*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

iTunes vuokraa, Movielink polttaa ja Youtube oikeuteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 18.7.2006 15:04 Kommentteja (13)

iTunes vuokraa, Movielink polttaa ja Youtube oikeuteen Nettivideoiden markkinat kuumenevat. Think Secretin saamien tietojen mukaan Apple julkaisee iTunesin kautta toimivan elokuvien nettivuokrauksen. iTunesin valikoimiin ilmestyisi elokuvia Walt Disney, Universal Studios, Paramount Pictures ja Warner Bros. studioilta. Se että avautuuko palvelu saman tien kun se julkaistaan WWDC (Worldwide Developers Conference) tapahtumassa elokuun seitsemäs päivä jää nähtäväksi. Myöskään siitä onko elokuvien vuokraus rajattua ajan vai katselukertojen mukaan ei ole tietoa tai mikä on vuokrauksen hinnoittelu.
Movielink aikoo lisätä palveluunsa käyttäjälle mahdollisuuden polttaa elokuvat DVD-Video-levyksi. Tämä mahdollistaisi elokuvien katsomisen myös muillakin laitteilla kuin tietokoneilla ja lisäisi palvelun käyttömukavuutta huomattavasti. Sonic Solutions on kehittänyt polttamisen mahdollistavan ohjelman ja DRM-tekniikan, jolla estetään elokuvien polttaminen useampaan kertaan ja myös elokuvan kopioiminen DVD-levyltä toiselle. Tekniikan toimivuudesta ei ole toistaiseksi tietoa, DVD-Video levyjen kopiointisuojaukset ovat toistaiseksi osoittautuneet helposti kierrettäviksi ja murrettaviksi, joten Sonic Solutionsilla on iso haaste edessään. Siitä että laskutetaanko kuluttajaa epäonnistuneista poltoista ei ole kerrottu. Myös palvelun kautta poltettujen elokuvien kuvanlaatu on todennäköisesti huonompi kuin suoraan kaupasta ostetun DVD-levyn kuvanlaatu.

Youtube palvelu on haastettu oikeuteen, haastajana on Los Angeles News Service. Sen mukaan Youtube on levittänyt ilman lupaa LANS:in kuvaamaa materiaalia. LANS on myös aikaisemmin puolustanut hanakasti oikeuksiaan haastamalla useita uutistoimistoja oikeuteen, kun ne ovat käyttäneet luvatta vuoden 1992 Los Angelesin mellakoissa kuvattua materiaalia. Youtuben kautta katsotaan yli 100 miljoonaa videota joka päivä ja palveluun ilmestyy päivittäin yli 65 000 uutta videota. Youtuben kautta katsotaan 60% kaikista internetissä katsottavista videoista. Palvelussa on töissä 30 työntekijää, joten kaikkien videoiden tarkistaminen ennakkoon tai tekijänoikeuksia loukkaavan videon poistaminen välittömästi ei ole mahdollista. Youtube ei ole kommentoinut haastetta.

Lähteet:
Think Secret
DailyTech
Hollywood Reporter, ESQ.
Reuters.com

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

118.7.2006 16:30
jartsi12
Inactive

Rahaa lisää ja lisää, kukapa sitä ei haluaisi mutta on jo aika turhauttavaa lukea näitä koko ajan.. Toivottavasti Youtube voittaa juttunsa.

218.7.2006 16:50

aika turhaa touhua vuokrata jotain divx leffoja

318.7.2006 17:19

Toistamieltä tuon divx:ien vuokaamisesta. Itse olisin hyvinkin tyytyväinen, jos niitä vuokrattaisiin sopivaan hintaan ja sopivilla ehdoilla. Hinta korkeintaan euron. Mukana pitäisi saada suomitekstit ettei tarvitsisi aina http://www.subsearch.org ista käydä teksetä erikseen hakemassa. Olen ihmetellytkin miten googlevideo ja youtube saa oikein levittää noinkin vapaasti tekijäoikeudenalaista materiaalia. No toivottavasti voittavat kuitenkin jutun.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.7.2006 @ 17:21

418.7.2006 18:48

No onko tuo nyt niin hirveää jos jostain tv sarjasta tai uutisista joku pikku clippi tuonne upataan? Noita netti musiikki ja leffa vuokraus palveluita voi ruveta harkitsemaan heti kun laatu on kohdallaan ja DRM roipellukset jätetään pois. Hinankin pitäisi olla kohtuullinen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.7.2006 @ 18:50

AMD Phenom II 965 BE, Asus M3A32-MVP Deluxe, Corsair 2x 2Gt 1066Mhz DDR2, Asus HD 6870 1Gt, Seasonic S12 Energy Plus 550W

518.7.2006 18:49

Uuuh, uus DRM...

619.7.2006 3:58

LANSilla näkyy pitävän kiirettä, voi voi jos tuohon pitää ruveta. Tuo vuokraus tuntuisi pätevältä ja jos tosian vielä saisi poltella dvd:ksi, niin hyvä. Koska aina ei tule pengottua kauppojen dvd-valikoimaa..

719.7.2006 6:40

Mielestäni ihmisillä pitäisi olla vapaa pääsy uutismateriaaliin, kuten lehtiartikkeleihin, kuviin ja videoihin, ja jos ei ihan samantien, niin nyt ainakin jonkin aikarajan jälkeen, kuukausi tai vuosi luulisi riittävän ihan hyvin. Materiaalin kaupallisesta käytöstä (esim. dokumenttielokuvissa) voisi toki maksaa vaikka viiteen vuoteen asti. Mitenköhän nopeasti AnyDVD:hen ilmestyy Sonicin suojauksen murtava päivitys....

