*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokia ja Microsoft yhteistyöhön

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 15.2.2005 18:25 Kommentteja (10)

Nokia ja Microsoft yhteistyöhön Cannesin 3GSM-messuilla kuultiin maanantaina yllättävä uutinen, kun matkapuhelinmarkkinoiden ykkönen Nokia ja ohjelmistojätti Microsoft ilmoittivat aloittavansa yhteistyön. Yhteistyön tavoitteena on helpottaa digitaalisen mediasisällön, ensisijassa musiikin, lataamista ja käyttöä matkapuhelimissa. Yllättävää sopimuksessa on se, että Nokia on tunnettu avoimia standardeja ajavasta linjastaan, jotka hyvin usein ovat nimenomaan tähdätty horjuttamaan Microsftin markkina-asemaa. Sopimus voidaan tulkita selvänä linjanmuutoksena matkapuhelinjätin toiminnassa ja samalla merkkinä operaattoreiden ja yritysasiakkaiden asettamista paineista helpottaa palvelujen käyttöä ja parantaa sovellustukea.
Kuluttajille yhteistyö näkyy ensimmäisenä Windows Media Playerin ilmestymisenä uusiin Series 60-sarjan puhelimiin. Tällä hetkellä ohjelma on mallinumeroa 6630 kantavassa umts-puhelimessa sekä eilen julkistetussa 6680:ssa. Puhelimilla voidaan jakaa, kuunnella ja ostaa WMA sekä AAC-muodoissa tallennettua musiikkia. Nokia ei siis ole luopumassa avoimista standardeista, sillä Microsoft on luvannut rakentaa ohjelmaansa tuen AAC-muodolle sekä OMA (Open Mobile Alliance) DRM -standardille.

Nokia on kehittänyt yhteistyössä digimusiikkikauppa Loudeyen kanssa mobiilimusiikkipalvelun, joka rakentuu OMA DRM:n ja AAC-muotoisen musiikin ympärille. Nokia ei kuitenkaan itse toimi digimusiikkikauppana, vaan itse musiikkibisnes jää operaattoreille. Operaattoreista siis riippuu palvelun tarjonta, hinnat ja sisältö. Ostettua musiikkia voi mobiililaitteen lisäksi kuunnella tavallisessa Windows-PC:ssä.

Nyt julkaistut yhteistyösopimukset eivät tarkoita, että Nokian yhteistyö RealNetworksin kanssa päättyisi. Tuki Realin tiedostoihin säilyy, mutta sopimus on yhtiölle joka tapauksessa takaisku, kun Microsoft pääsee kunnolla sisään mobiilimarkkinoille. Nokian markkinaosuus nykyisistä matkapuhelimista on noin kaksi kolmannesta, joten tehty sopimus voi todella osoittautua kullan arvoiseksi Microsoftille, jolla on ollut vaikeuksia saada jalansijaa mobiilimarkkinoilta.

Nokia parantaa tuotteidensa yhteensopivuutta Microsoftin ohjelmistojen kanssa myös bisnesväelle mieleisellä tavalla. Yritys ottaa puhelimissa käyttöönsä Microsoftin Activesync-tuen Series 60- ja 80 -alustan älypuhelimiin. Tuki mahdollistaa mobiililaitteen ja PC:n synkronoinnin Microsoftin Exchange-palvelimen kautta. Synkronoitavaa tietoa ovat esimerkiksi kalenterimerkinnät, sähköpostit ja osoitetiedot.

Lähteet:
Nokia Press Releases
Nokia Press Releases
Reuters
Tietokone.fi

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

115.2.2005 19:42
cryh4v0c
Inactive

halleluja. tietääpähän ainakin minkä merkkistä 'äly'puhelinta en ainakaan tulevaisuudessa osta. siis jos tommosen tuun joskus ostaan.

216.2.2005 2:21

Juu, ei tarvii ostaa. Tosin ei itselläni muutenkaan ole nokialaista ollut enää pariin vuoteen.

