*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Internetistä Freenettiin?

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 27.4.2000 02:36 Kommentteja (2)

Lontoolainen ohjelmoija Ian Clarke on kehittelemässä yhteistyössä kasvavan vapaaehtoisryhmän kanssa ohjelmistoa ja verkon siirtotapaa, joka voi valmistuessaan mullistaa Internetin nykymuodossaan. Tätä "Freenet"iksi kutsuttua projektia pidetään asiantuntijoidenkin piirissä merkittävänä.
Freenet mahdollistaa täysin anonyymin verkkoliikenteen ilman keskitettyjä portteja, proxyja tai mitään tunnettua yksittäistä väylää pitkin. Tämä on ideaali ratkaisu ihmisille, jotka haluavat tuntea olevansa todellakin omassa yksityisyydessään jättämättä mitään jälkiä itsestään pitkin verkkoa. Ratkaisu mahdollistaa myös Gnutellan tyylisen hajautetun verkossa tapahtuvan tiedostojen siirron, jolloin kaikki tunnetut tavat blokata esim. Napsterin käyttö, ovat täysin tehottomia, koska järjestelmä ei käytä mitään keskitettyä palvelinratkaisua, vakiintuneita portteja, jne..

Freenetin avulla jokainen verkon käyttäjä muuttuu "tyhmän clientin" roolista omaksi pieneksi palvelimekseen, joka omalta osaltaan osallistuu tiedon siirtoon uudessa verkkomallissa. Freenet voi pahimmillaan aiheuttaa hyvin paljon unettomia öitä softavalmistajille, levy-yhtiöille ja kaikille muille tekijänoikeuksien omistajille. Toisaalta se taas mahdollistaa vapaan sanan leviämisen verkossa täysin ilman pelkoa hallitusten vakoilusta, asenteista, jne.. Eli kuten tavallista - kaikkea, kuten Napsteriakin, voi käyttää sekä oikein että väärin. En edelleenkään tarvitse partakoneen teräpakettiin tarraa, joka kertoo minulle, että ranteiden viiltäminen terillä voi tehdä pipiä..

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

122.5.2006 8:38
Kellopeli
Inactive

Uu mama... tätä oon odottanu vuodesta -87 lähtien.

227.9.2008 19:01

Ja odotetaan edelleen :/

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
1 kommentti
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
2 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
2 kommenttia

Uutisarkisto