*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kiista mobiili-TV:n tekijänoikeuksista jatkuu

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 22.3.2006 13:55 Kommentteja (9)

Kiista mobiili-TV:n tekijänoikeuksista jatkuu Tekijänoikeusjärjestöt ja mediatalot ovat edelleen vahvasti eri mieltä mobiili-TV:n tekijänoikeusmaksujen perinnästä. Teosto, Kopiosto ja Gramex tulkitsevat DVB-H-tekniikkaa käyttävän mobiilitelevision omaksi jakelukanavakseen, joten niiden mielestä lähetetyistä ohjelmista pitäisi periä oma teostomaksu. Ohjelmia lähettävien mediatalojen näkemys asiasta on täysin päinvastainen, ja lähettäjät pelkäävät kiistan hidastavan mobiili-TV:n tuloa Suomeen.
Kiista sai alkunsa siitä, kun Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) pyysi lausuntoja televisio- ja radiolain muutosta pohtineen opetusministeriön työryhmän lausuntoon. Tekijänoikeusjärjestöjen mielestä LVM ylittää toimikenttänsä puuttuessaan tekijänoikeuslakia koskeviin asioihin, jollaisena ne DVB-H-kiistan näkevät.

Ylen uutisten mukaan Ylen ja SBS Finlandin edustajat ovat sanoneet, että kaksinkertaisten tekijänoikeusmaksujen perintä tarkoittaisi, ettei niiden ohjelmia nähdä kännyköissä. Kaleva täydentää, että myös SanomaWSOY on LVM:n muutosehdotuksen takana. LVM kertoo, että MTV3:lla sekä Nelosella on jo digitaaliseen televisiotoimintaan lupa, ja ideana on, että kanavat saisivat lähettää samaa materiaalia myös DVB-H-verkkoon ilman ylimääräisiä tekijänoikeuskorvauksia.

Kiistassa on loppujen lopuksi kyse siitä, voidaanko DVB-H-jakelukanavaa pitää DVB-C- ja DVB-T-verkoista erillisinä jakelukanavana. EU-komission kanta on, että tekijänoikeuksin suojatun palvelun lähettämisestä rinnaiksesti digitaaliverkossa voidaan periä erillinen tekijänoikeusmaksu.

Opetusministeriö on pitäytynyt ainakin tähän saakka EU-komission osoittamassa linjassa ja tyrmännyt esitykset välttää kaksinkertaista tekijänoikeusmaksua. Liikenneministeri Susanna Huovisen on tarkoitus ottaa kantaa tekijänoikeuskiistaan kevään aikana.

Lähteet:
Kaleva
Yle

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

122.3.2006 16:12

Kuinkas muutenkaan. Onhan se ilman muuta saatava rahat tuostakin vaikkei eroa todellisuudessa olekkaan. Kyllä konkurssi tulee välittömästi jos ei tuostakin saada kupattua taas ylimääräistä.

222.3.2006 17:28

Sentin/Pennin venytystä. >:(

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.3.2006 @ 17:28

Pstwo v12 +crystal chip 1.2 ja romu tietokone

323.3.2006 1:46

Yllätys että Teosto, Kopiosto ja Gramex alkavat heti sabotoida uutta yrittäjää, tai oikeastaan olisi ollut yllätys se jos olisivat jättäneet rahastamastta, tappavat suomesta tuonkin mobiiliversion heti alkuunsa, ahneita paskoja kun ovat...

423.3.2006 7:42

kuinkas mones kuolemansynti se ahneus taas oli?

523.3.2006 8:23

Kaikesta täytyy ottaa rahat pois mistä sitä vaan irtoo.

623.3.2006 10:03

Vakavampi asia on että tälläisella toiminnalla tuhotaan innovatiivisuus ja uuden kehittäminen.

