*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

EFFiltä avoin kirje ÄKT:lle

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 21.1.2003 10:31 Kommentteja (7)

Hyvä Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat - ÄKT ry,

Olemme kiistelleet äänilevyjen kopiosuojausten syistä ja seurauksista jo jonkin aikaa. Tällä kirjeellä haluamme nostaa esiin kaksi asiaa, joissa tiedottamisessanne on mielestämme korjattavaa:

1. MITÄ HYÖTYÄ KOPIOSUOJAUKSISTA ON KULUTTAJILLE?

Jaatte levyjen vähittäismyyjille pieniä punaisia Copy Control -tiedotteita, joissa väitetään, että kopiosuojauksista olisi jotakin hyötyä kuluttajille. Haluaisimmekin kovasti tietää, mitä nämä hyödyt kuluttajille oikein ovat.

Jo useiden vuosien ajan on myyty suojaamattomia CD-levyjä, joissa on mukana mm. tietokoneella katseltavia videoita ja linkkejä artistien kotisivuille. Levyjen käyttöarvon lisääminen on siis perustunut levyjen soittamiseen tietokoneilla, jonka uudet kopiosuojaukset paradoksaalisesti yrittävät estää.

Toisin sanoen kopiosuojauksilla ei ole yhtään mitään tekemistä "uusien lisäpalvelujen" tai muun väittämänne kanssa. Korkeintaan kopiosuojaukset voivat haitata myös näiden lisäpalvelujen käyttöä.

Vrt. kokoelma kopiosuojausten ongelmista effin tietosivuilta. Kuluttajapalaute on suorastaan murskaavaa: tiedottamisenne on pahasti epäonnistunut sillä moni kuluttaja ei ymmärrä mitä kopiosuojaus tarkoittaa tai mitä sillä saavutetaan. Asia alkaa valjeta vasta kun levy ei toimi.

2. LISÄÄVÄTKÖ KOPIOSUOJAUKSET LEVYJEN MYYNTIÄ?

Taholtanne on toistuvasti esitetty, että selvennätte mielellänne käsityksiänne levymyyntitilastoista. Meitä kiinnostaa nyt erityisesti kopiosuojausten vaikutus levymyyntiin ja sitä kautta artistien tuloihin.

Vielä vuonna 2001 äänitteiden vähittäismyynnin arvo oli ennätyksellinen, 127 miljoonaa euroa. Nyt on tiedossa seuraavaa: levyjen kappalemääräinen myynti väheni vuonna 2002 vuoteen 2001 verrattuna 5,4 %. Ulkomaisten levyjen myynti väheni 8,7 % ja kotimaisten 2,4 %. Ulkomaisissa levyissä kopiosuojauksia on käytetty enenevässä määrin koko vuoden ajan. Kotimaiset pienkustantajat ovat puolestaan ottaneet kopiosuojaukset käyttöön vasta pääosin vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tutkitaanpa tilastoja tarkemmin: kotimaisten äänitteiden myynti nousi vuoden 2002 kolme ensimmäistä neljännestä mutta laski merkittävästi, noin 8 %, viimeisellä neljänneksellä, kun kopiosuojaukset oli otettu laajasti käyttöön.

Ennen kuin syytätte levymyynnin laskusta piratismia ja Viipurin tuontia, ottakaa huomioon, että Viipurin ja Venäjän matkojen myynti on romahtanut taskuvarkausuutisoinnin seurauksena. Virosta piraatteja ei enää katukaupasta saa. Myöskään vertaisverkkojen käytössä ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia vuoden aikana, millä myynnin pudotukset olisivat selitettävissä.

Siksi onkin perin harmillista, että käyttöön ottamistanne kopiosuojauksista kärsivät paitsi kuluttajat niin myös artistit.

Vastauksenne tähän kirjeeseen voidaan julkaista.

Hyvää päivänjatkoa,

Mikko Välimäki
Puheenjohtaja
Mikko.Valimaki@effi.org

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

121.1.2003 15:00

Mikseivät Levy-yhtiöt voi suoraan myöntää, että tuo kopiosuojaus on oikeasti susi... Vai onko ÄKT:n pää niin kovaa puuta ettei sinne saa taottua totuutta kopiosuojausten laadusta. Itse en ole ostanut ainoatakaan kopiosuojattua levyä, enkä näillä näkymin osta. Saas nähdä mitenkä ÄKT vastaa (jos vastaa).

