*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTuben antipiratismityökalut myöhässä?

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 3.1.2007 09:06 Kommentteja (3)

YouTuben antipiratismityökalut myöhässä? Financial Timesin mukaan YouTube lupasi mediayhtiöille toimittavansa työkalut tekijänoikeuksia loukkaavan materiaalin karsintaan vuoden 2006 loppuun mennessä. Vuosi vaihtui, mutta työkalut antavat yhä odottaa itseään, ja asiantuntijoiden mukaan viivästyksestä voi koitua ongelmia Googlelle, joka nykyään omistaa YouTuben.
YouTube joutui viime vuonna TV-, elokuva- ja levy-yhtiöiden silmätikuksi, kun huippusuositun palvelun valikoimista löytyi runsaasti käyttäjien lataamaa mutta mediayhtiöiden omistamaa materiaalia. Googlen omistama YouTube poisti osan materiaalista ja onnistui syyskuussa neuvottelemaan sopimukset useiden mediayhtiöiden kanssa.

Yhtenä mediayhtiöiden vaatimuksena sanotaan olleen, että YouTuben pitää kehittää palveluunsa työkalut luvattoman materiaalin karsimiseen. YouTube lupasikin kehittää suodatinteknologian (Content Identification Technology, CIS), jonka avulla mediayhtiöt voivat kontrolloida sisältöä. Joidenkin lähteiden mukaan suodatin luvattiin vuoden 2006 loppuun mennessä, mutta ainakaan tähän tavoitteeseen yhtiö ei päässyt. Tosin Ars Technica ei löytänyt mainintaa tällaisesta lupauksesta ainakaan julkisista lausunnoista, eikä YouTuben edustajakaan vahvistanut deadlinen olemassaoloa.

CIS-teknologian viivästys voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia Googlelle, povaa Gartnerin analyytikko Mike McGuire. McGuiren mukaan CIS:n kaltaiset järjestelmät ovat tärkeitä sillanrakentajia teknologia- ja mediayritysten välillä, eikä viivästyksille tule löytymään paljoa ymmärrystä. Jo parin viikon viivästys voi olla kohtalokas, hän povaa.

Viivästyksen uskotaan myös heikentävän Googlen asemaa neuvottelupöydässä, kun yhtiö yrittää muodostaa uusia jakelusopimuksia muiden sisällöntuottajien kanssa.

Ars Technica näkee asian kuitenkin eri valossa. Sivuston mukaan viivästys on vain eduksi Googlelle, eikä yhtiön tarvitsekaan täyttää mediayhtiöiden odotuksia. YouTuben vahvuus nimenomaan on, että sisältö tulee käyttäjiltä eikä mediayhtiöiltä. Mediayhtiöiden omat videoportaalit eivät ole yhtä suosittuja, sillä vahvasti DRM-suojatut ja kalliit palvelut (kuten MovieLink ja CinemaNow) eivät vetoa käyttäjien enemmistöön.

YouTube on nykyisellään mainio palvelu ja ilmainen mainoskanava viihdeteollisuudelle, kun käyttäjien tekemissä videoissa on pätkiä ohjelmista, elokuvista ja musiikkiteoksista. Kuten Ars Technicakin toteaa, vakavin YouTuben viihdeteollisuudelle aiheuttama uhka on näillä näkymin ainoastaan se, että palvelusta hyötyisi rahallisesti suoraan vain YouTube, kun viihdejätit jäävät nuolemaan näppejään.

Lähteet:
Ars Technica
Financial Times / MSNBC.com

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

13.1.2007 13:47

Lainaus:
Kuten Ars Technicakin toteaa, vakavin YouTuben viihdeteollisuudelle aiheuttama uhka on näillä näkymin ainoastaan se, että palvelusta hyötyisi rahallisesti suoraan vain YouTube, kun viihdejätit jäävät nuolemaan näppejään.
No näinhän siinä varmasti käy. Youtube tekee miljoonia ilmaisella palvelulla, ja mediajätit ei pääse osingoille...

