*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Uutisointia Suomessa EUCD:stä

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 30.8.2002 18:14 Kommentteja (3)

Saimme tänään kasan vinkkejä suomalaisiin uutispalveluihin, joissa kommentoitiin EUCD-lain liittämisprosessia suomalaiseen lainsäädäntöön. Uutiset olivat toki mielenkiintoisia, mutta mitään uutta ne eivät tarjonneet niille, jotka ovat aktiivisesti seuranneet uutisointia esim. AfterDawn.com:ssa tai EFFi:n tiedotusta.
Eli siis Suomen tilanne EUCD-lain sisällyttämisessä Suomen lakeihin on edelleen täsmälleen sama kuin pari kuukautta aiemmin -- opetusministeriö (seikka, jota kukaan asiaan perehtynyt ei ole vielä pystynyt tajuamaan on se, että miksi opetusministeriö, miksei joku asiasta jotain tajuavakin, kuten esim. kauppa- ja teollisuusministeriö) on laatinut lain luonnoksen, joka menee siis syksyn aikana eduskuntakäsittelyyn mahdollisine muutoksineen. EFFi yrittää vaikuttaa lain pykäliin niin paljon kuin voi, mutta opetusministeriö on jo tyrmännyt EFFin "ryhmäksi vapaa-ajattelijoita", joita se ei vaivaudu edes tiedottamaan lainmuutoksista. Varsinaista lain henkeähän ei enää voida muuttaa, mutta kullakin valtiolla on mahdollisuus lisätä lakiin poikkeustapauksia, kuten tutkimuskäyttö, kirjastot, jne -- ja Suomen luonnoksessa mitään näistä ei ole lisätty!

Jokatapauksessa, vaikkakin päämedioiden herääminen vasta nyt, kun ollaan viime metreillä, hymyilyttää ja ärsyttää samaan aikaan, on hyvä että Suomessakin herätään edes nyt, kun teoreettisesti jotain asialle voidaan vielä tehdä. EUCD:hän siis kieltää kaikki kopiointisuojausten ohitukset, niistä kertomisen, puhumisen, neuvomisen, jakelun, myynnin ja mainostamisen -- eli uutinen siitä, että CD-levyjen kopiointisuojaus voidaan ohittaa tussilla saattaa heilauttaa saitin pitäjän useammaksi vuodeksi vankilaan, DeCSS:n tai SmartRipperin jakelu sivuilla heilauttaa aivan varmasti häkkiä, kotona oman omistaman CD:n kopiointi esim. CloneCD:llä, jos levyssä on kopiointisuojaus, on laitonta, jne. Ja ei, kasettimaksu CD-levyiltä ei poistu.

Aiheesta lisää:

Digitoday
Nelonen
EFFi

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

130.8.2002 18:23

Kannattaa myös muistaa että tämän lisäksi kasettimaksua ollaan laajentamassa myös kopiointilaitteisiin median lisäksi. Jossain logiikka mättää pahemman kerran. Nykyisellään lakimuutos tulee tekemään valtaosasta suomalaisia rikollisia. Myös lain rikkominen tulee jälleen yleisesti hyväksytymmäksi, kun laki ja käytäntö eivät kohtaa.


Jari Ketola
Administrator
http://www.AfterDawn.com

231.8.2002 19:04

Millä lailla EUCD muuten tulee voimaan astuessaan vaikuttamaan Afterdawniin? Ainakin nuo kopiontisuojausohitusjutut taitatavat jäädä vähemmälle. Entä täytyykö vanhoja keskusteluja laittomista aiheista poistaa?

331.8.2002 19:53

Guidet ja keskustelut pysyvät entisellään, mutta softat (SmartRipper lähinnä) saatte etsiä itse -- ja tietenkin niihin (muissa saiteissa oleviin rippereihin) linkkaaminen kielletään forumeissa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Xiaomin uusi Mi Mix -älypuhelin häikäisee ulkonäöllään Xiaomin uusi Mi Mix -älypuhelin häikäisee ulkonäöllään (25.10.2016 20:55)
Xiaomi on julkaissut tänään Mi Note 2:n lisäksi mielenkiintoiselta näyttävän Mi Mix -älypuhelimen. 6,4 tuuman Mi Mix on käytännössä reunukseton kolmelta sivulta ja kosketusnäyttö valtaa 91,3 ....
Xiaomi esitteli todellisen tehoälypuhelimen – tällainen on Mi Note 2 Xiaomi esitteli todellisen tehoälypuhelimen – tällainen on Mi Note 2 (25.10.2016 17:56)
Kiinalainen Xiaomi on tänään julkaissut 5,7 tuuman Mi Note 2 -huippuälypuhelimen. Mi Note 2 on varusteltu 2560×1440 pikselin näytöllä, Qualcomm Snapdragon 821 -järjestelmäpiirillä, 4070 milliampeeritunnin ....
WhatsApp laajenee Skypen tontille – Videopuhelut otetaan käyttöön WhatsApp laajenee Skypen tontille – Videopuhelut otetaan käyttöön (25.10.2016 11:20)
WhatsApp on ottamassa videopuhelut käyttöön, kertoo Android Police -verkkosivusto. WhatsApp ei ole itse viestinyt asiasta mitään, mutta ominaisuus on saatu toimimaan Android-sovelluksen uusimmilla ....
Aina ei Applekaan onnistu – myynti -70 % Aina ei Applekaan onnistu – "myynti -70 %" (25.10.2016 10:52)
Markkinatutkimusyhtiö IDC:n raportin mukaan Apple Watch -älykellon kappalemääräinen myynti putosi heinä-syyskuun aikana jopa 70 prosenttia. Samankaltaiseen suuntaan kehitys on kulkenut monella ....
Paratiisissa ongelmia: Tämän hetken kuumin start up kärsii sisäisistä riidoista Paratiisissa ongelmia: Tämän hetken kuumin start up kärsii sisäisistä riidoista (25.10.2016 09:22)
Yksi kuumimmista nousevista tähdistä start up -kentällä on kiistatta AR-laseja kehittävä Magic Leap, joka on parissa vuodessa saanut hankittua pääomia noin 1,39 miljardia dollaria. Magic Leap ....

Uutisarkisto