*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

DVD-tasoista videota mobiililaitteisiin

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 17.1.2007 06:08 Kommentteja (3)

DVD-tasoista videota mobiililaitteisiin Monien mielestä videoiden ja televisiolähetysten tuominen matkapuhelimiin on ajanhukkaa, mutta mobiili-TV:n tukijat ovat asiasta toista mieltä ja yhä parempitasoinen videokuva on nousemassa keskeiseen asemaan kännykkätekniikan 3GSM World -messuilla ensi kuussa Barcelonassa. Ranskalainen Actimagine lupaa esitellä messuilla ohjelmistopohjaista ratkaisua, minkä avulla mobiililaitteilla on mahdollista toistaa DVD-tasoista videota. Matkapuhelimissa hyvän kuvanlaadun kohdalla on kaksi ongelmaa, tehottomat suorittimet ja akun kestävyys. Actimaginen ratkaisu tähän ongelmaan on uudet algoritmit, joilla videota saadaan purettua vähäisellä suorittimen käytöllä, jolloin myös laitteen akku kestää käyttöä ja videoiden katselua pidempään.
Actimagine kehuu ratkaisunsa kuvanlaatua paremmaksi kuin mihin nykyisten iPodien videontoisto kykenee. Mobilclip-nimellä kulkevaa pakettia on tarkoitus myydä erityisesti multimediapuhelinten valmistajille. Myynti voikin onnistua helposti jos Actimaginen antamat tiedot pitävät paikkaansa. Esimerkkinä annettu Nokian N73-matkapuhelin jaksaa nykyisillä ratkaisulla purkaa MPEG4-videota noin puolitoista tuntia, ennen kuin akku loppuu. Mobilclipin avulla toistoaika pitenee noin seitsemään tuntiin. Ero on erittäin suuri ja Actimagine sanoo myös että H.264-videoon verrattaessa ero on vielä suurempi ja Mobilclip-videon toistaminen vie vain kahdeksasosan tehoa verrattuna H.264-videoon. Actimaginen on tarkoitus toistaa messuilla elokuvia Nokian N73-kännykässä. Itse messut ovat ensi kuun 12.-15. päivä.

Mobiili-TV:n suosio on yllättänyt erityisesti Ruotsissa. Viime vuonna noin 1 200 000 ruotsalaista seurasi televisiolähetyksiä mobiilisti. Edelliseen vuoteen verrattuna kasvua oli noin 250 prosenttia. Noin kymmenesosa käyttäjistä on aktiivisia mobiili-TV:n käyttäjiä sillä noin 120 000 ruotsalaista ilmoitti katsovansa mobiili-TV:tä päivittäin. Suosituimmat mobiilikanavat Ruotsissa ovat SVT, Aftonbladet, TV4 ja YouTube. Suomessa vastaaviin lukuihin tuskin päästään vielä tämän tai seuraavan vuoden puolella sillä täällä mobiili-TV:n käyttö on vasta aluillaan.

Lähteet:
Prosessori
ITviikko

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

117.1.2007 6:26

Oikeastaan tuohon tarvittaisiin aika hyvä ohjain + softa puhelimeen että se toimisi moitteetta, tai toinen vaihtoehto olisi sellainen että itse koodaaminen ja bittisyys tapahtuu palvelimella, eli vähän samalla tavalla kuin pc-pääte. Jos ajattelevat vaikka että muistikortilla/kiintikselle voisi tallentaa ellun dvd-formaatissa niin nämä nykyiset puhelimet eivä siihen pysty kun ne jo nyt nykivät vaikka juuri tv-kuvaa katsellessa, joko softa tai rauta on vielä tuollaiseen riittämätön ja ei sovi unohtaa myös sitä kännykän näyttöä senkin rajat tulevat vastaan. Turhaa touhua vain teknofriikit voivat asiasta innostua.

217.1.2007 13:10
Delarent
Inactive

Mie venaan et tulee känny mis on kameran sijast vaik integroitu videotykki :D sit täys HDTV respa :P

318.1.2007 10:36

Lainaus:
Delarent (Newbie) 17.1.2007 11:10 _
Mie venaan et tulee känny mis on kameran sijast vaik integroitu videotykki :D sit täys HDTV respa :P
no mitäs sil tekee? :D ripustat kattoon ton aina q tekee mieli kattoo telkkaria? ja maksat siitä about neljän videotykin hinnan. :D evo?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Applen tekoälytutkija – Konetta ei saisi laittaa ihmistä vastaan Applen tekoälytutkija – Konetta ei saisi laittaa ihmistä vastaan (26.4.2017 13:46)
Applen tekoälytiimissa työskentelevä ja Siri-puheavustajan perustajiin kuuluvan Tom Gruberin mukaan tekoälyn kehitys on vääjäämätöntä, mutta sitä pitäisi ensisijaisesti kehittämään helpottamaan ....
Parlamentti haluaa eroon maarajoituksista – Halvat eurooppalaiset nettikaupat avautuvat suomalaisille Parlamentti haluaa eroon maarajoituksista – Halvat eurooppalaiset nettikaupat avautuvat suomalaisille (26.4.2017 11:18)
Euroopan parlamentti on äänestänyt lakialoitteesta, jonka tavoitteena on kieltää digitaalisiin palveluihin lisättyjen maarajoitusten käyttö. Äänestyksen pohjalta parlamentti alkaa nyt neuvotella ....
Netflix tekee vihdoin viimeisen valloituksen – Laajenee Kiinaan Netflix tekee vihdoin viimeisen valloituksen – Laajenee Kiinaan (26.4.2017 09:02)
Kiina on ollut yhdysvaltalaisille teknologiayrityksille vaikea markkina valloittaa. Sen on saanut huomata esimerkiksi Netflix, joka on yrittänyt vuosien ajan neuvotella sisältösopimuksia maassa ....
Koreassa heräsi pelko – Tuleeko Apple-miljardien jälkeen krapula? Koreassa heräsi pelko – Tuleeko Apple-miljardien jälkeen krapula? (26.4.2017 08:24)
Apple on iso asiakas eteläkorealaiselle puolijohdeteollisuudelle ja se tulee näkymään ensi syksynä julkaistavissa uusissa iPhoneissa, joiden näytöt valmistetaan suurilta osin Samsungin tehtailla. ....
Nintendo päivitti Super Mario Runin sekä iPhonella että Androidilla Nintendo päivitti Super Mario Runin sekä iPhonella että Androidilla (25.4.2017 19:47)
Nintendo on päivittänyt yhtiön ensimmäisen älypuhelinpelin Super Mario Runin. Uusin versio on saapunut sekä iPhonelle, joka sai pelin jo viime vuonna, sekä Androidille, jolle Nintendo julkaisi ....
1 kommentti

Uutisarkisto