch?v=Iq_YsYxb_bU

Ja tuo sveitsiläinen mies tosiaan sai 15 vuoden tuomion töhrittyään humalapäissään kuninkaan pärstää esittävää (propaganda)julistetta

126.4.2007 18:57

Voi olla, että tästä kehkeytyy samanlainen juttu kuin Allahin pilakuvista. Minun mielestä Youtube tekee ihan oikein, kun pitää pintansa, eikä poista videota. Toivottavasti rupeaa kansa kapinoimaan ja nostamaan vallankumousta Thaimaahan. Kyllä itseäni ketuttaisi, jos ei saisi käydä Youtubessa katsomassa videota vain sen takia, että siellä on alle minuutin pituinen video jostain helvetin kuninkaasta.
Ja jos ei saisi siis yhtään kommentoida mitään kuninkaasta esim.
-Äiti, toi näyttää ihan apinalta!
-Shh, ei niin saa sanoa, saat 15v vankeutta!

Jeps, ei voi muuta sanoa, kuin että on ne hulluja.

136.4.2007 20:35

Länsimaalaisia usein kritisoidaan siitä, että meillä on liikaakin sananvapautta eikä oikeastaan mikään ole pyhää. No, jos toinen vaihtoehto on se, että saa vankeutta videosta jossa näkyy jalat, minä valitsen sitten sen kaikkia herjaavan sananvapauden. Huomasiko muuten kukaan, kuinka tuossakin tapauksessa koko juttu on käännetty Youtuben ongelmaksi..? Tyyliin surkutellaan kansalaisille, että voivoi, ette te sinne palveluun pääse kun NE eivät suostu poistamaan sitä videota. Sen sijaan hallitus olisi voinut pistää postia videoita julkaiseville tyypeille, että tuo on loukkaavaa, ole hyvä ja lopeta tms. Kaikki kääntyy aina muiden syyksi, oli kyse sitten jaloista tai pilakuvista (niistäkin tehtiin tutkintapyyntö, kun ne julkaistiin ihan sellaisenaan ilman kommentointia nettisivustolla)...

1412.4.2007 14:34

Lainaus:
YouTuben ylläpito ei suostunut poistamaan Thaimaan kuningasta loukkaavaa materiaalia palvelusta

Hyvä hyvä tuubi!

Ja on kyllä kauhistuttavaa, Thaimaan suhtautuminen kunikaaseensa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
6 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
3 kommenttia
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto