*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Myös Ruotsi tyytymätön iTunesiin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 12.6.2006 18:53 Kommentteja (7)

Myös Ruotsi tyytymätön iTunesiin Applen iTunes-verkkokauppa on tänä vuonna ollut paitsi levy-yhtiöiden myös kuluttajan asemasta huolissaan olevien järjestöjen kritiikin kohteena. Esimerkiksi Norjassa haetaan oikeusasiamieheltä ratkaisua siitä, polkeeko iTunes kuluttajan oikeuksia. Nyt myös Ruotsi on liittynyt iTunesin tiukkan DRM-politiikan kritisoijiin.
Tällä hetkellä Applen musiikkikaupasta ostettua musiikkia voi toistaa ainoastaan yhtiön omilla iPod-soittimilla, jotka tukevat FairPlay-kopiosuojausta. Asiakkaat joutuvat lisäksi ostaessan sitoutumaan erittäin tiukkoihin ja epäreiluihin käyttöehtoihin, jotka jättävät Applelle oikeuden päättää esimerkiksi ehtojen muuttamisesta vielä silloinkin, kun kappale on jo ostettu.

Sekä Tanskassa, Norjassa että nyt myös Ruotsissa on pyydetty viranomaisia selvittämään, onko Applen toiminta laillista. Ruotsin kuluttajaviraston edustaja Marianne Aabyhammarin kanta on selvä: "iTunesin käyttöehtosopimus on laiton kaikissa kolmessa maassa [Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa]", Aabyhammar toteaa.

Aabyhammar sanoo myös, että mikäli iTunesin käyttöehdot eivät Ruotsissa muutu, täytyy asia ratkoa mahdollisesti maan markkinaoikeudessa. Kritiikkiä sai osakseen myös iTunesin käyttöehtosopimus, joka on jätetty osittain englanninkieliseksi.

Applen musiikkikauppa on kieltämättä edistänyt suuresti digitaalisen musiikin myyntiä. Silti yhtiöön kohdistunut kritiikki on aiheellista, sillä kuluttajan valintoja rajoitetaan kohtuuttomasti Näyttääkin vahvasti siltä, että ainakin Euroopassa yhtiö joutuu pian tarkastamaan toimitapojaan, ellei jopa mahdollisesti lisensoimaan DRM-järjestelmäänsä myös muille soitinvalmistajille.

Lähteet:
Yahoo News
Engadget

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

112.6.2006 19:00

Montakohan päivää applen historiaan kuuluu, etteivät olisi olleet haastettuna...

212.6.2006 19:29

sinäällään hyvä, että näitä tälläisiäkin firmoja vahditaan tai on alettu vahtimaan etteivät tee mitään laitonta, vielä kun alkaisivat M$, RIAA:ta, MPAA:ta ja muita vastaavien toimintaa tarkkailemaan ja tekisivät kuluttajaystävällisempiä näiden palveluista.

313.6.2006 5:25

Kiiveri on oikeasssa mitäisi myös näitä ylikansallisia yhtiöitä myös valvoa, mutta riaalla ja kumpp. taitaa vain olla rahaa liikaa jolla mällätä.

413.6.2006 11:17

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 00:10

513.6.2006 16:17

Kopiosuoja asiat on ollu ongelma viimeaikoina ja tulee olemaan vielä pitkään.

613.6.2006 20:25

@zipzap pidät pilkun viilaamisesta? ehkäpä vain tarkoitin tuolla kommentillani esim. mikkisoftaa ja nuo yhtiöt eivät ehkä tarjoa tavalliselle kansalaiselle palveluita, mutta ovat mukana viemässä rahat ja polkemassa oikeuksia. Löytyykö vielä nus********?

713.6.2006 20:40

,,,,,,,,,,,,,,,,,, näitä pilkkuja ei olekaan vielä nussittu [/offtopic]

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Fanit loivat alkuperäisen Tomb Raider -pelin selaimeen Fanit loivat alkuperäisen Tomb Raider -pelin selaimeen (26.4.2017 19:21)
Ensimmäistä kertaa 1996 julkaistu peli Tomb Raider on yksi modernin pelaamisen klassikoita. Sittemmin jo 90-luvulla suosittu peli on muuntunut yhdeksi maailman suosituimmaksi pelisarjaksi, joka ....
Twitter panostaa yhä enemmän videosisältöön, NFL:n tilalle UFC? Twitter panostaa yhä enemmän videosisältöön, NFL:n tilalle UFC? (26.4.2017 18:56)
Twitteriä on syytetty umpisurkeasta kehitystahdista, sillä yhtiö ei ole tuonut käyttäjille juurikaan uusia, tai ainakaan halutuimpia, ominaisuuksia. Yhtiö onkin pyrkinyt uudistamaan bisnestään ....
Samsung tuo aiemmin räjähdysalttiit Note7:t uudestaan myyntiin liki kolmannesta halvemmalla Samsung tuo aiemmin räjähdysalttiit Note7:t uudestaan myyntiin liki kolmannesta halvemmalla (26.4.2017 18:26)
Tietojen mukaan Samsung todella tuo Note7:t myyntiin, kuten on viime kuukausina vihjaillut. Korealaisyhtiön suunnitelmista kertoo ETNews, jonka mukaan hintaa on pudotettu liki kolmannes. ....
Applen tekoälytutkija – Konetta ei saisi laittaa ihmistä vastaan Applen tekoälytutkija – Konetta ei saisi laittaa ihmistä vastaan (26.4.2017 13:46)
Applen tekoälytiimissa työskentelevä ja Siri-puheavustajan perustajiin kuuluvan Tom Gruberin mukaan tekoälyn kehitys on vääjäämätöntä, mutta sitä pitäisi ensisijaisesti kehittämään helpottamaan ....
Parlamentti haluaa eroon maarajoituksista – Halvat eurooppalaiset nettikaupat avautuvat suomalaisille Parlamentti haluaa eroon maarajoituksista – Halvat eurooppalaiset nettikaupat avautuvat suomalaisille (26.4.2017 11:18)
Euroopan parlamentti on äänestänyt lakialoitteesta, jonka tavoitteena on kieltää digitaalisiin palveluihin lisättyjen maarajoitusten käyttö. Äänestyksen pohjalta parlamentti alkaa nyt neuvotella ....

Uutisarkisto