*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

RIAA jahtaa opiskelijoita

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.2.2007 20:40 Kommentteja (15)

RIAA jahtaa opiskelijoita Recording Industry Association of America (RIAA) muistuttaa jälleen yhdysvaltalaisia opiskelijoita siitä, että tekijänoikeudella suojatun musiikin lataaminen ja jakaminen ilman lupaa on rikollista toimintaa. RIAA ilmoitti viime vuonna useita kymmeniä tuhansia tekijänoikeusrikkomuksia yliopistoille ja korkeakouluille ja ilmoitusten määrä lähes kolminkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Osa opinahjoista rankaisee oppilaitaan moisesta käytöksestä mm. erottamalla heidät koulusta. Toiset oppilaitokset tyytyvät varoittamaan oppilaitaan sähköpostilla ja jos toiminta jatkuu katkaistaan opiskelijan internet-yhteys. RIAA on kuitenkin painostanut oppilaitoksia tiukempaan linjaan. RIAA antaa kouluille niin opetusmateriaalia kuin neuvoja siitä miten tekijänoikeuksia rikkovia nuoria tulisi kohdella.
Randall Hall työskentelee Michiganin yliopistossa, jossa opiskelijat keräsivät viime vuonna RIAA:lta yhteensä 753 ilmoitusta tekijänoikeusrikkomuksista. Jos opiskelija saa kaksi ilmoitusta menee Hall tapaamaan tätä henkilökohtaisesti ja näyttää opiskelijalle kahdeksan minuuttia pitkän piratisminvastaisen videon, jonka on tehnyt RIAA. Kolmannen ilmoituksen jälkeen opiskelija voidaan erottaa yliopistosta lukukauden ajaksi. "Kuulen kaikenlaisia selittelyitä" sanoo Hall. "Yleisin ihmettelyn aihe on se että miten kyseinen opiskelija jäi kiinni eivätkä hänen opiskelutoverinsa" jatkaa Hall.

"Se on jotain mitä meidän täytyy tehdä" totesi RIAA:n johtokunnassa istuva Cary Sherman opiskelijoita vastaan tehtävästä toiminnasta. "Ihmisten täytyy tietää etteivät he pysy nimettöminä, jos he harrastavat tällaista toimintaa" jatkoi Sherman.

RIAA tekee ilmoituksia kaikista opiskelijoista, mutta useiden satojen ja tuhansien kappaleiden jakajat koetetaan haastaa myös oikeuteen. Haasteita tulee kuitenkin vähän, sillä ilmoitusten lähettäminen on helpompaa. RIAA suosittelee jokaiselle oppilaitokselle omaa linjaa rangaistuksien suhteen eikä yritä antaa mitään yhteistä linjaa, jota koulut voisivat käyttää rangaistuksien yhtenäistämiseen. Oppilaitosten on pakko puuttua opiskelijoiden toimiin sillä muuten itse koulu saattaa joutua haasteen kohteeksi. RIAA ei myöskään tiedä opiskelijoiden henkilöllisyyttä, joten opiskelijan nimen ja IP-osoitteen yhdistäminen vaatii tietohallinnolta aina ylimääräistä työtä. Kaikilla oppilaitoksilla ei ole kuitenkaan varaa palkata henkilöitä hoitamaan tätä työtä, joten osa opiskelijoista jää ilman huomautusta.

Opiskelijat ovat suosineet erityisesti AresWarez, BitTorrent ja eDonkey ohjelmia musiikkia jakaessaan. Myös Gnutella ja FastTrack verkkoihin perustuvat ohjelmat ovat suosittuja.

Lähteet:
CNN
ZDNet

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

121.2.2007 20:55

Lainaus:
Jos opiskelija saa kaksi ilmoitusta menee Hall tapaamaan häntä henkilökohtaisesti ja näyttää opiskelijalle kahdeksan minuuttia pitkän piratisminvastaisen videon, jonka on tehnyt RIAA.
LOL Repesin täysin! Kumma kun ei lähetetä Maon kommarihallinnon tyyliin uudelleenkoulutusleirille. ;) Täytyy olla aika tehokas filmi, jos kahdeksassa minuutissa aivopesee paatuneen warettajan DRM-suojatun musan ostajaksi. Toivottavasti tuo RIAAn valistusvideo tulee pian nettiin waretettavaksi. Haluan nähdä sen!

221.2.2007 21:35

Taitaa tuo video löytyä youtubesta, kuitenkin laatua puuro. Ja jos se nyt oli se RIAAn video niin ei sillä kyllä paatuneita warettajia käännetä.

322.2.2007 1:53
jmpk
Inactive

Lainaus:
RIAA. Kolmannen ilmoituksen jälkeen opiskelija voidaan erottaa yliopistosta lukukauden ajaksi.
Jaa että joku saa jotain sairasta tyydytystä siitä että saa opiskelijan elämään katastrofin aikaiseksi. On käsittämätöntä miten tietämättömiä ihmiset ovat siitä että yliopistosta erottaminen ei varmasti ole mkellekkään helppo juttu, ja sitä vielä käytetään rangaistuksena johonkin ihan älyttömään.

422.2.2007 2:17

Lainaus:
Jaa että joku saa jotain sairasta tyydytystä siitä että saa opiskelijan elämään katastrofin aikaiseksi. On käsittämätöntä miten tietämättömiä ihmiset ovat siitä että yliopistosta erottaminen ei varmasti ole mkellekkään helppo juttu, ja sitä vielä käytetään rangaistuksena johonkin ihan älyttömään.

Agreed. Miten sokeita nämä päättäjät ja esimerkiksi yliopistot ovat RIAA:n toiminnalle? Luulisi, että näillekin tahoille tulisi toimittaa täysin puolueetonta informaatiota eikä pelkästään RIAA:n propagandaa. Ehkä tällöin yliopistojen johdotkin osaisivat ajatella tilannetta myös opiskelijan kannalta.

Muutenkin tuo RIAA:n touhu kummastuttaa. Tuntuu siltä, että se löytää niitä "rikollisia" ihan joka ikisestä paikasta. Onko nämä kaikki edes ladanneet tai jakaneet juuri RIAA:n edustamaa materiaalia? Käsittääksenihän tällä järjestöllä ei ole oikeuksia mennä sorkkimaan muita kuin niitä tapauksia, joissa on heidän omia edustuksiaan waresteltu.

522.2.2007 3:25

Tämähän on tavallaan positiivinen uutinen, ei miljoona korvauksia, varotellaan ensin yms. Parempi linja molempien kannalta.

622.2.2007 3:41

Lainaus:
RIAA on kuitenkin painostanut oppilaitoksia tiukempaan linjaan

Tunti turpaan on varmaan se tiukempi linja?

722.2.2007 3:54

Vempula olet oikeassa tämä saattaa jopa tepsiä paremmin kuin se miiljoonakorvauksset, tosin kyllä siellä takana se häämötää..ja tuo vide on kyllä naurettava, kuten autonvalmistajat laittaisivat autoon mukaan videon, aja nätisti, ylinopeutta yms, ja puolet jätää noudattamatta.

822.2.2007 3:55

No tuohan on aika törkeää, että sut potkaistaan ulos ilman mitään varoituksen sanaa. Varmaa kiva herätä, ja kuulla sitten, että on erotettu koulusta, jossa on ollut kolme vuotta, ja kohta olisi ollut vapaa sieltä. Puihin meni sitten sekin.

922.2.2007 4:20

No niin, nyt ollaan oikeestaan "ongelman" ytimessä. Eipä taida olla punaniskaopiskeljoillakaan sen enempää rahaa ostaa tätä ylihinnoiteltua paskaa.

Olen ennenkin paasannut siitä, että suurimman osan waretuksesta hoitaa nuoriso, opiskelijat ennen kaikkea. Rahaa kun ei ole, kiitos riistohinnoittelun. Itseensä saisivat mennä, mutta eihän kapitalistisika osaa muuta kuin riistää tavallista kansaa.

1022.2.2007 4:39

Mielestäni tuo on ihmeen pieni rangaistus riaa:lta. Ja tosiaan, jos minua kerran varoitettaisiin koulussa wareamisesta, lopettaisin heti. Tai no kotona taitaisi meno jatkua, mutta... :D

1122.2.2007 5:37

Köyhät opiskelijathan ne pahimpia rikollisia onkin joo, käyttäkää vaan kaikki resurssit heidän kiinni saamikseksi...

1222.2.2007 6:40

"armaa kiva herätä, ja kuulla sitten, että on erotettu koulusta, jossa on ollut kolme vuotta, ja kohta olisi ollut vapaa sieltä. Puihin meni sitten sekin."

Määräaikaisia ne erottamiset yleensä...

"Ja tosiaan, jos minua kerran varoitettaisiin koulussa wareamisesta, lopettaisin heti. Tai no kotona taitaisi meno jatkua, mutta... :D"

Siellä yleensä opiskelijat asuu yliopiston tarjoaman netin alueella.

1322.2.2007 11:49

Uskomatonta... Erotetaan oppilaitoksesta jos ottaa netistä RIIA:n alaisia "tuotteita", miten tähän ollaan tultu :O

1422.2.2007 13:08

Lainaus:
menee Hall tapaamaan tätä henkilökohtaisesti ja näyttää opiskelijalle kahdeksan minuuttia pitkän piratisminvastaisen videon, jonka on tehnyt RIAA
Hahaha, 8 minuuttia silkkaa naurua. Kuvittelevatko ne oikeasti tekevänsä ihmisistä parempia jonkun videon avulla. Voisivat kokeilla samaa narkkareille, pedofiileille ja murhaajille.

1523.2.2007 7:03

muistakaa vielä, että köyhiltä opiskelijoilta saa huonommin rahaa jotenka hyökätköö rikkaiden kimppuun :D Niilt salee heruu enemmän fyffee ;)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle (19.11.2017 19:46)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on hemmotellut viime vuoden älypuhelinmallien omistajia uudella päivityksellä. Yhtiö on julkaissut OxygenOS 5.0 -päivityksen sekä OnePlus 3:lle että ....
Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri (18.11.2017 19:46)
Animaatiostudioista se kuuluisin, Pixar, on julkaissut historiansa aikana valtaisasti huippusuosittuja elokuvia, joista osalle, kuten yhtiön huippusuosioon johdattaneelle Toy Storylle, on julkaistu ....
Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? (18.11.2017 14:06)
Huippupuhelinten hinta alkaa Samsungin ja Applen ykköslaitteissa päästä toiselle tuhannelle, joten on selvää, että tilaa hieman näitä heikommin varustelluille malleille on entistä enemmän. Itseasiassa ....
6 kommenttia
Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni (18.11.2017 12:37)
Aiemmin kirjoitimme Creativen ensimmäisestä pelinäppäimistöstä. Tällä kertaa testissämme on jälleen jotakin Creativen ensimmäistä, mutta ehkä jotain vähemmän yllättävää, nimittäin kannettava ....
Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa (17.11.2017 21:18)
Apple aikoo viivästyttää kesällä WWDC-kehittäjätapahtumassa esitellyn HomePod-älykaiuttimen julkaisua ensi vuoden alkuun. Alkuperäisen aikataulun mukaan HomePodin olisi pitänyt tulla myyntiin ensi kuussa. ....

Uutisarkisto