*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Buy.com avasi musiikkikauppansa -- DRM:llä höystettynä

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 22.7.2003 23:47 Kommentteja (4)

Buy.com avasi tänään oman verkkomusiikkikauppansa, BuyMusic.com:n, jonka tarkoituksena on toistaa Applen iTunesin valtava menestys, tällä kertaa vain Windows-käyttäjien keskuudessa.
BuyMusic.com kuulostaa paperilla todella hyvältä -- palvelun valikoimasta löytyy yli 300'000 musiikkikappaletta eli 100'000 enemmän kuin Applen kaupasta, albumit maksavat noin kaksi dollaria vähemmän kuin Applen vastaavat (BuyMusic.com:n hinta on $7.95, Applen $9.95) ja yksittäiskappaleet ovat nekin Applen hintoja alemmat (Applella yksi kappale maksaa $0.99, BuyMusic.com:lla $0.79).

Mutta kuten aina, tässäkin tarinassa on omat koukkunsa. Suurin on ehkä se, että Buy.com lähti hieman soitellen sotaan ja pyrki keräämään vain mahdollisimman suuren saatavuuden kappaleille ennen avauspäiväänsä. Tästä johdosta yhtiö ei alkanut vääntämään kättä levy-yhtiöiden kanssa lisensointiehdoista sen kummemmin, vaan BuyMusic.com:n jokaisen kappaleen ns. DRM-tason eli kopiointisuojausten vahvuuden määrittelee levy-yhtiö, ei BuyMusic.com (vaikkakin kappaleiden hinta on käsittääksemme aina sama). Eli käytännössä levy-yhtiöt voivat halutessaan estää tiettyjen -- tai kaikkien -- ostettujen kappaleiden polton esim. audioCD-levylle tai siirron kannettaviin "MP3-soittimiin".

Toinen koukku on musiikin formaatti -- DRM:llä terästetty WMA9 on BuyMusicin valinta eli tämä rajaa käytännössä kaikki Linux- ja Mac-käyttäjät välittömästi palvelun ulkopuolelle. Lisäksi formaattivalinta tekee selväksi sen, että valtaosa maailman kannettavista digiaudiosoittimista (sekä muista pakattua musiikkia toistavista laitteista) on epäyhteensopivia palvelusta ostettujen kappaleiden kanssa.

Kolmas mahdollinen koukku on se, että markkinoille tungeksivat yhtiöt eivät ole ehkä täysin ymmärtäneet sitä, miten Apple onnistui luomaan palvelun, jota on mahdollisimman helppo käyttää. Applen palvelu ei pohjaudu verkkosivuihin, kuten BuyMusicin vastaava tekee, vaan täysin sen omaan iTunes-mediasoittimeen integroituihin palveluihin. Lisäksi Applella on käytössään Amazonilta lisensoitu ns. "one-click shopping"-tekniikka, jonka tehon Amazon on todistanut omilla myyntiluvuillaan jo kauan sitten.

Mutta BuyMusic toiminee hyvänä päänavauksena pelille, joka tulee sävyttämään loppuvuotta mukavasti -- ennen Yhdysvaltain kiitospäivää on huhujen mukaan tulossa Applelta Windows-versio iTunes -palvelusta ja tätä ennen uskotaan ainakin Yahoo!n, Microsoftin sekä Amazonin tunkevan markkinoille kakkua jakamaan.

Lisää aiheesta:

Cnet
PCWorld

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

123.7.2003 14:36

Lisätään tuohon uutiseen vielä yksi asia, eli: ---------------------------------------------- Thank you for visiting BuyMusic.com. In order to take full advantage of BuyMusic.com's offerings you must be on a Windows Operating System using Internet Explorer version 5.0 or higher. Download Internet Explorer Here. --------------------------------------- Eli kyseinen palvelu ei toimi kaikilla selaimilla, ehkä vain ja ainostaan Microsoftin Internet Explorerilla. Itselläni on Mozilla 1.4.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23.7.2003 @ 14:40

223.7.2003 15:39

Toi on todella ikävän yleistä ettei jotkut sivut toimi kunnolla/ollenkaan jos ei käytä IE:tä.

323.7.2003 21:43

Joo. Siis noi sivut ei toimi ollenkaan muulla kuin IE:llä, tarkoituksella tehty. Eli Microsoft-only saitti -- WMA9 + DRM + IE, kaikki goodiet samassa paketissa.


Petteri Pyyny (pyyny@twitter)
Webmaster
http://AfterDawn.com/

424.7.2003 13:32

Eiköhän tämän buy.com:in kautta tule hyvin selville se, että tarkoituksena on laittaa kapuloita rattaisiin todella uskottavan digitaalisen musiikin verkkokaupan luomiseksi. Eihän kukaan järkevä musiikin ystävä mene sijoittamaan rahojaan tämänkaltaiseen palveluun. Hinnat ovat edelleen pilvissä ja formaatti väärä. Edelleen kannattaa ostaa cd-levyjä ja pyöräyttää ne haluamaansa formaattiin. Ehkäpä on sittenkin parempi että levy-yhtiöt jakaisivat netissä musiikin täysin ilmaiseksi, ei tällaisilla viritelmillä valmista tule.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple aloitti tilaisuuden muistuttamalla kuinka heikosti Androideja päivitetään	Apple aloitti tilaisuuden muistuttamalla kuinka heikosti Androideja päivitetään (27.10.2016 20:18)
Applella on parhaillaan käynnissä lehdistötilaisuus, josta odotetaan uusia Mac-malleja. Yhtiö kuitenkin aloitti kertomalla uutisia iPhonesta. Odotetusti Applen asiakkaat ovat ottaneet iPhone ....
PlayStationille esiteltiin kaksi Pro-pelaajien ohjainta PlayStationille esiteltiin kaksi Pro-pelaajien ohjainta (27.10.2016 20:01)
Sonyn virallinen PlayStation Europe -blogi on esitellyt kahta uutta pleikkariohjainta, jotka on suunnattu tosimielellä pelaamiseen suhtautuville PS4-pelaajille. Niin kutsutut pro-ohjaimet tarjoavat ....
Apple valmistautuu aloittamaan myynnin tänään julkistettaville laitteille heti tapahtuman jälkeen? Apple valmistautuu aloittamaan myynnin tänään julkistettaville laitteille heti tapahtuman jälkeen? (27.10.2016 19:39)
Applelta odotetaan tänään uusia laitteita yhtiön vanhimpaan tuotekategoriaan. Uudet iMacit ja MacBookit esitellään kansalle Suomen aikaan kahdeksalta illalla alkavassa lehdistötilaisuudessa. ....
Apple esittelee uusia tuotteita – Seuraa tilaisuutta suorana Apple esittelee uusia tuotteita – Seuraa tilaisuutta suorana (27.10.2016 19:34)
Applen tämän vuoden syksyn toinen lehdistötilaisuus on käynnistymässä hetken kuluttua. Suomen aikaa kello 20.00 alkavan tapahtuman julkistuksia voi seurata suorana Applen tarjoaman verkkolähetyksen kautta. ....
Microsoft uudistaa pelistriimaamisen Windows 10:llä Microsoft uudistaa pelistriimaamisen Windows 10:llä (27.10.2016 19:18)
Microsoftin eilisestä julkistustilaisuudesta jäi päälimmäisenä käteen tietysti uusi Surface Studio, Surface Bookin kakkosversio sekä muutamat oheislaitteet. Välissä kuitenkin kuultiin myös softapainotteisia ....

Uutisarkisto