*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Grokster joutui taipumaan Hollywoodin ehtoihin

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 7.11.2005 20:43 Kommentteja (10)

Grokster joutui taipumaan Hollywoodin ehtoihin Pitkään jatkunut oikeustaisto Hollywoodin ja Groksterin välillä on viimein saatu päätökseen. Tulos on musiikki- ja elokuvateollisuudelle mieleinen, sillä sopuratkaisuun päästiin, kun Grokster suostui luopumaan sen P2P-verkkojen ylläpidosta.
Viihdeteollisuus jatkaa samanaikaisesti vastaavia oikeudenkäyntejä muita P2P-yhtiötä, kuten Kazaata vastaan. Voitokas lopputulos Groksterin tapauksessa on kuitenkin selkeä erävoitto vertaisverkkojen vastustajille.

"Ratkaisu päättää yhden uskomattoman tärkeän jakson digitaalisen musiikin historiassa", arvioi musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA:n puheenjohtaja Mitch Bainwol. Bainwol pitää päätöstä sekä teollisuuden, teknisen yhteisön ja kuluttajien kannalta voitokkaana.

Bainwol näkeekin, että päätös mahdollistaa investoinnin musiikkiin, kun markkinoille tulee tilaa laillisillekin musiikkipalveluille.

Sovintopäätöksellä kielletään niin epäsuorat kuin suorat tekijänoikeusrikkomukset, jotka kohdistuvat kantajan, viihdeteollisuuden, tekijänoikeussuojan alaisiin teoksiin. Tämän vaikutuksena Groksterin ohjelmien jakelu pitää lakkauttaa välittömästi, samoin myös muut Grokster järjestelmät ja ohjelmistot.

Grokster joutuu myös maksamaan mojovat korvaukset musiikki- ja elokuvateollisuudelle. Menetettyjä tuloja ja muita vahinkoja hyvitetään levy-yhtiöille, elokuvastudioille ja julkaisijoille yhteensä 50 miljoonalla dollarilla (eli n. 42 miljoonalla eurolla).

Tapauksen käsittelyä on seurattu paljon, sillä ratkaisulla oletetaan olevan paljolti vaikutusta asioiden jatkokehitykseen. Tehty päätös on suurin sitten Yhdysvaltain korkeimman oikeuden vuoden 1984 päätöksen, jolla todettiin ettei Sony ole vastuussa, jos ihmiset tekevät laittomia kopioita kotivideoillaan.

Tehty päätös on osittain ristiriidassa Sonyn tapauksen kanssa, sillä Grokster katsottiin vastuulliseksi käyttäjien toimista. Erona on kuitenkin se, että Grokster on oikeuden mukaan tarkoituksellisesti markkinoinut ohjelmiaan niiden laittomilla käyttötavoilla. Lisäksi yhtiön ei katsottu yrittäneen riittävästi estää laittomia käyttötapoja.

Osoitteessa grokster.com käyttäjiä tervehtii nyt viesti, jossa kerrotaan korkeimman oikeuden yksimielisesti todenneen tekijänoikeussuojan alaisen materiaalin levittämisen palvelun kautta olevan laitonta. Sivulta löytyy myös linkit sivuille musicunited.org ja respectcopyrights.com, joilla valistetaan tekijänoikeudesta.

Grokster ilmoittaa myös suunnitelevansa laillista versiota palvelustaan.

Groksterilla oli korkeimman oikeuden päätöksen nojalla mahdollisuus palauttaa jutun käsittely alempiin tuomioasteisiin. Ilmeisesti yhtiöltä loppui kuitenkin into tapella asista enempää, asia on nyt loppuunkäsitely. Sen sijaan yhtä aikaa oikeudessa ollut Morpheus-verkon ylläpitäjä StreamCast Networks jatkaa toimintaansa ja on ilmeisesti lähdössä myös uudelleen oikeuteen.

Lähteet:
CNET News.com
Hollywood Reporter

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

17.11.2005 20:56

Hahaa, open source -softat menee vain eteenpäin!

28.11.2005 3:33

"open source -softat menee vain eteenpäin! " Aivan...

38.11.2005 4:09

Nämä suuret pellet RIAA:lla yrittävät kaataa kuluttajien päälle omat ongelmansa. Uskokaa jo, että nykyajan CD-levyissä hinta ja laatu eivät kohtaa! Nauhoitan mielummin suihkulauluani, kuin annan rahaa ahneille vässyköille! Teknologiakehitys ei tyssää, se vain siirtyy open source pohjaiseksi... In your face RIAA!

