*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Ranskan uusi tekijänoikeuslaki sallisi kopiosuojauksen murtamisen?

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 14.3.2006 05:54 Kommentteja (9)

Ranskan uusi tekijänoikeuslaki sallisi kopiosuojauksen murtamisen? Tekijänoikeuslain uudistaminen jatkuu Ranskassa, jossa keskustelu on saanut värikkäitä piirteitä. Radikaaleimmat esitykset jättituomioista ja kiinteistä kuukausimaksuista ovat laantumassa laimeiksi sakoiksi. Pinnalle on kuitenkin noussut uusi mielenkiintoinen esitys, joka sallisi mm. iTunesin kopiosuojauksen murtamisen, jos murtaminen tehtäisiin toiselle laitteelle kopiointia varten.
Ranskassa suunnitellun lakiesityksen perusteena on, että kuluttajalla pitää olla mahdollisuus käyttää hankkimaansa sisältöä myös kilpailevissa laitteissa. Näin ollen olisi sallittua murtaa sellaiset kopiosuojaukset, jotka estävät kopioinnin. Tällainen on esimerkiksi Applen käyttämä DRM-järjestelmä sen iTunes-musiikkikaupassa.

Mikäli lakiesitys menisi tällaisenaan läpi, voi Apple hyvinkin vetäytyä Ranskan markkinoilta. Muuten vaarana on murto-ohjelmien leviäminen myös sellaisiin maihin, joissa laki ei ohjelmien käyttöä salli.

Esitys on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan. Kuluttajien etujärjestö UFC-Que Choisir luonnollisesti liputtaa kuluttajan asemaa parantavan lakiesityksen puolesta, mutta ranskalaiset artistit sen sijaan ovat ilmaisseet huolensa lain mahdollisista vaikutuksista. Artistit, muun muassa Charles Aznavour ja Jean-Michel Jarre, sanovat esityksen olevan epäreilu sisällön luojille sekä katastrofaalinen uusien lahjakkuuksien rahoituksen ja kehityksen näkökulmasta. Vaarassa ovat myös ranskalaisen musiikin monipuolisuus ja uusiutumiskyky, artistit pelkäävät.

Tekijänoikeuslain käsittely on edennyt ranskassa myös muilta osin. Aiemmin maassa esitettiin, että musiikin levittäminen Internetin vertaisverkoissa sallittaisiin pientä, noin 10-20 euron kuukausimaksua vastaan. Luvattoman levityksen pois kitkemiseksi suunniteltiin jopa 300 000 euron sakkoja ja vankilarangaistuksia.

Molemmista esityksistä on kuitenkin luovuttu, ja tilalle on esitetty laimean tuntuisia 38-150 euron sakkoja. Vankilarangaistus uhkaisi toki edelleen laajamittaisesti suojattua materiaalia levittäviä ja kopiosuojauksia rikkovia henkilöitä.

Ranskan kulttuuriministeri Renaud Donnedieu de Vabres on myöntänyt nyt esitetyn lain olevan kompromissi. Lakiesityksen käsittelyn on tarkoitus jatkua tämän viikon torstaina, jolloin äänestetään mm. "iTunes-pykälästä" eli kopiosuojauksen kierron sallimisesta kilpailun nimissä.

Lähteet:
BBC News
Yahoo!

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

114.3.2006 6:53

Oho mistäs nyt tuulee? "Ranskassa suunnitellun lakiesityksen perusteena on, että kuluttajalla pitää olla mahdollisuus käyttää hankkimaansa sisältöä myös kilpailevissa laitteissa" Tämä pitäisi olla jo itsesyään selvyys...

214.3.2006 8:19

Taitaa mennä samanlaiseksi soutaa ja huopaa systeemiksi suomessakin kunhan ne nyt joskus saavat käsiteltyä nuo ennakko tapaukaset. Toivottavasti suomessa sentään osattaisiin sallia varmuuskopioiden teko, vai onko se vielä laillista kun ei näistä todellakaan tiedä :D

314.3.2006 9:55

Onhan tuo totta, että parempaan päin nyt tuokin on, mutta ei tuo suuri myönnytys ole tehdä lakipäätös asiasta jonka pitäisi olla itsestään selvyys. Sen sijaan se, että tuo kuukausimaksu periaate kariutetaan taas kerran osoittaa taas erittäin heikkoja lahjoja ymmärtää päätettävistä asioista tuon taivaallista.