724.3.2006 5:06

olen aina vihannut TEOSTOA YLE TV ( TV1 JA TV2 ) Liikenne- ja viestintäministeriötä ja myös eduskutaa kun juuri noissa kaikki johtajat ovat myös eduskunassa muka meitä edustamassa kävin tossa thaimaassa (ei seksi lomaa) ja heti lentokoneesta poistuttaessa näkee että asian maat on las vegasin jälkeen suurin sähkö syöppö se oli elecroniicka friikin unelma kohde siellä oli liikuvaa kuvaa monella esim pocket pc (PDA) laiteissa suuressa suosiossa liikemiehille kun näkee pörssin vaikka mcdonaldsissa istuessa puhumattakaan että se kuva minkä näin siella monella EI nykinyt ja siellä netti kahvilassa vain kahvi ja pullat oli maksullisia ja näin tossa DW-TV http://www.dw-world.de/dw/episode/0,2144,1719633,00.html 26min pitkän koosteen missä matti meikäläisiä kannustettiin antamalla ilmainen netti liitymä ja pc niin ja siellä ei ole tv lupa maksua vaan siellä ilmais kanavat (meidän mtv3 nelonen,subtv) olivat ilmaisi kunhan omisti vain tv sitten nää canal+ ym tietysti maksoi koska eivät olleet paikallisia DIGITA ehdotti eduskunnalle että yle tulisi maksulliseksi ja tv lupamaksu näin poistuisi mtv3,neloselta,subtv eli sama käytäntö kuin amerikassa tai aasian maissa ym maissa mainoskanavat ilmaisia jos itte kanava ei veloita kuukausimaksua niin kun canal+ sain tälläisen vastausen kun kyselin tota asiaa ylestä Kiitoksia liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtaselle osoittamastanne sähköpostiviestistä. Televisiomaksujärjestelmän pääasiallisena tarkoituksena on Yleisradio Oy:n julkisen palvelun televisio- ja radiotoiminnan rahoitus. Valtion televisio- ja radiorahastosta annetun lain mukaan jokaista käytössä olevaa televisiota kohden on suoritettava televisiomaksu. Laissa tarkoitetaan televisiolla televisio- ohjelmistojen vastaanottoon ja seuraamiseen tarkoitettua laitetta tai laiteyhdistelmää. Television käyttämisellä puolestaan tarkoitetaan televisio- ohjelmien vastaanottamista televisiolla taik-ka television pitämistä tai säilyttämistä siten, että se koska tahansa on vähäisin toimin käytettävissä televisio-ohjelmien vastaanottamiseen. Yleisradio Oy:llä on velvoite tuoda täyden palvelun ohjelmistonsa jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Muun muassa tästä syystä televisiomaksu on kaikille samansuuruinen. Suomessa siirrytään kokonaan digitaalisiin televisiolähetyksiin 31. päivänä elokuuta 2007. Televisiolähetysten vastaanottaminen mainitun ajankohdan jälkeen edellyttää digitaalisten lähetysten vastaanottoon tarkoitettua televisiovastaanotinta, vastaanottimeen liitettävää digisovitinta tai muuta lisälaitetta. Mikäli vastaanottimella ei voida vastaanottaa televisiolähetyksiä lain 2 §:ssä tarkoitetulla tavalla, television haltijalla ei nykykäytännönkään mukaan ole velvollisuutta suorittaa televisiomaksua. Julkisen palvelun televisio- ja radiotoimintaa Suomessa vuoteen 2010 asti miettinyt parlamentaarinen työryhmä luovutti loppuraporttinsa liikenne- ja viestintäministeriölle (liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 59/2004) lokakuussa 2004. Raportissaan työryhmä esitti muun muassa näkemyksensä Yleisradio Oy:n toiminnan rahoittamisvaihtoehdoista sekä ehdotuksen yhtiön uudeksi hallintomalliksi. Ministeriössä on jo aloitettu työryhmän ehdotusten pohjalta lainsäädännöllisten muutosten valmistelu. Perttu Puro valtiosihteeri tv-maksu tuntuu edelleen askarruttavan kovin. Parlamentaarinen työryhmäkin pohti asiaa ja päätyi ehdottomaan, että yleisradiotoiminta jatkossakin rahoitetaan tv-maksuilla. Eduskunta käsittelee asiaa alkaneen vuoden aikana. Kehotankin Sinua olemaan yhteydessä lainsäätäjiin eli kansanedustajiin. Me täällä YLEssä teemme työtä sen budjetin puitteissa, joka meille annnetaan Hilkka Hyrkkö viestintäpäällikkö PL 90, 00024 Yleisradio +358-(0)40-722 0803 toi vika kommentti on huvittava koska ylen halitusen kaikki jäsenet istuu myös eduskunnassa

824.3.2006 6:32

Voi hev**ti noiden teoston ja kumppaneiden kanssa. Pitäisivät nyt näppinsä erossa, vaikka toisaalta eipä niillä ole ainakaan maineensa kannalta mitään hävittävää. Ahneita paskoja, todellakin.

927.3.2006 14:09

Tuon takia Suomi on niin paljon jäljessä tällaisen uuden teknologian kanssa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suosituimpaan BitTorrent-sovellukseen suuri muutos: Siirtyy verkkoselaimeen Suosituimpaan BitTorrent-sovellukseen suuri muutos: Siirtyy verkkoselaimeen (22.4.2017 20:50)
Markkinoiden suosituin BitTorrent-sovellus (ainakin länsimaissa) uTorrent (tai µTorrent) on tekemässä suuria uudistuksia. Vuonna 2005 ensimmäistä kertaa julkaistu sovellus on tarjonnut kuluttajille ....
Microsoft haastaa Chromebookit uusilla Surface-laitteilla Microsoft haastaa Chromebookit uusilla Surface-laitteilla (22.4.2017 20:16)
Microsoftin viime vuosien onnistuneimmat laitteet ovat kantaneet Surface-brändin nimeä. Yhtiön Windows 10 -tabletit ja -läppärit ovat keränneet valtavasti kehuja, jonka lisäksi myyntilukematkin ....
Galaxy S8:n punertava näyttö saa korjauksen, mutta poistaako se ongelmaa? Galaxy S8:n punertava näyttö saa korjauksen, mutta poistaako se ongelmaa? (22.4.2017 20:00)
Samsungin uutuuslaite Galaxy S8 on saapunut jo ensimmäisten ennakkotilaajien kätösiin ympäri maailman ja Suomessakin laite saapuu kauppoihin ensi viikolla, mutta Samsungilla on yhä yksi ongelma ....
Tietojen mukaan uusia, kiiltäviä Pokémoneja saapumassa pian Tietojen mukaan uusia, kiiltäviä Pokémoneja saapumassa pian (22.4.2017 18:29)
Viime vuoden sensaatiopeli Pokémon Go on edelleen suosittu, ainakin silloin, kun päivityksiä saapuu. Päivityksiä ja sitä myöten uusia Pokémoneja on aiempien tietojen mukaan määrä odottaa vasta ....
OneDrive päivittyi iOS:llä, tukee nyt lähettämistä suoraan muista sovelluksista OneDrive päivittyi iOS:llä, tukee nyt lähettämistä suoraan muista sovelluksista (22.4.2017 18:14)
Suomessa Windows-puhelinten suhteellisen suosion siivittämänä on varmasti maailman muuhun väestöön verrattuna paljon ihmisiä, jotka käyttävät OneDriveä. Monet näistä ovat kuitenkin saattaneet ....

Uutisarkisto