48.11.2005 4:53

Open Source 4Ever !!! :P


AMD Athlon 64 3000+ (1800mhz)
Asus A8V-Deluxe
GeForce 6800 (16/6)
160gb+200gb= 360gb
2x512mb M-tec (2,5 3 3 7)
|3DMark03 11 620|

58.11.2005 6:52
yuni
Inactive

RIAA tekee itsestään naurettavan... Hävettää niitten puolesta, kunnon riistäjä sakkia ;(

68.11.2005 7:52

Empä usko, että kenellekkään tulee noita pahemmin ikävä. Onhan open source tarjonnut ne parhaat järjestelmät aina. Siinä on vieläpä Riaa:lle ja kumppaneille ihmettelemistä kun kaikkien takana ei aina ole yhtiötä mitä syyttää ja voi sitä ihmetystä ja päänrapsutusta kuinka joku voi tarjota omaa osaamistaan ilmaiseksi kaikkien saataville. Itse olen ollut aina open source ideologian kannattaja ja nämä vie sitä aina eteenpäin.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.11.2005 @ 07:54

78.11.2005 11:10

Groksteria joskus testasin ja sehän oli jopa huonompi kuin KaZaA. Enpä ole kenenkään edes kehuneen tuota Morpheustakaan.

88.11.2005 13:45
AfterDawn Addict

"Ratkaisu päättää yhden uskomattoman tärkeän jakson digitaalisen musiikin historiassa", arvioi musiikkiteollisuuden etujärjestö RIAA:n puheenjohtaja Mitch Bainwol. Jaahas, vai että näin on. On se vaan kumma kun tavara virtaa ja levyn myynti laskee entisestään.

910.11.2005 12:44

ikinä en oo käyttäny groksteriä enkä morheusta enkä kazaata. bt on se mitä suurin osa nykysesti käytttää ja sitähän voi olla pikkasen vaikeempi ajaa alas, ellei sit ole niin paljon rahaa että pystyy sulkemaan joka ikisen trakkerin joilla on laittomia tiedostoja (vaikkein tiedostot fyysisesti sijaitse trakkerillä se on silti epäsuorasti vastuussa niiden levityksestä)

1010.11.2005 13:42

Kiinni vaan kaikki huonot verkot, ja kaikki käyttäjät Anonymous BitTorrent käyttäjiksi! (Googleta) Sitten kun raketit on ammuttu ja menet kotiin rakkaan tietokoneen luokse, on kone myös kotona yksin sinua odottamassa, eikä sitä ole räpläämässä poliisi!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....
Vaasa pääsi jatkoon – Jättimäinen akkutehdashanke etenee Vaasa pääsi jatkoon – Jättimäinen akkutehdashanke etenee (28.4.2017 10:15)
Pohjolaan jättimäisen akkutehtaan rakentamista suunnitteleva Northvolt-kasvuyritys on keventänyt tehtaan potentiaalisten sijoituspaikkojen listaa. Jatkoon pääsi yhteensä 10 paikkakuntaa, joista ....
1 kommentti
Hyökkääkö Apple seuraavaksi pankkien apajille? Keskustelut ovat käynnissä Hyökkääkö Apple seuraavaksi pankkien apajille? Keskustelut ovat käynnissä (28.4.2017 08:43)
Pankit ovat Suomessakin yrittäneet luoda uusia digitaalisia palveluita muun muassa henkilöiden välisen nopean ja kitkattoman rahasiirron mahdollistamiseksi. Danske Bank on markkinoinnut omaa ....
Microsoftilta vahva tulos – PC-markkina vakiintuu jo? Microsoftilta vahva tulos – PC-markkina vakiintuu jo? (28.4.2017 08:13)
Microsoft on julkaissut vuoden alkua koskevan tuloksensa. Ohjelmistojätin liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 22,1 miljardia dollaria ja nettotulos vastaavana ajankohtana 4,8 miljardia dollaria. ....
1 kommentti
Google-työntekijä osoitti Pixelin kameran kyvykkyyden huimilla kuvilla Google-työntekijä osoitti Pixelin kameran kyvykkyyden huimilla kuvilla (27.4.2017 19:44)
Google julkaisi viime syksyny ensimmäisen virallisen Google-puhelimensa kahtena eri versiona. Google Pixel ja Pixel XL paitsi ovat Googlen omaa käsialaa ja tarjoavat puhteen Android-käyttökokemuksen, ....

Uutisarkisto