414.3.2006 13:11

Hyvä, että Apple laitetaan kuriin.

514.3.2006 13:43

Kuulosttaa melko radikaalilta, mutta kun huomioidaan tosi asiat tilanne on toinen. Ranskalaisten autoissa on enenmistössä sellainen soitin, joka ei soita "suojattua cd:tä" lainkaan. Lähes poikkeuksetta se on integroitu laite, joten sitä ei voi vaihtaa. Muistitikun käyttö mahdollisuuskin on uusissa vakiona. Vielä kun tähän lisätään ranskalainen mentaliteetti on soppa valmis. Hehän nuosevat helposti parrikaadeille ja lain kunnioitus on jo nytkin vähän niin ja näin. Vaikeetahan se silloin on.

615.3.2006 6:31

"Hyvä, että Apple laitetaan kuriin." Tässä ollaan laittamassa ahneita musiikkifirmoja kuriin. Kopioinnin eston postamisesta puhutaan. Ei taida pieni pääsi (tai iso, mutta silloin puuttuu täytettä) riittää näin suurille ajatuksille :)

716.3.2006 9:38

Jos laissa sallitaan kopiosuojauksen murtaminen mihin kopiosuojauksia enää edes tarvittaisiin? Tarvitsevatko suuret mediayhtiöt lain sille ettei tarvitse toimia idioottimaisesti? Monet täälläkin kirjoittavat ovat jo useampaan otteeseen todenneet kopiosuojausten hyödyttömyyden varsin perustellusti. Jos kopiosuojauksien murtaminen tulee sallituksi niitä tekevät voisivat siirtää työ- ja raharesurssejaan hyödyllisempään tarkoitukseen esim. omien tuotteiden parannuksiin ja hintojen alentamiseen.

816.3.2006 20:49

"Vankilarangaistus uhkaisi toki edelleen laajamittaisesti suojattua materiaalia levittäviä ja kopiosuojauksia rikkovia henkilöitä." Eikös nimenomaan iTunesin kautta levitetä suojattua materiaalia aikastas laajamittaisesti ja järjestelmällisesti? Ja tahkotaan vielä rahaakin mokomasta toiminnasta.

918.3.2006 2:22
robingood
Inactive

"Hyvä, että Apple laitetaan kuriin." Tässä ollaan laittamassa ahneita musiikkifirmoja kuriin. Kopioinnin eston postamisesta puhutaan. Ei taida pieni pääsi (tai iso, mutta silloin puuttuu täytettä) riittää näin suurille ajatuksille :) HEHEHE!! ASIAA KORPEAJA!! JUUH,KYSE ON TODELLAKIN VAIN ISOJEN LAFKOJEN VEDÄTYKSESTÄ!! MUA EI KIINNOSTA ANTAA NIILLE MASSEJA VAAN VERTAISVERKOT RULLAA... ARTISTIEN OMAA MOKAA KUN EI TAJUA LAITTAA TUOTOKSIAAN SUORAAN VERKKOON JOSTA VOI OSTAA -70% HINNALLA SUORAAN JA JÄTTÄÄ KAIKKI VÄLIKÄDET POIS. SAMA KOSKEE KAIKKEA NYKYJÄÄN OLI TUOTE MITÄ TAHTOJAAN, VÄLIKÄDET IMASEE SUURIMMAN OSAN SITTEN VEROTTAJA JA TUOTTAJA SAA VAIN RIPPEET!! HERÄTYSTÄ VAAN KANSALAISET:)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tinder toimii myös netissä: Ei enää tarvetta mobiilisovellukselle Tinder toimii myös netissä: Ei enää tarvetta mobiilisovellukselle (29.3.2017 09:51)
Suosittu deittipalvelu Tinder on toiminut toistaiseksi ainoastaan mobiililaitteilla, joiden kautta sovellus pystyy hankkimaan GPS:n ansiosta tarkkaa sijaintidataa etäisyyksien määrittämistä ....
Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
8 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
1 kommentti
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
3 kommenttia

Uutisarkisto