221.1.2003 16:38

Jos olet päättänyt olla ostamatta kopiosuojattuja levyjä niin käy tutustumassa. http://www.qkaasu.com/kopiosuojaus/list.php?i=2

321.1.2003 18:05

Suojatkoon h*m*ot miten paljon vaan...aina parempi,seuraavaksi ostan piraatin tai haen sen netistä,koska ne toimii,eikä tarvitse rimpuilla....tätähän se teostokin haluaa ??? paikkasin typoja

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.1.2003 @ 18:06

421.1.2003 18:09

Niinhän siinä käytiin että menin kauppaan ostamaan cd-levyn, enkä huomannut että levy oli kopiosuojattu. Tarkistin vain pikaisesti että levyn kotelossa oli "compact disk digital audio" - logo(ja). Onneksi kuitenkin myyjä neuvoi osto tilanteessa että levy on kopiosuojattu (kiitos anttilan asiantunteville myyjille). Itse en omista ainuttakaan perinteistä cd soitinta. Kaikki kuunteleminen tapahtuu tietokoneella, en myöskään omista yhtäkään windows konetta, ainoastaan linux pannuja. Ostin kuitenkin levyn.. ja nyt alkaa hauska osuus. Ainakin linux:ssa pystyn lukemaan lähes kaikilla uusila cd-rom asemilla ääni datan levyltä, joko suoraan, tai modifioimalla itse rakentamaani soitto-ohjelmaa. Nyt vain arveluttaa olenko "purkanut" kopiosuojauksen? Haastaako ÄKT tai RIAA minut oikeuteen mikäli julkaisen soittimen toimintatavan tai lähdekoodin. Itse asiassa kaikki mitä kopiosuojauksen ohittamiseen tarvitaan on hieman tuntemusta CD-DA standardista.

522.1.2003 5:03
yomannain
Inactive

Minullakin kaikki tähän mennessä kokeilemani kopiosuojatut cd:t ovat toimineet soitto-ohjelmissa sekä windowsissa, että linuxissa. En paljonkaan kyllä linuxia osaa käyttää enkä modifioida ohjelmia, mutta löysin sieltä ohjelman jonka nimi on muistaakseni grip. Sillä Olen saanut ripattua näitä kopiosuojattuja cd:itä melko hyvin. Onko muilla kokemuksia ko. ohjelmasta..?

622.1.2003 10:11

Effi rullaa :)

724.1.2003 12:58

Ihan yleisesti, minä kyllä veikkaan, että levy-yhtiöt ovat kyllä laskeneet erittäin tarkkaan kopiosuojattujen levyjen myyntiluvut, mutta eiköhän tämä koko "kopiosuojaussotku" ole vaikuttanut ainakin yleisenä epävarmuutena levyjen ostomattomuuteen, niin suojattujen kuin suojaamattomienkin. Saas nähdä mitä ÄKT vastaa.... miccc, Tuo uusi lakihan ei vielä ole voimassa, mutta omaan käyttöösihan saat tulevaisuudessakin suojauksen purkaa, softan levittäminen sen sijaan taitaa tulla laittomaksi (korjaatkaa jos olen väärässä)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Lara Croft tekee paluun valkokankaalle, Warner Bros julkaisi trailerin Lara Croft tekee paluun valkokankaalle, Warner Bros julkaisi trailerin (20.9.2017 21:12)
Alkuperäisestä Tomb Raider -elokuvasta on aikaa jo yli 15 vuotta, mutta Lara Croftin seikkailut eivät ole vaipuneet unholaan. Warner Bros on julkaissut YouTubessa trailerin uudesta elokuvasta, ....
Microsoftin uusi Xbox One X nyt ennakkotilattavissa Microsoftin uusi Xbox One X nyt ennakkotilattavissa (20.9.2017 20:45)
Microsoft on aloittanut uuden Xbox One X -pelikonsolin ennakkotilaukset, uudestaan, tämän vuoden joulusensonkia silmällä pitäen. Samalla yhtiö on kertonut laajennuksista X:n pelivalikoimaan, ....
HTC:lta tulossa jättimäisiä uutisia – Kaupankäynti osakkeella keskeytettiin HTC:lta tulossa jättimäisiä uutisia – Kaupankäynti osakkeella keskeytettiin (20.9.2017 17:05)
Taiwanilainen teknologiayhtiö HTC on ilmoittanut, että kaupankäynti sen osakkeella keskeytetään huomenna merkittävän uutisen julkaisun takia. Uutinen on selvästi niin suuri, että sillä arvellaan ....
Pokemon Go -pelaajat tarkkana – Uusi tapahtuman käynnistyy aivan pian Pokemon Go -pelaajat tarkkana – Uusi tapahtuman käynnistyy aivan pian (20.9.2017 16:33)
Syyspäiväntasaus on pohjoisella pallonpuoliskolla aivan pian, tarkalleen ottaen se koittaa syyskuun 22. päivänä. Tuona päivänä Aurinko paistaa päiväntasaajalla zeniitistä ja siirtyy pohjoiselta ....
1 kommentti
Tivi: Suomalaisyhtiö lupasi mullistaa tietokoneet – Hakeutui nyt konkurssiin Tivi: Suomalaisyhtiö lupasi mullistaa tietokoneet – Hakeutui nyt konkurssiin (20.9.2017 16:05)
Suomalainen tietotekniikka-alan kasvuyritys Solu Machines Oy on hakeutunut konkurssiin maksukyvyttömyyden takia, uutisoi Tivi. Vielä pari vuotta sitten yhtiö uhkui sisukkaasti mullistavansa ....

Uutisarkisto