*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Real alkaa tukemaan MPEG-4 -standardia

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 11.12.2001 21:05

RealNetworks ilmoitti eilen, että kaikki sen tulevat tuotteet tulevat jatkossa tukemaan MPEG-4-videoformaattia. Realin päätös merkitsee valtavaa voittoa MPEG-4:lle, sillä Real on maailman yleisin verkossa käytetty videoformaatti, murskaten jalkoihinsa jopa Microsoftin formaatit.
Viimeisen vuoden ajan sekä Real että Microsoft ovat lähinnä keskittyneet omien teknologioidensa puolustamiseen ja laajentamiseen kaikkeen mahdolliseen mikä liittyy videoon ja audioon -- tällä välin kilpailijat ovat pyrkineet yhteen yhteiseen standardiin, joka mahdollistaisi hyvälaatuisen videokuvan välityksen verkossa mille tahansa toisto-ohjelmalle. Alan yritysten yhteistyöelimeksi on perustettu ISMA, joka valitsi tänä vuonna MPEG-4:n tulevaksi pakkausformaatiksi standardeissaan ja samalla valitsi Applen QuickTime-tekniikan kyseisen videon kehysrakenteeksi (huomautamme tässä, että AVI, QuickTime tai ASF eivät yksikään ole pakkaustekniikoita, vaan ne kertovat vain tiedoston rakenteen ohjelmille, varsinainen pakkaus voi tapahtua millä tahansa tekniikalla).

Epäilevimmät analyytikot ovat jo ehättäneet tuomitsemaan Realin siirron pakon sanelemaksi, sillä lähes kaikki maailman suurimmat matkapuhelinvalmistajat ovat sitoutuneet ISMAn mukaisiin määritelmiin laitteissaan ja vastaavasti Real näkee langattoman tiedonsiirron selkeänä jatkeena laajentumispyrkimyksilleen multimedian saralla. Tämä voi olla tottakin, mutta siirto on silti hyväksi koko alalle, kun ohjelmien epäyhteensopivuudet lähestulkoon katoavat verkkovideon katselusta.

Ainoa puuttuva linkki toimivassa yhteistyösä on enää Microsoft, joka on ilmoittanut pitäytyvänsä omassa WMV-formaatissaan. Hauskinta asiassa on se, että WMV pohjautuu MPEG-4 -standardiin, mutta se sisältää kasan Microsoftin tekemiä muutoksia, joka tekee formaatista epäyhteensopivan MPEG-4:n kanssa.

Maailman kuuluisin MPEG-4:een pohjautuva videoformaatti lienee tällä hetkellä DivX, jonka historia on vähintäänkin polveileva -- DivX luotiin alunperin Microsoftin WMV-formaatin pohjalle ilman Microsoftin lupaa ja formaatista muutettiin mm. ääniformaattia hieman. Tämän jälkeen DivX muokkautui alaspäin "alkuperäisen" DivX:n kanssa yhteensopivaksi lailliseksi formaatiksi, joka edelleenkin pohjautuu löyhästi MPEG-4:een, mutta ei ole kuitenkaan sen kanssa yhteensopiva.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....
Googlen tekoäly teki historiallisen löydön – Aurinkokunta ei ole uniikki Googlen tekoäly teki historiallisen löydön – Aurinkokunta ei ole uniikki (15.12.2017 18:34)
Googlen kehittämät tekoälyalgoritmit ovat löytäneet NASAn Kepler-avaruusteleskoopin tuottamasta datasta uuden planeetan. Löytö on historiallinen parilla tapaa, se esimerkiksi osoittaa millaisia ....
Samsungin älykaiuttimesta tulossa Applen HomePodia paljon edullisempi Samsungin älykaiuttimesta tulossa Applen HomePodia paljon edullisempi (15.12.2017 15:30)
Amazonin käynnistämä älykaiutinbuumi sai vipinää kinttuihin Googlella ja Applella, jotka ovat jo tuoneet markkinoille omat kilpailevat kaiuttimet. Lystikkääseen joukkoon on hyppäämässä mukaan ....
YouTube VR ilmestyi Steamiin – Toimii HTC Vivessä YouTube VR ilmestyi Steamiin – Toimii HTC Vivessä (15.12.2017 13:35)
Nettivideopalvelu YouTube on tullut saataville Steamin kautta HTC Vivelle tarkoitettuna VR-versiointina. YouTube VR -sovelluksen avulla nettivideopalvelun sisältöä voi selata vaikuttavan 3D-maailmaan ....

Uutisarkisto