*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Uusi DVD-Video -standardi hyväksytty

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 27.10.2003 20:45 Kommentteja (4)

Uusi DVD-Video -standardi hyväksytty DVD-standardeista vastaava taho, DVD Forum, on päättänyt hyväksyä uudeksi DVD-Video -standardiksi aiempaan standardiin pohjautuvan ns. Enhanced DVD:n, eli parannellun DVD:n.
Nimi itsessään jo kertoo hieman siitä, kuinka valtava pettymys uusi DVD-standardi on. Digivideomaailma on jo vuoden päivät odottanut päätöstä siitä, kumman vaihtoehdon DVD Forum ottaisi käyttöön tulevissa DVD-levyissä, punaiseen laseriin pohjautuvan, MPEG-4 -tekniikkaa käyttävän ratkaisun (joka siis pitäisi levyjen tallennuskapasiteetin samana, mutta muuttaisi pakkausformaatiksi MPEG-4:n MPEG-2:n sijaan) vai siniseen laseriin pohjautuvan, MPEG-2 -tekniikaa käyttävän ratkaisun (joka nostaisi levyjen tallennuskapasiteetin noin 25 gigatavuun, mutta pitäisi pakkausformaatin samana kuin nykyisissä DVD-levyissä).

DVD Forum päätti kaikessa viisaudessaan hyllyttää molemmat ideat eli uusi Enhanced DVD -formaatti pysyy edelleen punaista laseria ja MPEG-2:sta käyttävänä standardina, jossa kuvanlaatu, resoluutio ja tallennustila pysyy identtisenä nykyiseen verrattuna. Ainoat uudistukset formaattiin ovat lähinnä kosmeettisia. Käytännössä Enhanced DVD siirtää aiemmin vain PC:llä luettavissa olleet verkkomateriaalit itse DVD-levylle ja tulevat DVD-soittimet tullaan varustamaan Ethernet-liittimillä verkkoon kytkeytymistä varten, joten verkosta löytyvä elokuvaan liittyvä lisämateriaali voidaan katsella suoraan DVD-soittimelta ilman PC:tä.

Lisäksi Enhanced DVD:hen on lisätty tiettyjä tunnistetietoja, joita voidaan käyttää esim. juuri verkkopalveluiden kautta tuotteita ostettaessa käyttäjän tunnistamiseen. Levyjen uusien ominaisuuksien käyttö vaatii uuden DVD-soittimen ostoa, mutta ei ole vielä täysin selvää, tukevatko olemassaolevat DVD-soittimet uusia levyjä -- todennäköistä on, että tukevat, lukuunottamatta luonnollisesti näitä "Enhanced"-toimintoja.

DVD Forumin päätös tarkoittaa käytännössä ainakin likimain täydellistä punaiseen laseriin ja MPEG-4:een pohjautuvan ratkaisun hautaamista. Mutta sinilaseralueelta tullaan varmasti vielä kuulemaan mielenkiintoisia uutisia, sillä sinilasertekniikka on jo käytössä Japanissa ja sen hintataso on laskemassa nopeasti lähelle "kuluttajaystävällistä" tasoa.

Lisää aiheesta:

NE Asia
TheRegister

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

128.10.2003 6:48

Ehkä on toisaalta myös parempi ettei ennen sinilaseria tule suurempaa muutosta. Kuitenkin halutataanko japanilaisia nyt syrjiä vai miksei DVD Forum halua potkia sinilaseria omalta osaltaan eteenpäin?

228.10.2003 11:18

Ihan turha tuo Enhanced DVD.

329.10.2003 13:13
takku32
Inactive

Juuh turha on, tuo MPEG-4 siirtyminen punalaaseriä käyttäen, tai sitten sinilaaseri ja MPEG-4. Eli rahat kyllä itse sijoittaisin vaikka digiboxiin, kuin johonkin dvd soittimeen joka noita tukisi.

429.10.2003 15:54

Niin, vois kyllä olla että, pojat siirtyisivät MPEG-4:ään ja sinilaaseriin samaan aikaan. Tulisipa ainakin kunnolla edistysta vakio DVD:en verrattuna. Silloin tosin tuollaisten laitteiden hinta olisi varmaankin aika huima.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
6 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
3 kommenttia
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto