*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokian Anssi Vanjoki arvostelee kovin sanoin tekijänoikeusjärjestöjä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.3.2007 09:37 Kommentteja (13)

Nokian Anssi Vanjoki arvostelee kovin sanoin tekijänoikeusjärjestöjä Nokian Multimedia-toimialan johtaja Anssi Vanjoki arvostelee tekijänoikeusjärjestöjä ankarasti kännykkätelevision kehityksen pysäyttämisestä. "Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen" sanoi Vanjoki tänään teleoperaattori Elisan lehdistötilaisuudessa, jossa pohdittiin mm. 3G-verkkojen ja matkapuhelimien tulevaisuutta. Paikalla olivat Nokian lisäksi Nelonen, Veikkaus, Google Finland, Ilmatieteen laitos, RedLynx, Small Planet, ConnectedDay ja MCN.
Vanjoen arvostelu on helppo ymmärtää, sillä kiista digitaalisten televisiolähetysten välittämisestä samanaikaisesti matkapuhelimeen on jatkunut viime kesästä asti. Tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Teosto ja ÄKT haluavat niin sanotun tuplakorvauksen, jossa uuden jakelutavan myötä yritysten on maksettava tekijänoikeuskorvaukset erikseen jokaisesta uudesta jakelukanavasta, vaikka he ovat maksaneet tekijänoikeuskorvaukset jo kertaalleen esittäessään ohjelman esim. televisiossa.

"Miksi pienemmästä television näyttöruudusta pitäisi syntyä uusia teollisia oikeuksia" kysyi Vanjoki yleisöltä. Yleisradio on ottanut asiaan tiukan linja ja se ei aio lähteä tarjoamaan ohjelmiaan kännykkätelevisioon, jos ehtona on tuplakorvauksien maksaminen. Ylen ja muiden isompien tahojen haluttomuus lähteä mukaan kännykkätelevision kehittämiseen näkyy myös laitteiden kysynnässä. Ilman kysyntää ei myöskään ole markkinoita, joka harmittaa erityisesti Nokiaa, joka on panostanut voimakkaasti DVB-H ratkaisuihin.

Asiaan on toivottavasti tulossa muutos, kun opetusministeriö ryhtyy sovittelemaan tilannetta. Tietoyhteiskuntastrategian uudessa jalkauttamissuunnitelmassa yhteisen sävelen löytäminen on korkealla prioriteetilla, joten toivottavasti kännykkätelevision tulevaisuus on valoisampi.

Lähteet:
Digitoday
Kauppalehti Online

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

130.3.2007 9:43

"Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen"

Jokohan rupeaisi olemaan painoarvoa, kun tuotahan me tavalliset kuluttajat olemme jo muutamaan otteeseen sanoneet...

230.3.2007 9:44

No aika yleimaailmallinen juttu, että tekijäinoikeusjärjestöt jarruttavat kehitystä.Joka centti pitää saada nyhdettyä pois että paksumahat saavat särvintä pöytään.

330.3.2007 9:54

Lainaus:
"Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen"
Ai että nautin, kun Suomesta löytyy vielä näitä isoja nimiä jotka vastustavat tekijäinoikeusmafian pelleilyjä. Hyvä Nokia, iso käsi teille! \o/

430.3.2007 10:33

Jaha taida tukea Nokiaa ostamalla heidän puhelimen, kun on kerran tullut aika vaihtaa :)

530.3.2007 10:52

kannatti siis jo tukea nokiaa viime kesänä :)
Katsotaan jos kanta pysyy samana niin jos vaikka ostaisikin tuollaisen dvb-h lähetyksiin pystyvän laitteen(kunhan asiat eka tapeltu ja voitettu).

630.3.2007 11:25

Tuo DVB-H olisi kyllä kätevä ratkaisu...

Eikös se ole maksuton, niinkuin muutkin DVB-tekniikat (siis valtakunnalliset maksuttomat kanavat)

730.3.2007 12:34

Jep, olen aivan samaa mieltä. Juuri tuollaiset isot nimet toimivat paljon paremmin kuin me tavalliset kuluttajat.

830.3.2007 12:38

Tuo mobiili tv on aika kuollut ainakin vielä suomessa..
Ja se noksun eka mobiilikännykkäkin on vain saatavissa aasiassa jossa ei olla samanlaisena jarruna..
Ja seuraavat mobiili tv kännyt melkein kehitetäänkin ja tehdään sielläpäin eli suomesta tuo osaaminen ja työpaikat häviää pikkuhiljaa..

