*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Ensituntumaa Blu-Rayn laadusta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 20.6.2006 07:36 Kommentteja (9)

Ensituntumaa Blu-Rayn laadusta DVD-levyn seuraajan asemaa havitteleva Sonyn Blu-Ray rantautuu tänään virallisesti markkinoille, ja Internetiin on ilmaantunut ensimmäisiä käyttökokemuksia laitteista sekä levyistä. Kokemukset ja kommentit vaihtelevat kehuvista varovaisen kriittisiin.
High-Def DVD Digest on saanut käsiinsä ja arvostellut kolme Blu-Ray-elokuvaa, The Fifth Element, Aina eka kerta (50 First Dates) ja xXx. Sivusto kertoo ensi kokemusten olleen kaksijakoisia. Testisoittimena käytettiin Samsung BD-P1000:a.

SamsungKolmesta elokuvasta parhaaseen kuvanlaatuun ylsi Aina eka kerta, joka komediana ei koettele levyformaatin ja kuvanpakkauksen äärirajoja millään lailla. Fifth Elementin kuvan testaaja koki teräväksi ja värikylläiseksi, mutta pehmeäksi verrattaessa HD-DVD -julkaisujen kuvanlaatuun. Kuva oli hyvää, mutta keskivertoa teräväpiirtomateriaaliksi, ja ero hyvin skaalattuun DVD-kuvaan jäi melko pieneksi.

Suurimman pettymyksen kolmesta testatusta elokuvasta tuotti xXx, johon testaaja kohdisti suurimmat odotukset. Kuva oli jälleen kohtalainen, mutta läheltä tarkasteltuna sotkuinen pistemössö. Kaikkien elokuvien kohdalla ääniraita todettiin sen sijaan hyvätasoiseksi. Blu-Raylla käytetään häviötöntä PCM 5.1 surround -formaattia, joka testaajan mukaan toimi hyvin ja pärjää vertailussa HD-DVD:n Dolby TrueHD ja Dolby Digital-Plus -ääniraidoille.

PCMagin alasivusto Gearlogissa sekä BusinessWeekissa kerrotaan ensi kokemuksia Sonyn VAIO VGN-AR190G -kannettavasta, joka on varustettu Blu-Ray-asemalla. Laitteen mukana toimitetaan HD-elokuva Lentävien tikareiden talo (House of the Flying Daggers).

Molemmat sivustot kehuvat elokuvan kuvanlaatua erittäin hyväksi, joskin myöntävät että laadun arviointi 17-tuuman näytöltä ei anna kattavaa kuvaa todellisesta laadusta. Gearlog kertoo myös kuvanlaadullisista ongelmista kohtausten alussa, mikä ilmenee kuvan häiritsevänä tärisemisenä. Ongelma kuitenkin kuitataan ohjelmistovikana, johon on jo luvattu korjaus seuraavassa päivityksessä.

Lähteet:
High-Def DVD Digest
BusinessWeek
Gearlog

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

120.6.2006 7:49

Ensi tuntuma, yhdys sana.

220.6.2006 8:22

Rakentava kone jaru kritiki. Korjasin silti. Jos ei ole mitään muuta sanottavaa, niin voit jatkossa pitää aivoituksesi ihan omana tietonasi.

320.6.2006 8:43

No voiko uusilta koneilta odottaa huippusuorituskykyä? Peniä virhetä niissä tahtoo aina olla, ostit minkä laitteen tahansa. e. Tuohon oli lisätty tuo toinen kuva, ihmettelin aluksi että uutisoitiinko tässä myös ensimmäisestä Pr0n-pätkästä blu ray levyllä. Mutta ei nyt sentään :D

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.6.2006 @ 08:45

420.6.2006 9:22

Käsittääkseni kaikissa kolmessa mainitussa leffassa käytettiin antiikkista MPEG2-pakkausta yhdessä 1-kerroksisen (25GB) Blu-ray-levyn kanssa. Joten en yhtään ihmettele, että kuvanlaatu oli aika heikkoa.

520.6.2006 12:13

Ainahan alku on hankalaa... Windows XP:tähän paikkaillaan vieläkin, vuosia julkaisun jälkeen :) Ja silti se on käytetyin, oli syyt sitten mitä tahansa!

621.6.2006 12:43

saas nähdä milloin alkaa tuleen HD-DVD / Blu-ray rippejä varestettaviksi? arvaksia? vai joutuuko menemään myymälään warestamaan?

721.6.2006 13:21

Pakko kirjoittaa --> ottaako adminit tosiaan herneitä nenään tuommoisista 12-vuotiaiden kakararoiden kirjoituksista.

822.6.2006 6:13

keitto: jep (anteeksi offtopic) Edit: ei nyt kaikki.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.6.2006 @ 06:14

923.6.2006 9:03

sääli että xXx tuotti suurimman pettymyksen. onneksi tuo laite nyt tuli markkinoille, olen aina tuuminut että mikä tahansa tuote, niin jos se päätyy markkinoille aikaisemmin niin sen hintakin laskee nopeammin. no aluksi tuolla tuotteella on hintaa ja sitä eivät hommaa ilmeisesti kuin yritykset, ja toisaalta kiitos heille että edes joskus hinta laskee. ja pitää muistaa ettei tuo blu-ray soitin ole suinkaan ensimmäinen maailmassa. ammattilaiskäytössä niitä on ollut jo yli 2 vuotta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.6.2006 @ 15:29

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa (20.7.2017 12:16)
Älypuhelinbuumin laantuessa teknologiayhtiöiden fokus on siirtynyt levittämään langattoman tiedonsiirron mahdollisuuksia arkipäiväisempiin laitteisiin, joissa tiedonkäsittelyllä saadaan aikaa ....
2 kommenttia
Facebook haastaa jälleen foorumit – Esitteli uuden viestintäkanavan Facebook haastaa jälleen foorumit – Esitteli uuden viestintäkanavan (20.7.2017 11:30)
Facebook on ottanut käyttöön jälleen uuden yhteisöllisen ominaisuuden, jonka avulla kiinnostavat henkilöt, yhteisöt tai brändit voivat olla tiiviimmin yhteydessä faneihinsa. Ominaisuuden nimi ....
Apple paljastaa tutkimustietojaan julkisesti – Yrittää houkutella tutkijoita Apple paljastaa tutkimustietojaan julkisesti – Yrittää houkutella tutkijoita (20.7.2017 09:07)
Apple harvemmin puhuu julkisesti mitä kaikkea sen tuotekehityslaboratorioissa oikein puuhataan, mikä on hankaloittanut esimerkiksi tutkijoiden rekrytointia. Monet huippututkijat haluavat julkistaa ....
Apple julkaisi iOS 10.3.3-version iPhonelle ja iPadille Apple julkaisi iOS 10.3.3-version iPhonelle ja iPadille (19.7.2017 23:20)
Apple on julkaissut mobiilialustastaan uuden version kaikkien kuluttajien saataville. Uusi versio on nyt tarjolla kaikille iOS 10:tä tukeville laitteille. Päivityksen voi asentaa iPhonelle, ....
Nokia-puhelimia valmistavan HMD Globalin toimitusjohtaja sai kenkää Nokia-puhelimia valmistavan HMD Globalin toimitusjohtaja sai kenkää (19.7.2017 20:40)
HMD Global tuli tunnetuksi viime vuonna hankkiessaan oikeudet Nokia-brändiin puhelinmarkkinoilla ja vuokratessaan lisenssejä mobiiliteknologioihin Nokialta. Sittemmin yhtiö on julkaissut useita ....

Uutisarkisto