*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Hollannin vetoomustuomioistuin: KaZaA laillinen

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 28.3.2002 15:46

Hollannin vetoomustuomioistuin aiheutti päätöksellään tänään sellaisia shokkiaaltoja ympäri mediamaailmaa, että vastaavaa ei ole nähty vähään aikaan. Tuomioistuin kumosi alemman oikeusasteen aiemman päätöksen ja päätti, että KaZaA saa jatkaa ohjelmistonsa levittämistä vapaasti ja että yhtiö ei syyllisty tässä tekijänoikeusrikkomuksiin.
Oikeus ilmoitti päätöksessään, että se katsoo ohjelman käyttäjien olevan vastuussa siitä miten he ohjelmaa käyttävät -- laillisesti tai laittomasti -- ja että KaZaA ei ole velvollinen yksittäisten käyttäjien suorittamiin tekijänoikeusrikkomuksiin. Tämähän on alunperin argumentti, jota käytettiin myös muinaisessa, vieläkin jatkuvassa, Napsterin oikeudenkäynnissä Yhdysvalloissa. Erona kahden palvelun välillä tietysti oikeudenkäyntimaan lisäksi on se, että KaZaA ei pohjaudu keskuspalvelintekniikkaan, vaan se on ns. puhdas P2P-verkko, jota kukaan ei suoranaisesti kontrolloi.

Jutun vastapuoli, hollantilainen levyteollisuuden etujärjestö Buma Stemra oli päätöksestä järkyttynyt. Yhtiön edustaja ilmoitti järjestön harkitsevan jutun viemistä Hollannin korkeimpaan oikeuteen.

Valitettavasti päätös ei ehtinyt vain ajoissa KaZaAlle, sillä yhtiö myi toimintansa aiemmin talvella australialaiselle Sharman Networksille. Tästä huolimatta varsinainen teknologiayhtiö kaiken takana eli FastTrack jatkaa toimintaansa hollannissa ja yhtiön johto, aiemman KaZaAn omistajataho, oli päätöksestä ymmärrettävästi iloinen. FastTrack lisensoi P2P-teknologiaansa KazAa/Sharman Networksille sekä Groksterille. Aiemmin lisensoijien joukkoon kuului myös MusicCity, mutta tämä asia on puitu viimeksi kuluneen kuukauden aikana useaankin otteeseen :-)

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
6 kommenttia
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
2 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
3 kommenttia

Uutisarkisto