931.3.2007 4:11

Nokiaa ollut jo toistakymmentä vuotta puhelimena ja merkin vaihto ei tule kysymykseenkään. Tässä loistava esimerkki puhelimien lisäksi miksi tukea kyseistä yritystä. Ja todellakin olisi aika hieman kuunnella muitakin mediamafiaa näissä kysymyksissä, koska jos joku on ollut suomelle arvokas niin Nokia. On se jo hemmetin naurettavaa, että nämä mediamafian käpysarjan kiristäjät yrittävät tuhota Nokian kehitystyön tulosta yrityksen omassa synnyinmaassa. Olisiko valtiollakin hiljaa aihetta miettiä mikä merkitys ero näillä kahdella on valtionkin kannalta.

1031.3.2007 6:59

Lainaus:
"Miksi pienemmästä television näyttöruudusta pitäisi syntyä uusia teollisia oikeuksia"
Ihan totta. aika tyhmää :/

1131.3.2007 8:27

Tekijänoikeus asioihin saisi jo pikku hiljaa tulla muutoksia

1231.3.2007 9:17

Siis kysymyshän on samasta asiasta jos yleisradio joutuisi maksamaan analogisten lähetysten lisäksi korvaukset erikseen DVB-T ja DVB-C lähetyksistä, eli triplakorvaukset. Eipä ois digitv:tä edes saatu Suomeen silloin. Minun mielestäni tekijänoikeusjärjestöt ovat suurin este tietoyhteiskunnan kehittymiselle.

131.4.2007 10:14

Lainaus:
Nokian Multimedia-toimialan johtaja Anssi Vanjoki arvostelee tekijänoikeusjärjestöjä ankarasti kännykkätelevision kehityksen pysäyttämisestä. "Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen" sanoi Vanjoki...
Toivottavasti joku päättäjäkin herää ja ottaa tekijänoikeusfasismin uhan tosissaan kun NOKIAkin on jo asiasta älähtänyt.

Tekijänoikeustotalitarismi on pahasti rampauttanut mobiililaitteidenkin kehitystä ja käytettävyyttä!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nyt ne ovat täällä: Pokemon Go kolmas sukupolvi saapui! Nyt ne ovat täällä: Pokemon Go kolmas sukupolvi saapui! (8.12.2017 22:37)
Vuoden 2016 kesällä julkaistu Pokemon Go on onnistunut pitämään kymmenet miljoonat ihmiset kävelemässä pitkin maita ja mantuja jo puolentoista vuoden ajan. Pelin kehittäjä Niantic on aktiivisesti ....
Elon Musk vahvisti – Aikoo kehittää oman piirin itsestään ajaviin autoihin Elon Musk vahvisti – Aikoo kehittää oman piirin itsestään ajaviin autoihin (8.12.2017 15:57)
Elon Musk paljasti torstaina pidetyssä yksityistilaisuudessa, että Tesla kehittää parhaillaan omaa tekoälylaskentaan suunniteltua piiriä, jolla voitaisiin suorittaa itsestään ajavan auton edellyttämät ....
1 kommentti
Nämä olivat vuoden 2017 ladatuimmat ohjelmat Suomen App Storessa Nämä olivat vuoden 2017 ladatuimmat ohjelmat Suomen App Storessa (8.12.2017 15:22)
Kuluvan vuoden päättymistä kunnioittaakseen Apple on julkaissut listat tämän vuoden suosituimmista sovelluksista ja mobiilipeleistä. Suomen App Storessa suureen suosioon nousivat pikaviestisovellukset, ....
Apple panostaa vihdoin iPhonen akkuihin? Luvassa korotus kapasiteettiin Apple panostaa vihdoin iPhonen akkuihin? Luvassa korotus kapasiteettiin (8.12.2017 13:21)
Koolla on väliä, mitä tulee älypuhelimien akkuihin. Uutta iPhonea havitteleville onkin luvassa iloisia uutisia, sillä KGI Securitiesin analyytikko Ming-Chi Kuo ounastelee uusimmassa raportissaan ....
Windows 10:n ensi vuoden päivityksestä tihkuu tietoja Windows 10:n ensi vuoden päivityksestä tihkuu tietoja (8.12.2017 11:10)
Windows 10:lle ensi vuoden huhtikuussa julkaistava Redstone 4 -ohjelmistopäivitys tulee sisältämään parannetun virranhallinnan ja tuen eSIM-teknologialle. Ajatuksena on kehittää käyttöjärjestelmää ....

Uutisarkisto