*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Ricohin komponentti yhdistää Blu-Rayn ja HD-DVD:n?

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.7.2006 17:38 Kommentteja (9)

Ricohin komponentti yhdistää Blu-Rayn ja HD-DVD:n? Japanilainen elektroniikkajätti Ricoh lupaa kuluttajille helpotusta HD-tason DVD-formaattien väliseen kädenvääntöön. Yhtiö on nimittäin kehittänyt komponentin, jonka avulla sekä tuoreiden HD-DVD- ja Blu-Ray- että tutumpien DVD- ja CD-levyjen lukeminen onnistuu yhdellä asemalla.
Ricoh esittelee kehittelemänsä optisen komponentin kansainvälisillä optoelektroniikan messuilla Tokiossa tämän viikon lopulla. Laitevalmistajien käyttöön osia on määrä toimittaa jo tämän vuoden lopulla.

Eri levyformaattien luku samaa optista lukijaa käyttäen ei ole aivan ongelmatonta, sillä sisältö on tallennettu eri syvyydelle eri levytyypeissä. HD-DVD-levy käyttää DVD-levyjen kanssa yhteistä 0,6 mm syvää uraa, kun taas Blu-Ray-levyllä datakerroksen syvyys on 0,1 mm.

Ricohin kehittämä ratkaisu ongelmaan on diffraktiolevy, joka asetetaan aseman laserin ja objektiivilinssin väliin. Useiden levyformaattien lukemiseen suunnitellut asemat osaavat tunnistaa levyn tietojen perusteella kyseessä olevan levytyypin. Tämän jälkeen asema säätää diffraktiolevyn avulla lasersäteen osumaan oikealle lukusyvyydelle levyn pinnasta.

Mikäli komponentti saadaan onnistuneesti ja edullisesti käyttöön kuluttajalaitteissa, ovat hyödyt formaattiviidakossa kompuroivalle kuluttajlle selkeät. Kaikkia levytyyppejä tukeva asema olisi varma valinta tilanteessa, jossa jonkin levytyypin häviäminen markkinoilta on konkreettinen uhka.

Ricoh lupaa, että komponentin avulla kaikkien neljän formaatin levyjen luku ja kirjoitus onnistuu yhdellä
asemalla. Tuettuna ovat myös monikerroslevyt. Alkuvaiheessa yhtiö tosin lupaa toimittaa vain lukemaan kykeneviä asemia, sillä diffraktio aiheuttaa tehon hukkaa laserissa. Siksi kirjoimiseen vaadittaan normaalia tehokkaampia lasereita.

Lähteet:
News.com
EE Times

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

110.7.2006 18:16

Se on hyvä alku

210.7.2006 18:35

Mukavaa että jo tässä vaiheessa saadaan tälläistä aikaan.

310.7.2006 19:21

Vai vielä blue ray floppaa, kattia kanssa.

410.7.2006 19:42

Hyvä alku tosiaan, toivottavasti pian selviäisi kumpinoista voittaa vai saako ne joltain kolmannelta turpaansa...hd-dvd vahvoilla ms:n tuen kautta, blue-ray taas tuon ps3:n tukemana, mutta jos ps3:n loppaa niin se on tuomi myös aikaspitkälti myös blue-raylle. tulee mileeni aina se beta-vhs kamppailu...ja kuinkas siinä kävikään...minä ainakin ostan sitten niitten halvannettua rajusti pc-hen tuollaisen compoaseman ja tsekkan siiten tuonne kotiteatterin kanssa sen yleisemmän...

510.7.2006 19:46

Hieno juttu...

611.7.2006 6:28

Tuo asema kyl varmasti tulee aika monen käyttäjän tarpeisiin.

711.7.2006 7:11

Onneksi on vielä yrityksiä, jotka ajattelevat yleistä etua ja palvelevat kuluttajia sen sijaan, että ovat tukehtua omaan erinomaisuuteensa kehittäessään aina 10 rinnakkaista formaattia. Kun saavat tuotua aseman joka sekä lukee, että kirjoittaa niin vaikka hinta olisikin hieman korkeampi (tosin putoaahan se) niin tulisi se silti varmasti ostettua.

811.7.2006 10:52

Mitähän mahtaa mokkulan hinnaksi tulla??.. Noo, pessimistisestä ajattelusta huolimatta loistavaa jos tällainen comboasema saataisiin aikaiseksi.

912.7.2006 8:01

tuohan olisi jo edistyaskel. ja ilmeisesti näin tulee käymäänkin ? tai joku keksisi sanoa ettei ricoh pystynytkään siihen.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville (18.8.2017 13:35)
Toukokuun lopulla ryminällä älypuhelinmarkkinoille yrittäneen Essentialin kompurointi kesän aikana on ollut hirvittävää katsottavaa, mutta yhtiö näyttää vihdoin saanen rivinsä kuntoon ja se ....
Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita (18.8.2017 12:57)
Aikoinaan kyseenalaisilla keinoilla käyttäjiä Facebookista kahminut deittipalvelu Badoo on lisännyt sovellukseensa mahdollisuuden käydä videopuheluita "mätsien" kesken. Ajatuksena on, että ....
iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi (18.8.2017 11:40)
Nimimerkkiä xerub käyttävä hakkeri väittää selvittäneensä iPhone 5s -älypuhelimen Secure Enclave -tietoturvapiirin firmwaren salausavaimen. Secure Enclave -piiri on osa älypuhelimen A7-järjestelmäpiiriä ....
Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta (18.8.2017 11:11)
Applen tuotteita on kehuttu monesti siitä syystä, että niiden käyttölogiikan omaksuminen ei vaadi ohjekirjaa, vaan kaikki "vaan toimii". Monessa tapauksessa Applen tuotteet ovat varmasti hyvin ....
Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa (18.8.2017 11:04)
Nintendolla voidaan olla tyytyväisiä kuluvasta vuodesta. Yhtiön tuorein konsoli, Nintendo Switch, on kärsinyt aiemmin kroonisista toimitusvaikeuksista, mutta tilanne helpotti vihdoin heinäkuussa. ....

Uutisarkisto