*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Applea vastaan useita oikeusjuttuja

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 30.12.2006 20:32 Kommentteja (9)

Applea vastaan useita oikeusjuttuja Applen loppuvuosi ei ole mennyt aivan odotusten mukaan, sillä Applea vastaan on nostettu loppuvuodesta useita oikeusjuttuja ja sillä on ollut ongelmia Yhdysvaltain rahoitustarkastuksen kanssa optioista. Ensimmäinen oikeusjuttu syyttää Applea laittoman monopolin luomisesta. Tämä juttu koskee iTunesin ja iPod-soittimen yhteensopivuutta, jota ei ole avattu kilpailijoille. Tämän takia iTunesista ostettuja videoita tai musiikkia ei voi toistaa kuin iPod-soittimissa ja Motorolan Rokr-matkapuhelimissa. Apple ei myöskään halua tukea iPod-soittimissa muita DRM-tekniikoita kuin omaa FairPlayta.
Applen DRM-politiikka ei tule ensimmäistä kertaa esille sillä asiaa on käsitelty aikaisemmin tänä vuonna sekä Ranskassa että Skandinavian maissa.

Toinen oikeusjuttu koskee iBook G4 -kannettavia, jotka syytteen mukaan vikaantuvat tavallista useammin. Kolmas oikeusjuttu koskee Niken ja Applen yhteistyössä tekemää ominaisuutta, joka mahdollistaa Niken juoksukenkien ja Applen iPodin yhteistyön, jonka avulla juoksijat voivat pitää kirjaa siitä kuinka paljon he ovat juosseet ja millä nopeudella. PhatRat Technology LLC:n nostamassa syyttessä sanotaan tämän yhdistelmän rikkovan heidän omistamaansa patenttia.

Kaikki jutut tulivat esille Applen Yhdysvaltain rahoitustarkastukselle SEC:lle antamassaan lausunnossa. SEC on tutkinut viime aikoina useita eri yrityksiä mm. optiosotkujen takia. Optio-ongelmia oli myös Applella, jonka toimia SEC tutki kolmen kuukauden ajan.

Lähteet:
BBC News
Yahoo News
Digitoday

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

130.12.2006 21:05

Ihan oikein .. !

Että olis joillakin muillakin välillä vähän sanomista näilläkin markkinoilla ja ettei Applesta tule uutta mikkisoftaa :S

230.12.2006 22:10

Apple, just got owned :-)

331.12.2006 6:35

Lainaus:
Apple, just got owned :-)

431.12.2006 11:30

En tiedä tarkemmin asioista kuin tuo uutinen antaa kertoa, mutta osa kuulostaa aika tuulesta temmatuilta syytteiltä.

Otetaan vaikka tuo iPod iTunes -jupakka: Mitä laitonta on luoda palveluita ainoastaan omalle tuotteellen? Vähän sama kuin se, että Nokian puhelinten kuoret ei sovi muihin puhelimiin. Ja vaikken olekkaan DRM:n puolella vaan sitä vastaan, on kuitenkin kiistämätön fakta, että kuluttajat, jotka ovat ostaneet DRM:llä suojattuja tuotteita ovat kusessa ihan itsensä takia, sillä itseppähän he hyväksyivät sopimusehdot ostaessaan tuotteita. Se pieni ruutu siinä "Hyväksyn sopimusehdot" -tekstin vieressä merkitsee usein niin paljon... Se, että onko eettisesti oikein luoda kyseisenlaisia ehtoja on lainsäätäjien ongelma.

iBookin hajoamis -haaste sensijaan lienee aiheellinen, ainakin näiden tietojen perusteella.

Onko PhatRat patentoinut "mp3-soittimen ja kenkien välisen tiedonsiirron"? Olisi kiehtovaa tietää tarkemmin näiden syytteiden taustat.

531.12.2006 11:44

Lainaus:
Mitä laitonta on luoda palveluita ainoastaan omalle tuotteellen? Vähän sama kuin se, että Nokian puhelinten kuoret ei sovi muihin puhelimiin.
Nokian ei katsota pyrkivän luomaan monopolia kuorien eikä minkään muunkaan takia. Nokia ei sovi vertaukseksi, mutta vertaappa EUn ja Microsoftin välistä oikeudenkäyntiä tähän. On melko pitkälle samat syyt, paitsi että haasteen syynä vivahde-ero.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.12.2006 @ 11:45

631.12.2006 12:30

Lainaus:
Mitä laitonta on luoda palveluita ainoastaan omalle tuotteellen? Vähän sama kuin se, että Nokian puhelinten kuoret ei sovi muihin puhelimiin.

Mutta muutkin matkapuhelimien kuoria tekevät voivat tehä omista kuoristaan nokiaan yhteensopivia. ;)

On tuokin kyllä naurettavaa...toisaalta napsahti applelle jouluylläri vähän jälkikäteen :D

731.12.2006 21:12

Eipä oo Applellakaan helppoo:)

82.1.2007 3:34
tuhero
Inactive

Lainaus:
[quote]Mitä laitonta on luoda palveluita ainoastaan omalle tuotteellen? Vähän sama kuin se, että Nokian puhelinten kuoret ei sovi muihin puhelimiin.

Mutta muutkin matkapuhelimien kuoria tekevät voivat tehä omista kuoristaan nokiaan yhteensopivia. ;)

On tuokin kyllä naurettavaa...toisaalta napsahti applelle jouluylläri vähän jälkikäteen :D [/quote]Kyllähän muutkin voivat tehdä musiikkia joka soi iPodissa mutta sillon he eivät vaan voi laittaa kappaleisiin DRM suojauksia.

92.1.2007 6:43

Whiitzer:
"Ihan oikein .. !

Että olis joillakin muillakin välillä vähän sanomista näilläkin markkinoilla ja ettei Applesta tule uutta mikkisoftaa :S"

Njoo mikkisofta on kuitenki paljon parempi mikkisofta kun mitä omppu olis :S. Niitä ei kuitenkaan paljoo yhteistyö yleisön kanssa kiinnosta. Mikkisofta on siitä kuitenki kiva että ne tekee mitä ihmiset ihmiset haluaa tietyissä rajoissa. Ihan kuka tahansa voi rekisteröityä niiden projekteihin mukaan ja kertoa omat mielipiteensä. Vistan kaltasia projekteja niillä on muitakin jatkuvasti kymmeniä menossa mutta harva tietää ottaa kantaa vaikka kiinnostaisikin.

Ja toi patentin rikkominen voi olla ihan tosikin kun patentit on muutenkin aina sellasia kiistanalaisia. Saattaa mennä aavistuksen vierestä mutta varmasti patentin haltiaa ottaa nuppiin menetyksensä joten pitää sitä ainakin yrittää saada omansa pois.

Toi iTunes juttu oli ihan tosi että hittoako sieltä mitään ostaa ku ei toimi missään ne musat. Ostais jostain muualta ni toimii joka paikassa - myös iPodissa. Vai toimiiko laillisesti ostettu suojattu musa iPodissa vai pitääkö ripata omat ämpeekolmoset? Jos ei toimi ja apple pakottaa ostamaan laillisen ipod musansa itunesista niin sillon tuo juttu on aiheellinen. Tosin eipä tarvii ipodiakaan kauaa katella kun on se ms zune valtaamassa maailmaa ja palvelut on varmaan taas nopeasti paljon paremmat ja yhteensopivuus hyvää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
1 kommentti
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto