*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Internetistä Freenettiin?

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 27.4.2000 02:36 Kommentteja (2)

Lontoolainen ohjelmoija Ian Clarke on kehittelemässä yhteistyössä kasvavan vapaaehtoisryhmän kanssa ohjelmistoa ja verkon siirtotapaa, joka voi valmistuessaan mullistaa Internetin nykymuodossaan. Tätä "Freenet"iksi kutsuttua projektia pidetään asiantuntijoidenkin piirissä merkittävänä.
Freenet mahdollistaa täysin anonyymin verkkoliikenteen ilman keskitettyjä portteja, proxyja tai mitään tunnettua yksittäistä väylää pitkin. Tämä on ideaali ratkaisu ihmisille, jotka haluavat tuntea olevansa todellakin omassa yksityisyydessään jättämättä mitään jälkiä itsestään pitkin verkkoa. Ratkaisu mahdollistaa myös Gnutellan tyylisen hajautetun verkossa tapahtuvan tiedostojen siirron, jolloin kaikki tunnetut tavat blokata esim. Napsterin käyttö, ovat täysin tehottomia, koska järjestelmä ei käytä mitään keskitettyä palvelinratkaisua, vakiintuneita portteja, jne..

Freenetin avulla jokainen verkon käyttäjä muuttuu "tyhmän clientin" roolista omaksi pieneksi palvelimekseen, joka omalta osaltaan osallistuu tiedon siirtoon uudessa verkkomallissa. Freenet voi pahimmillaan aiheuttaa hyvin paljon unettomia öitä softavalmistajille, levy-yhtiöille ja kaikille muille tekijänoikeuksien omistajille. Toisaalta se taas mahdollistaa vapaan sanan leviämisen verkossa täysin ilman pelkoa hallitusten vakoilusta, asenteista, jne.. Eli kuten tavallista - kaikkea, kuten Napsteriakin, voi käyttää sekä oikein että väärin. En edelleenkään tarvitse partakoneen teräpakettiin tarraa, joka kertoo minulle, että ranteiden viiltäminen terillä voi tehdä pipiä..

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

122.5.2006 8:38
Kellopeli
Inactive

Uu mama... tätä oon odottanu vuodesta -87 lähtien.

227.9.2008 19:01

Ja odotetaan edelleen :/

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri (18.11.2017 19:46)
Animaatiostudioista se kuuluisin, Pixar, on julkaissut historiansa aikana valtaisasti huippusuosittuja elokuvia, joista osalle, kuten yhtiön huippusuosioon johdattaneelle Toy Storylle, on julkaistu ....
Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? (18.11.2017 14:06)
Huippupuhelinten hinta alkaa Samsungin ja Applen ykköslaitteissa päästä toiselle tuhannelle, joten on selvää, että tilaa hieman näitä heikommin varustelluille malleille on entistä enemmän. Itseasiassa ....
5 kommenttia
Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni (18.11.2017 12:37)
Aiemmin kirjoitimme Creativen ensimmäisestä pelinäppäimistöstä. Tällä kertaa testissämme on jälleen jotakin Creativen ensimmäistä, mutta ehkä jotain vähemmän yllättävää, nimittäin kannettava ....
Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa (17.11.2017 21:18)
Apple aikoo viivästyttää kesällä WWDC-kehittäjätapahtumassa esitellyn HomePod-älykaiuttimen julkaisua ensi vuoden alkuun. Alkuperäisen aikataulun mukaan HomePodin olisi pitänyt tulla myyntiin ensi kuussa. ....
Netflixiltä Star Wars -tähden supersankarielokuva Netflixiltä Star Wars -tähden supersankarielokuva (17.11.2017 19:20)
Kuten monet varmasti ovat huomanneet, niin Netflix pitää kovasti supersankareista. Yhtiöllä on varsin lämmin suhde Marvelin sankareihin, ja Netflixissä onkin tänään julkaistun uuden The Punisher ....

Uutisarkisto