*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Uusi DVD-Video -standardi hyväksytty

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 27.10.2003 20:45 Kommentteja (4)

Uusi DVD-Video -standardi hyväksytty DVD-standardeista vastaava taho, DVD Forum, on päättänyt hyväksyä uudeksi DVD-Video -standardiksi aiempaan standardiin pohjautuvan ns. Enhanced DVD:n, eli parannellun DVD:n.
Nimi itsessään jo kertoo hieman siitä, kuinka valtava pettymys uusi DVD-standardi on. Digivideomaailma on jo vuoden päivät odottanut päätöstä siitä, kumman vaihtoehdon DVD Forum ottaisi käyttöön tulevissa DVD-levyissä, punaiseen laseriin pohjautuvan, MPEG-4 -tekniikkaa käyttävän ratkaisun (joka siis pitäisi levyjen tallennuskapasiteetin samana, mutta muuttaisi pakkausformaatiksi MPEG-4:n MPEG-2:n sijaan) vai siniseen laseriin pohjautuvan, MPEG-2 -tekniikaa käyttävän ratkaisun (joka nostaisi levyjen tallennuskapasiteetin noin 25 gigatavuun, mutta pitäisi pakkausformaatin samana kuin nykyisissä DVD-levyissä).

DVD Forum päätti kaikessa viisaudessaan hyllyttää molemmat ideat eli uusi Enhanced DVD -formaatti pysyy edelleen punaista laseria ja MPEG-2:sta käyttävänä standardina, jossa kuvanlaatu, resoluutio ja tallennustila pysyy identtisenä nykyiseen verrattuna. Ainoat uudistukset formaattiin ovat lähinnä kosmeettisia. Käytännössä Enhanced DVD siirtää aiemmin vain PC:llä luettavissa olleet verkkomateriaalit itse DVD-levylle ja tulevat DVD-soittimet tullaan varustamaan Ethernet-liittimillä verkkoon kytkeytymistä varten, joten verkosta löytyvä elokuvaan liittyvä lisämateriaali voidaan katsella suoraan DVD-soittimelta ilman PC:tä.

Lisäksi Enhanced DVD:hen on lisätty tiettyjä tunnistetietoja, joita voidaan käyttää esim. juuri verkkopalveluiden kautta tuotteita ostettaessa käyttäjän tunnistamiseen. Levyjen uusien ominaisuuksien käyttö vaatii uuden DVD-soittimen ostoa, mutta ei ole vielä täysin selvää, tukevatko olemassaolevat DVD-soittimet uusia levyjä -- todennäköistä on, että tukevat, lukuunottamatta luonnollisesti näitä "Enhanced"-toimintoja.

DVD Forumin päätös tarkoittaa käytännössä ainakin likimain täydellistä punaiseen laseriin ja MPEG-4:een pohjautuvan ratkaisun hautaamista. Mutta sinilaseralueelta tullaan varmasti vielä kuulemaan mielenkiintoisia uutisia, sillä sinilasertekniikka on jo käytössä Japanissa ja sen hintataso on laskemassa nopeasti lähelle "kuluttajaystävällistä" tasoa.

Lisää aiheesta:

NE Asia
TheRegister

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

128.10.2003 6:48

Ehkä on toisaalta myös parempi ettei ennen sinilaseria tule suurempaa muutosta. Kuitenkin halutataanko japanilaisia nyt syrjiä vai miksei DVD Forum halua potkia sinilaseria omalta osaltaan eteenpäin?

228.10.2003 11:18

Ihan turha tuo Enhanced DVD.

329.10.2003 13:13
takku32
Inactive

Juuh turha on, tuo MPEG-4 siirtyminen punalaaseriä käyttäen, tai sitten sinilaaseri ja MPEG-4. Eli rahat kyllä itse sijoittaisin vaikka digiboxiin, kuin johonkin dvd soittimeen joka noita tukisi.

429.10.2003 15:54

Niin, vois kyllä olla että, pojat siirtyisivät MPEG-4:ään ja sinilaaseriin samaan aikaan. Tulisipa ainakin kunnolla edistysta vakio DVD:en verrattuna. Silloin tosin tuollaisten laitteiden hinta olisi varmaankin aika huima.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri (18.11.2017 19:46)
Animaatiostudioista se kuuluisin, Pixar, on julkaissut historiansa aikana valtaisasti huippusuosittuja elokuvia, joista osalle, kuten yhtiön huippusuosioon johdattaneelle Toy Storylle, on julkaistu ....
Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? (18.11.2017 14:06)
Huippupuhelinten hinta alkaa Samsungin ja Applen ykköslaitteissa päästä toiselle tuhannelle, joten on selvää, että tilaa hieman näitä heikommin varustelluille malleille on entistä enemmän. Itseasiassa ....
4 kommenttia
Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni (18.11.2017 12:37)
Aiemmin kirjoitimme Creativen ensimmäisestä pelinäppäimistöstä. Tällä kertaa testissämme on jälleen jotakin Creativen ensimmäistä, mutta ehkä jotain vähemmän yllättävää, nimittäin kannettava ....
Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa (17.11.2017 21:18)
Apple aikoo viivästyttää kesällä WWDC-kehittäjätapahtumassa esitellyn HomePod-älykaiuttimen julkaisua ensi vuoden alkuun. Alkuperäisen aikataulun mukaan HomePodin olisi pitänyt tulla myyntiin ensi kuussa. ....
Netflixiltä Star Wars -tähden supersankarielokuva Netflixiltä Star Wars -tähden supersankarielokuva (17.11.2017 19:20)
Kuten monet varmasti ovat huomanneet, niin Netflix pitää kovasti supersankareista. Yhtiöllä on varsin lämmin suhde Marvelin sankareihin, ja Netflixissä onkin tänään julkaistun uuden The Punisher ....

Uutisarkisto