*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Myös Ruotsi tyytymätön iTunesiin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 12.6.2006 18:53 Kommentteja (7)

Myös Ruotsi tyytymätön iTunesiin Applen iTunes-verkkokauppa on tänä vuonna ollut paitsi levy-yhtiöiden myös kuluttajan asemasta huolissaan olevien järjestöjen kritiikin kohteena. Esimerkiksi Norjassa haetaan oikeusasiamieheltä ratkaisua siitä, polkeeko iTunes kuluttajan oikeuksia. Nyt myös Ruotsi on liittynyt iTunesin tiukkan DRM-politiikan kritisoijiin.
Tällä hetkellä Applen musiikkikaupasta ostettua musiikkia voi toistaa ainoastaan yhtiön omilla iPod-soittimilla, jotka tukevat FairPlay-kopiosuojausta. Asiakkaat joutuvat lisäksi ostaessan sitoutumaan erittäin tiukkoihin ja epäreiluihin käyttöehtoihin, jotka jättävät Applelle oikeuden päättää esimerkiksi ehtojen muuttamisesta vielä silloinkin, kun kappale on jo ostettu.

Sekä Tanskassa, Norjassa että nyt myös Ruotsissa on pyydetty viranomaisia selvittämään, onko Applen toiminta laillista. Ruotsin kuluttajaviraston edustaja Marianne Aabyhammarin kanta on selvä: "iTunesin käyttöehtosopimus on laiton kaikissa kolmessa maassa [Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa]", Aabyhammar toteaa.

Aabyhammar sanoo myös, että mikäli iTunesin käyttöehdot eivät Ruotsissa muutu, täytyy asia ratkoa mahdollisesti maan markkinaoikeudessa. Kritiikkiä sai osakseen myös iTunesin käyttöehtosopimus, joka on jätetty osittain englanninkieliseksi.

Applen musiikkikauppa on kieltämättä edistänyt suuresti digitaalisen musiikin myyntiä. Silti yhtiöön kohdistunut kritiikki on aiheellista, sillä kuluttajan valintoja rajoitetaan kohtuuttomasti Näyttääkin vahvasti siltä, että ainakin Euroopassa yhtiö joutuu pian tarkastamaan toimitapojaan, ellei jopa mahdollisesti lisensoimaan DRM-järjestelmäänsä myös muille soitinvalmistajille.

Lähteet:
Yahoo News
Engadget

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

112.6.2006 19:00

Montakohan päivää applen historiaan kuuluu, etteivät olisi olleet haastettuna...

212.6.2006 19:29

sinäällään hyvä, että näitä tälläisiäkin firmoja vahditaan tai on alettu vahtimaan etteivät tee mitään laitonta, vielä kun alkaisivat M$, RIAA:ta, MPAA:ta ja muita vastaavien toimintaa tarkkailemaan ja tekisivät kuluttajaystävällisempiä näiden palveluista.

313.6.2006 5:25

Kiiveri on oikeasssa mitäisi myös näitä ylikansallisia yhtiöitä myös valvoa, mutta riaalla ja kumpp. taitaa vain olla rahaa liikaa jolla mällätä.

413.6.2006 11:17

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 00:10

513.6.2006 16:17

Kopiosuoja asiat on ollu ongelma viimeaikoina ja tulee olemaan vielä pitkään.

613.6.2006 20:25

@zipzap pidät pilkun viilaamisesta? ehkäpä vain tarkoitin tuolla kommentillani esim. mikkisoftaa ja nuo yhtiöt eivät ehkä tarjoa tavalliselle kansalaiselle palveluita, mutta ovat mukana viemässä rahat ja polkemassa oikeuksia. Löytyykö vielä nus********?

713.6.2006 20:40

,,,,,,,,,,,,,,,,,, näitä pilkkuja ei olekaan vielä nussittu [/offtopic]

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
1 kommentti
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto