*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

DVD CCA:n pomo todistajana DeCSS-jutussa

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 13.12.2002 13:02 Kommentteja (5)

DVD CCA:n (DVD Copy Control Association) presidentti John Hoy antoi eilen oman todistajanlausuntonsa farssissa joka tunnetaan paremmin ns. DeCSS-juttuna, jonka osapuolina ovat Jon Johansen, jota syytetään DeCSS-ohjelman luomisesta, sekä Norjan valtio, sponsorinaan MPAA. Jotta juttu varmasti pysyisi huumoripitoisena, Hoyn kuulustelu tehtiin puhelimen välityksellä (mieleenpainettava juttu: jos AfterDawn.com joutuu joskus oikeuteen, hoidan puolustuksen sähköpostitse).
Herra Hoy ei vaivautunut vastaamaan puhelimeensa ensimmäisillä yrityksillä, kun oikeus yritti tavoittaa häntä, joten syyttäjä joutui jättämään hänelle soittopyynnön vastaajaan, että herra Hoy soittaisi takaisin Oslon oikeussaliin saatuaan viestin. Hoysta johtuneista viivytyksistä johtuen oikeudenkäynti kestänee vähintään ensi viikon maanantaihin asti.

Kun Hoy vihdoin soitti oikeuteen ja vannoi valansa käsi oletettavasti joulukuun Playboyn päällä Yhdysvalloista käsin, siirtyi syyttäjä keräämään häneltä tietoja DVD CCA:n lisensointipolitiikasta DVD-toistoon liittyen.

Hoyn mukaan mikään DVD CCA:n lisensointiehdoissa ei estä DVD-toisto-ohjelman tekoa Linuxille (DeCSS tehtiin alunperin sitä varten, että Linuxilla voitaisiin katsoa DVD-elokuvia). Hän tosin unohti mainita todistuksessaan, että DVD-toisto-ohjelmaan tarvittavan lisenssin hankkiminen maksaa useamman kymmenen tuhatta dollaria, joten se mahdollisuus on hieman rajoitettu freeware-ohjelmoijilta.

Puolustus vastaavasti kysyi Hoylta DVD CCA-lisensoinnin alkamisajankohtaa ja Hoyn mukaan CSS:n purkamiseen tarkoitettujen avainten lisensointi alkoi DVD CCA:n toimesta vuoden 1999 syyskuun lopulla ja DVD CCA:sta tuli ainoa CSS-avaimia lisensoiva taho joulukuussa 1999. Seikka on mielenkiintoinen sikäli, että DeCSS valmistui syyskuun alussa.

Aiemmin tällä viikolla syyttäjä on yrittänyt useilla irc-logeilla ja keskustelualueiden postauksilla todistaa, että Jon Johansen tiesi tarkalleen mitä DeCSS:llä voidaan tehdä ja että hänen päätarkoituksensa ohjelman suhteen oli nimenomaan DVD-kopioinnin mahdollistaminen, ei Linuxille DVD-tuen mahdollistaminen.

Lisää aiheesta:

vg.no
Opera.com
DeCSS Truth

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

113.12.2002 15:22

Heh, ja mä ku oon miettiny että mistä ne keksii aiheet niihin kaikkiin oikeussalisarjoihin, mitä telkkarista ulos tulee.. :)

215.12.2002 15:09
Jarpo
Inactive

Ei kai suomalaisista tule yhtä tyhmiä kuin norjalaiset jos meidät "liitytetään" Natoon? Ainahan on tiedetty että amerikkalaiset ovat tyhmiä kuin saappaat ja näyttäisi siltä että tyhmyys tarttuu?

317.12.2002 4:25
Januz
Inactive

Kannattaa oikeasti lukea toi DeCSS Truth - linkki, sillä se antaa piristävän erilaisen kuvan Jon Johansenista.

417.12.2002 4:42

Jarpo: Ei kai, ellei kouluruokalassa aleta syötään pilteille Coca-Colaa, hampurilaisia ja sitä etovan näköistä vihreää hyytelöä :) Edit: Tunnustan kyllä etten ole maistanut sitä hyytelöä, ja vastoin tapojani, tuomitsen ruoan vaikka en ole maistanut..

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.12.2002 @ 04:44

517.12.2002 5:05

Januz: Luin ja kovin yksisilmäiseltä vaikuttaa.. Asiolla (varsinkin riita-asioilla) on aina kaksi yleensä täysin erillaista puolta.. Ja yleensäkin kannattaa suhtautua pienellä varauksella nimimerkin taakse kätkeytyvien "todistuksiin", vaikka selitys olisikin, että "pelkää".. Tämä ei koske pelkästään tätä DeCSS-soppaa, vaan yleisesti ottaen. Kaikkien koodaajien moraali ei välttämättä ole aivan tiukimpia, mutta toisaalta eipä tuolla viihdeteollisuuden ahneudellakaan ole rajaa vielä tullut vastaan. Hyväksyn kyllä periaatteen, että korvaus maksetaan tuotetusta palvelusta, mutta kun kuluttajien valinnanvapautta (aluekoodit, epästandardit musiikki-CD:t, ym..) rajoitetaan puhtaan rahastuksen nimissä, ymmärrys alkaa loppumaan. Oho, alkaa mennä jo off-topic.. :)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista (20.10.2017 11:24)
IoT ei ole selvästikään jäämässä pelkäksi markkinatrendiksi, vaan se näyttäisi ainakin joillakin aloilla olevan kasvua kiihdyttävä voima. Näin näyttäisi käyvän ainakin lukkomarkkinoilla, sillä ....
Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja (20.10.2017 10:39)
Ajatus suoratoistettavista sovelluksista kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta: ohjelmia voisi käyttää lennossa kuin ne olisi asennettu omaan puhelimeen, mutta kuitenkin ilman tarvetta käydä ....
LG:n V30-lippulaivamalli kestävyystestissä: Muuten kestävässä laitteessa yksi murheenkryyni LG:n V30-lippulaivamalli kestävyystestissä: Muuten kestävässä laitteessa yksi murheenkryyni (19.10.2017 22:59)
YouTuben älypuhelinten kestävyystestaaja Zach Nelson, aka. JerryRigEverything, on ottanut testiin jo jonkin aikaa sitten esitellyn LG:n lippulaivamalli V30:n. Huipputekniikalla täytetty V30 ....
Netflixin uusi The Punisher -sarja sai julkaisupäivän ja trailerin Netflixin uusi The Punisher -sarja sai julkaisupäivän ja trailerin (19.10.2017 21:45)
Netflixistä on tullut Marvelin yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista ja viimeisten vuosien aikana suoratoistopalveluun on tullut yksi toisensa jälkeen uusia supersankarisarjoja. Nyt mm. ....
USA:n ja Japanin jättiläisrobottien huvittava kaksintaistelu YouTube-videolla USA:n ja Japanin jättiläisrobottien huvittava kaksintaistelu YouTube-videolla (19.10.2017 18:59)
Twitchissä aiemmin tällä viikolla esitetty robottitaistelu on julkaistu myös YouTubessa. Japanilais- ja yhdysvaltalaistiimien massiiviset monen tonnin robotit ottivat mittaa toisistaan vanhalla ....

Uutisarkisto