Vaikka heidän ohjelmien katsojaluvut nousevat youtuben kaltaisten palveluiden takia.

24.1.2007 1:24

Nyt jo alkaa olla sen verran paljon kilpailevia palveluita että Youtuben täytynee keksiä jotain uutta pysyäkseen tämän markkina-alueen johdossa.

Toivottavasti "viihdejätit" ei kuitenkaan kastroi koko Youtubea, sen verran paljon siitä on hupia tähänkin asti riittänyt.

37.1.2007 9:48

Lainaus:
YouTube lupasikin kehittää suodatinteknologian (Content Identification Technology, CIS), jonka avulla mediayhtiöt voivat kontrolloida sisältöä.
Tämähän on suoraan kuin Stalinin ja Hitlerin ajoilta.
Vissiin kai Kiinallekin on jo luvattu samat työkalut "sisällön kontrollointiin"

Sananvapauteen ja demokratiaan ei kuulu tällainen sensuurivallan antaminen etenkään erittäin kyseenalaisella "etiikalla" toimiville tahoille.

Eli jatkossakin poistopyyntöjen tulee AINA mennä YouTuben hallinnon kautta, jotta voidaan varmistaa sananvapaus ja käyttäjien oikeusturva. Nythän viihdekorporaatioille tarjotaan helppoa mahdollisuutta mm. hävittää kaikkea laillistakin viihdekorporaatioiden omaa toimintaa kritisoivaa materiaalia.


Lainaus:
Mediayhtiöiden omat videoportaalit eivät ole yhtä suosittuja, sillä vahvasti DRM-suojatut ja kalliit palvelut (kuten MovieLink ja CinemaNow) eivät vetoa käyttäjien enemmistöön.
Sama pätee myös YouTubeen jos se silvotaan tekijänoikeusfasistien räsynukeksi. Mutta onneksi on jo mm. http://bubblare.fi/

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä (8.12.2016 15:20)
YouTube ja Netflix ovat olleet edelläkävijöitä Ultra HD -sisältöjen verkkojakelun testauksessa, mutta hiljalleen myös muut palveluntarjoajat ovat aloittaneet omat testinsä. Tuoreimpana esimerkkinä ....
YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – Se ei riitä YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – "Se ei riitä" (8.12.2016 14:55)
Taylor Swift ja monet muut artistit ovat kritisoineet voimakkaasti YouTubea ja Spotifyta siitä, että ne mahdollistavat musiikin kuuntelemisen täysin ilmaiseksi. Molemmissa tapauksissa artistit ....
1 kommentti
Super Mario Runista tulossa uusi villitys? Peliä pääsee kokeilemaan Applen myymälöissä Super Mario Runista tulossa uusi villitys? Peliä pääsee kokeilemaan Applen myymälöissä (8.12.2016 12:23)
Nintendon on määrä julkaista odotettu Super Mario Run -mobiilipeli iPhonelle ja iPadille 15. joulukuuta. Esimakua uudesta pelistä on kuitenkin tulossa saataville jo tänään, paljasti Nintendon ....
Bluetoothista uusi versio – Nopeuteen ja kantomatkaan iso parannus Bluetoothista uusi versio – Nopeuteen ja kantomatkaan iso parannus (8.12.2016 11:40)
Bluetooth SIG on julkaissut kehittämästään langattomasta tiedonsiirtostandardista viidennen version, jonka luvataan mahdollistavan monipuolisemmat IoT-laitteet sekä niiden joustavamman käytön kotona. ....
Applekaan ei pysty haastamaan Spotifyta? Jää tilaajamäärissä jälkeen Applekaan ei pysty haastamaan Spotifyta? Jää tilaajamäärissä jälkeen (8.12.2016 11:09)
Vuoden 2015 kesällä lanseerattu Apple Music -suoratoistopalvelu on kerännyt tähän mennessä 20 miljoonaa tilaajaa. Pitempään markkinoilla toimineella Spotifylla on syyskuussa päivitetyn tilastotiedon ....

Uutisarkisto