*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Hollannin vetoomustuomioistuin: KaZaA laillinen

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 28.3.2002 15:46

Hollannin vetoomustuomioistuin aiheutti päätöksellään tänään sellaisia shokkiaaltoja ympäri mediamaailmaa, että vastaavaa ei ole nähty vähään aikaan. Tuomioistuin kumosi alemman oikeusasteen aiemman päätöksen ja päätti, että KaZaA saa jatkaa ohjelmistonsa levittämistä vapaasti ja että yhtiö ei syyllisty tässä tekijänoikeusrikkomuksiin.
Oikeus ilmoitti päätöksessään, että se katsoo ohjelman käyttäjien olevan vastuussa siitä miten he ohjelmaa käyttävät -- laillisesti tai laittomasti -- ja että KaZaA ei ole velvollinen yksittäisten käyttäjien suorittamiin tekijänoikeusrikkomuksiin. Tämähän on alunperin argumentti, jota käytettiin myös muinaisessa, vieläkin jatkuvassa, Napsterin oikeudenkäynnissä Yhdysvalloissa. Erona kahden palvelun välillä tietysti oikeudenkäyntimaan lisäksi on se, että KaZaA ei pohjaudu keskuspalvelintekniikkaan, vaan se on ns. puhdas P2P-verkko, jota kukaan ei suoranaisesti kontrolloi.

Jutun vastapuoli, hollantilainen levyteollisuuden etujärjestö Buma Stemra oli päätöksestä järkyttynyt. Yhtiön edustaja ilmoitti järjestön harkitsevan jutun viemistä Hollannin korkeimpaan oikeuteen.

Valitettavasti päätös ei ehtinyt vain ajoissa KaZaAlle, sillä yhtiö myi toimintansa aiemmin talvella australialaiselle Sharman Networksille. Tästä huolimatta varsinainen teknologiayhtiö kaiken takana eli FastTrack jatkaa toimintaansa hollannissa ja yhtiön johto, aiemman KaZaAn omistajataho, oli päätöksestä ymmärrettävästi iloinen. FastTrack lisensoi P2P-teknologiaansa KazAa/Sharman Networksille sekä Groksterille. Aiemmin lisensoijien joukkoon kuului myös MusicCity, mutta tämä asia on puitu viimeksi kuluneen kuukauden aikana useaankin otteeseen :-)

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi suomalainen hittipeli julkaistiin myös iPhonelle Uusi suomalainen hittipeli julkaistiin myös iPhonelle (9.12.2016 10:08)
Suomalaisen Fingersoftin kehittämä Hill Climb Racing 2 -mobiilipeli on julkaistu iPhonelle ja iPadille. Peli julkaistiin Andridille jo viime viikolla. Androidilla Hill Climb Racing 2 on menestynyt ....
Poikkeuksellinen päivitys Galaxy Note7:ään – Estää akun latautumisen Poikkeuksellinen päivitys Galaxy Note7:ään – Estää akun latautumisen (9.12.2016 09:37)
Kun markkinoille pääsee mahdollisesti vaarallisia laitteita, pyritään kaikki myydyt tuotteet tietysti kutsumaan takaisin. Entä jos kaikkia myytyjä laitteita ei saadakaan kerättyä takaisin, vaan ....
1 kommentti
Onko maailman kuumin startup pelkkä kupla? Epäilyt Magic Leapiä kohtaan kasvavat Onko maailman kuumin startup pelkkä kupla? Epäilyt Magic Leapiä kohtaan kasvavat (9.12.2016 08:40)
Floridalaiseen Magic Leap -kasvuyrityksen kehittämiin mixed reality -laseihin on ladattu kovia odotuksia – kenties liiankin suuria. The Informationin paljastamien tietojen mukaan Magic Leap ....
Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 (8.12.2016 19:36)
Ubisoft viettää 30. juhlavuottaan ja on juhlistanut sitä ilmaispelien avulla. Kaikkiaan seitsemän peliä on lisätty tarjolle ilmaisina latauksina yhtiön omasta Uplay-alustasta vuoden saatossa. ....
Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta (8.12.2016 18:23)
Spekulointi seuraavan sukupolven iPhonen sisältämistä uusista ominaisuuksista tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Varhaisessa vaiheessa alkaneiden huhujen huono puoli on siinä, että vaikka ....

Uutisarkisto