316.2.2005 6:16
jule100
Inactive

Nokia Connec.... Restarting People heh

416.2.2005 10:51

No pääasia että Windowsia ei nokialaiseen tungeta.

516.2.2005 11:24

taitanee kyllä jäädä ostamatta..

616.2.2005 12:24

Vihdoinkin, nyt voisi jopa tuollaisen hankkiakkin...

716.2.2005 13:00

Loistavaa! Kaksi firmaa joiden tuotteet harvoin toimii moitteetta lyö hynttyyt yhteen, mitähän tästäkin tulee? :)

816.2.2005 13:12

Kyllähän tosta voi ajatella samoin kuin - * - = + ;)


Asus M4A87TD-EVO | AMD Phenom II X6 1055T + Noctua NH-C12P SE14 | 2x2GB A-Data 1600MHz CL 9 | Vertex3D HD5870 1GB | 1TB Samsung SpinPoint F3 | 500W SilverStone Strider Essential | CM Storm Sniper Black Edition

916.2.2005 15:35

Paskaa paketissa, sano mun sanoneen.

1021.2.2005 11:01

ei tosiaankaan herätä kauheasti luottamusta tämä uutinen.. tosin, kummankin firman tuotteita käytän. Miksi? Helppokäyttöisyys. varmasti olisi parempia puhelimia halvemmalla mutta kun on nokiaan tottunut, ja oishan se linukkakin varmaan itelleen parempi ainankin kun en koneella pelaile..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kupla puhkeaa? Bitcoinin arvo romahti reilussa viikossa Kupla puhkeaa? Bitcoinin arvo romahti reilussa viikossa (17.1.2018 14:23)
Bitcoinin kurssi kehittyi vuonna 2017 äärimmäisen suotuisasti – tuntui ettei kasvulle ole lainkaan rajaa. Talousviisaat kuitenkin näkivät bitcoinissa klassisen kuplan tunnusmerkit, sillä kurssinousulle ....
OnePlussan verkkokauppa vuoti luottokorttitietoja – Tarkista onko korttiasi käytetty luvattomasti OnePlussan verkkokauppa vuoti luottokorttitietoja – Tarkista onko korttiasi käytetty luvattomasti (17.1.2018 11:15)
OnePlus on ottanut väliaikaisesti suoran maksukorttimaksamisen pois käytöstä, kerrotaan yhtiön tukifoorumeilla. Syyksi kerrotaan viikonloppuna ilmi tulleet tiedot, joiden mukaan joidenkin asiakkaiden ....
Googlen taidesovellus löi läpi – Siitä tuli nopeasti megahitti Googlen taidesovellus löi läpi – Siitä tuli nopeasti megahitti (17.1.2018 10:14)
Korkeakulttuuri ja populaarikulttuurin megahitit harvoin yhdistyvät toisiinsa samassa lauseessa, mutta Google on onnistunut herättämään suurten massojen mielenkiinnon taiteeseen Google Arts ....
Omistatko Chromecastin? Langattoman netin ongelmat voivat johtua siitä Omistatko Chromecastin? Langattoman netin ongelmat voivat johtua siitä (17.1.2018 09:35)
Googlen Chromecast-laitteiden on havaittu sekoittavan ihmisten langattomat lähiverkkoyhteydet. Jos sinun kotitaloudessa on esimerkiksi Chromecast sen eri muodoissa tai vaikkapa uudempi Google ....
Näin massiivinen on piraattikirjebisnes – Lähes 200 000 IP-osoitteen omistaja on selvitetty Näin massiivinen on piraattikirjebisnes – Lähes 200 000 IP-osoitteen omistaja on selvitetty (16.1.2018 19:39)
Markkinaoikeuden päätösten kautta on luovutettu lähes 200 000 IP-osoitteen omistajan yhteystiedot vuosien 2013–2017 välisenä aikana. Vuoden 2017 osalta tiedot rajoittuvat kesäkuun alkuun, joten ....
2 kommenttia

Uutisarkisto