*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Real alkaa tukemaan MPEG-4 -standardia

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 11.12.2001 21:05

RealNetworks ilmoitti eilen, että kaikki sen tulevat tuotteet tulevat jatkossa tukemaan MPEG-4-videoformaattia. Realin päätös merkitsee valtavaa voittoa MPEG-4:lle, sillä Real on maailman yleisin verkossa käytetty videoformaatti, murskaten jalkoihinsa jopa Microsoftin formaatit.
Viimeisen vuoden ajan sekä Real että Microsoft ovat lähinnä keskittyneet omien teknologioidensa puolustamiseen ja laajentamiseen kaikkeen mahdolliseen mikä liittyy videoon ja audioon -- tällä välin kilpailijat ovat pyrkineet yhteen yhteiseen standardiin, joka mahdollistaisi hyvälaatuisen videokuvan välityksen verkossa mille tahansa toisto-ohjelmalle. Alan yritysten yhteistyöelimeksi on perustettu ISMA, joka valitsi tänä vuonna MPEG-4:n tulevaksi pakkausformaatiksi standardeissaan ja samalla valitsi Applen QuickTime-tekniikan kyseisen videon kehysrakenteeksi (huomautamme tässä, että AVI, QuickTime tai ASF eivät yksikään ole pakkaustekniikoita, vaan ne kertovat vain tiedoston rakenteen ohjelmille, varsinainen pakkaus voi tapahtua millä tahansa tekniikalla).

Epäilevimmät analyytikot ovat jo ehättäneet tuomitsemaan Realin siirron pakon sanelemaksi, sillä lähes kaikki maailman suurimmat matkapuhelinvalmistajat ovat sitoutuneet ISMAn mukaisiin määritelmiin laitteissaan ja vastaavasti Real näkee langattoman tiedonsiirron selkeänä jatkeena laajentumispyrkimyksilleen multimedian saralla. Tämä voi olla tottakin, mutta siirto on silti hyväksi koko alalle, kun ohjelmien epäyhteensopivuudet lähestulkoon katoavat verkkovideon katselusta.

Ainoa puuttuva linkki toimivassa yhteistyösä on enää Microsoft, joka on ilmoittanut pitäytyvänsä omassa WMV-formaatissaan. Hauskinta asiassa on se, että WMV pohjautuu MPEG-4 -standardiin, mutta se sisältää kasan Microsoftin tekemiä muutoksia, joka tekee formaatista epäyhteensopivan MPEG-4:n kanssa.

Maailman kuuluisin MPEG-4:een pohjautuva videoformaatti lienee tällä hetkellä DivX, jonka historia on vähintäänkin polveileva -- DivX luotiin alunperin Microsoftin WMV-formaatin pohjalle ilman Microsoftin lupaa ja formaatista muutettiin mm. ääniformaattia hieman. Tämän jälkeen DivX muokkautui alaspäin "alkuperäisen" DivX:n kanssa yhteensopivaksi lailliseksi formaatiksi, joka edelleenkin pohjautuu löyhästi MPEG-4:een, mutta ei ole kuitenkaan sen kanssa yhteensopiva.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Microsoft kehitti uuden piirin – Reaaliaikaista tekoäly palvelimiin Microsoft kehitti uuden piirin – Reaaliaikaista tekoäly palvelimiin (23.8.2017 14:54)
Microsoft esitteli Hot Chips -symposiumissa tekoälylaskentaan suunnitellun laskentakortin. Project Brainwave -nimellä tunnetun kehityshankkeen tavoitteena on luoda piiri, jonka avulla voidaan ....
Karu muistutus – Säätiedoilla sinusta tehdään kauppatavaraa Karu muistutus – Säätiedoilla sinusta tehdään kauppatavaraa (23.8.2017 10:31)
Huippusuosittu AccuWeather-sääsovellus on jäänyt kiinni käyttäjän sijainnin paikannuksen mahdollistavan datan keräämisestä, vaikka sovellusta on erikseen kielletty pääsemästä paikkatietoon käsiksi. ....
2 kommenttia
Ostitko tämän kopterin? Se on pakko päivittää viimeistään ensi viikolla Ostitko tämän kopterin? Se on pakko päivittää viimeistään ensi viikolla (23.8.2017 09:00)
Kopteriyhtiö DJI on julkaisee uudelle Spark-minikopterilleen pakollisen ohjelmistopäivityksen, jolla pyritään korjaamaan laitteen virranhallinnassa havaitut virheet. DJI:n mukaan se julkaisee ....
Apple kehittää itsestään ajavaa bussia – Omat työntekijät pääsevät matkustamaan sillä Apple kehittää itsestään ajavaa bussia – Omat työntekijät pääsevät matkustamaan sillä (23.8.2017 08:32)
Apple ei tavoittele ainakaan tällä hetkellä oman itsestään ajavan auton kehittämistä, kertoo The New York Times. Sen sijaan yhtiö keskittyy autojen autonomisen liikkumisen mahdollistavan järjestelmän ....
Netflixin katselu väheni yllättäen 10 prosentilla – Tässä syy Netflixin katselu väheni yllättäen 10 prosentilla – Tässä syy (22.8.2017 11:43)
Luonnonilmiöillä voi olla yllättävän isoja seurauksia verkkopalveluiden toimintaan. Ne voivat häiritä niitä tai jossain tapauksissa jopa lisätä palveluiden käyttöä. Netflixin kohdalla Yhdysvalloissa ....
5 kommenttia

Uutisarkisto