819.7.2006 10:08

Ei se DRM edes ole pahinta noissa vuokravideoissa yms jutuissa. Vaan heikko kuvanlaatu, 95% varmuudella "vuokraus-softat" toimivat pelkästään windowsissa ja siinäkin IE:llä.. Se että itse tiedostoon olisi lisätty jotain pientä kopiosuojaa on ok, kunhan saan valita ohjelman millä sitä katson ja voin polttaa sen tiedoston siihen formaattiin mihin haluun.

919.7.2006 17:28

YouTubea suojaa DMCA:n pykälä, jonka mukaan Internet-palveluntarjoajaa (en muista tarkkaa termiä, jotain tuommosta kuitenkin) ei voi haastaa (ns. safe harbor), vaikka hostaisivatkin materiaalia joka loukkaa jonkun toisen tekijänoikeutta, jos vain ko. palveluntarjoaja poistaa materiaalin palvelimiltaan kun saavat tekijänoikeuden haltijalta ilmoituksen.

1020.7.2006 11:21

"95% varmuudella "vuokraus-softat" toimivat pelkästään windowsissa ja siinäkin IE:llä." Tuskimpa sentään, jos Apple on kyseessä.

1120.7.2006 18:10

Piti nyt ihan rekisteröityä tuonne YouTube.Comiin ja käydä katsomassa mitä sieltä oikein löytyy.... Ja täytyy sanoa että siellähän on vaikka mitä!!! Toki, melkein joka toisessa videossa on tekijänsuojattua materiaalia (pätkiä elokuvista, musiikkivideoita yms), mutta on siellä muutakin. Siis uskomaton paikka... todellinen maailman "sulatusuuni". Itse ihastuin noihin fanivideoihin, joissa otetaan pätkiä elokuvista/sarjoista ja heitätään musiikit taustalle. Sitä en vaan käsitä, mitä haittaa noista on elokuva studioille. Tuohan on vaan loistavaa mainosta heille ja heidän tuotteilleen. Ja nyt ovat haastamassa sivustoa käräjille. Ei mene jakeluun. Ymmärtäisin, jos siellä olisi kokonaisia elokuvia, mutta että jonkun musiikkivideon takia nostetaan tuollainen kohu.... ei ymmärrä. =/ ...muuten, kannattaa käydä katsomassa pätkä: Neo vs Robocop. Loistavaa jälkeä saatu tuohon video pätkään =)

1222.7.2006 15:17

No ei YouTubeen nyt tarvii rekisteröityä jos ei tahdo katsella R-rated videoita.

1322.7.2006 15:55

Quote:
No ei YouTubeen nyt tarvii rekisteröityä jos ei tahdo katsella R-rated videoita.
Ei vai =/ ...no se on kai sitten pakko surffailla kattomaan niitä R-videoita ;)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Xiaomin uusi Mi Mix -älypuhelin häikäisee ulkonäöllään Xiaomin uusi Mi Mix -älypuhelin häikäisee ulkonäöllään (25.10.2016 20:55)
Xiaomi on julkaissut tänään Mi Note 2:n lisäksi mielenkiintoiselta näyttävän Mi Mix -älypuhelimen. 6,4 tuuman Mi Mix on käytännössä reunukseton kolmelta sivulta ja kosketusnäyttö valtaa 91,3 ....
Xiaomi esitteli todellisen tehoälypuhelimen – tällainen on Mi Note 2 Xiaomi esitteli todellisen tehoälypuhelimen – tällainen on Mi Note 2 (25.10.2016 17:56)
Kiinalainen Xiaomi on tänään julkaissut 5,7 tuuman Mi Note 2 -huippuälypuhelimen. Mi Note 2 on varusteltu 2560×1440 pikselin näytöllä, Qualcomm Snapdragon 821 -järjestelmäpiirillä, 4070 milliampeeritunnin ....
WhatsApp laajenee Skypen tontille – Videopuhelut otetaan käyttöön WhatsApp laajenee Skypen tontille – Videopuhelut otetaan käyttöön (25.10.2016 11:20)
WhatsApp on ottamassa videopuhelut käyttöön, kertoo Android Police -verkkosivusto. WhatsApp ei ole itse viestinyt asiasta mitään, mutta ominaisuus on saatu toimimaan Android-sovelluksen uusimmilla ....
Aina ei Applekaan onnistu – myynti -70 % Aina ei Applekaan onnistu – "myynti -70 %" (25.10.2016 10:52)
Markkinatutkimusyhtiö IDC:n raportin mukaan Apple Watch -älykellon kappalemääräinen myynti putosi heinä-syyskuun aikana jopa 70 prosenttia. Samankaltaiseen suuntaan kehitys on kulkenut monella ....
Paratiisissa ongelmia: Tämän hetken kuumin start up kärsii sisäisistä riidoista Paratiisissa ongelmia: Tämän hetken kuumin start up kärsii sisäisistä riidoista (25.10.2016 09:22)
Yksi kuumimmista nousevista tähdistä start up -kentällä on kiistatta AR-laseja kehittävä Magic Leap, joka on parissa vuodessa saanut hankittua pääomia noin 1,39 miljardia dollaria. Magic Leap ....

Uutisarkisto